URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
19 Decembrie 2018, 12:03

Când picamărele tac

Când picamărele tac foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă circuli prin oraş, este imposibil ca la 2-300 de metri să nu dai peste un mic şantier. Ba se sparge o stradă, ba se renovează o clădire. Se introduc ţevi, se raşchetează asfaltul, se amenajează pietonale, este o efervescenţă de parcă la noi s-ar ţine Olimpiada Constructorilor.

După ce s-au păpat banii europeni din vechiul exerciţiu financiar, credeam că investiţiile mari se vor mai domoli. După cum arată noile proiecte, însă, se pare că adevăratele şantiere de-abia acum încep. Conform estimărilor, se vor investi şi mai mulţi bani, iar după epoca podurilor intrăm în cea a pasajelor subterane.

Majoritatea orădenilor suportă cu stoicism acest veşnic zgomot de constructori. Ori oamenii sunt conştienţi că nu poţi face omletă fără să spargi ouăle, adică nu poţi schimba magistralele de termoficare fără să răvăşeşti asfaltul, ori deja s-au obişnuit în aşa măsură cu disconfortul produs de şantiere că nu le mai pasă. Am văzut locuitori ieşiţi în oraş numai pentru a-şi face selfie cu noul pod. Oamenii au început să devină mândri de oraşul lor, văd că mereu se întâmplă câte ceva, iar asta-i face să suporte mai uşor blocajele şi alte neajunsuri de moment.

Oraşul este în continuă dezvoltare şi, ca-n viaţă, orice soluţie ajunge să genereze noi probleme. Prin urmare, cred că o administraţie serioasă nu va renunţa niciodată la investiţii, iar orădenii nu vor avea parte mereu de şantiere. Va trebui să ne punem cu adevărat întrebări despre destinul nostru şi implicit al Oradiei atunci când se va aşterne liniştea peste cartiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
e normal
Daca treceti prin marile orase germane vezi observa acelasi lucru. Ba e ici un santier, ba dincolo. E drept ca in vacantele scolare sunt planificate cele mai "grele", gen schimbat de sine la metrou sau trenuri, conexiuni de sosele noi sau lucrari pe artere principale, dar lumea e foarte obisnuita cu asta si e parte din viata. Trist e acolo unde nu se face nimic, iar pe de alta parte trebuie sa intelegem ca recuperam multi ani de "tacere", iar toate aceste investitii se vor reflecta in bunastare si calitate a vietii in anii urmatori, asa ca singura preocupare trebuie sa fie cum ne descurcam cu deranjul (pe unde ocolim, la ce ora e mai bine sau cum evitam poate drumul de tot).
Postat 19 Decembrie 2018, 21:49 de cchris26
Macarale,macarale
La intrebarea "ce loc ocupa sexul in viata dvs.?" un mare actor roman,raposat,oradean la origini a raspuns: "Dupa...pe ultimul,dar dupa o saptamina...pe primul".La noi,s-a consumat preludiul si ne asteptam sa avem orgasme multiple, intr-o juisare perpetua..."Cind picamerele tac" e inceputul unei ode,poem,alergorie...speram cel putin la nivelul melodiei "macarale"(youtube)
Postat 19 Decembrie 2018, 19:31 de excalibur
Cu mustar, cu mustar.....
Acelasi pupincurism.
Postat 19 Decembrie 2018, 12:49 de MosIonRoata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON