URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2015, 18:24

"Cadou" de Anul Nou! Peste 500 de familii orădene vor plăti impozit pe proprietate dublat pentru că nu şi-au reabilitat imobilele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţada clădirii în care locuiţi este deterioritată? Ar fi bine să o reparaţi urgent! Consiliul Local a aprobat marţi dublarea impozitului pe proprietate datorat de orădenii care nu şi-au reabilitat clădirile situate în centrul istoric şi pe principalele artere ale oraşului.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi şi fără comentarii de cei 21 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, după ce reprezentanţii UDMR au cerut amânarea deschiderii şedinţei până la ora 15, pentru consultări.

"Văd că sunt peste 160 de proiecte de hotărâri de Consiliu Local cu privire la majorarea impozitului pe proprietate pentru clădirile neîngrijite. La ora 10 pe site-ul Primăriei erau doar 8 proiecte de hotărâri. Cerem un răgaz de o oră pentru că dorim să ne consultăm", a cerut consilierul Ritli Laslo Csongor.

Cererea, aprobată de Consiliul Local cu unanimitate de voturi, a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât structura care a iniţiat cele 163 de proiecte de hotărâre, Direcţia Economică, se află în subordinea directă a viceprimarului Huszar Istvan, reprezentatul UDMR. De altfel, în biroul acestuia s-au şi retras reprezentanţii Uniunii pentru dezbateri.

"E normal să discute. Pe de o parte sunt şi la ei două tabere, oamenii lui Kiss Alexandru şi cei ai lui Szabo Odon, şi trebuie să se pună de acord dacă votează sau nu. Pe de altă parte, decizia îi va afecta direct, atât pe ei cât şi pe apropiaţi ai partidului care au clădiri în centru. Nu le este foarte uşor să o ia", a declarat neoficial un consilier local.

Pot contesta în 30 de zile

Conform hotărârii adoptate marţi de Consiliul Local, peste 500 de familii care deţin clădiri neîngrijite în centrul şi pe principalelele artere ale oraşului vor plăti din ianuarie un impozit pe proprietate de două ori mai mare. Angajaţii Poliţiei Locale au inventariat toate clădirile în paragină, au încheiat o fişă pentru fiecare în parte, iar decizia supraimpozotării a fost luată doar pentru cele identificate ca având o stare nesatisfăcătoare.

"Proprietarii acestor imobile vor fi notificaţi şi vor avea la dispoziţie 30 de zile să consteste în instanţă supraimpozitarea proprietăţii pe care o deţin sau să ceară prefectului să atace hotărârea de Consiliu Local ca ilegală", a declarat primarul Ilie Bolojan.

În cazul în care proprietarii afectaţi nu vor contesta hotărârea, aceasta va deveni executorie. Orădenii care deţin imobile în paragină vor plăti un impozit majorat până la data reabilitării clădirii şi înştiinţării Consiliului Local cu privire la repararea acestuia.

Banii încasaţi suplimentar de bugetul local vor fi colectaţi într-un cont separat şi folosiţi exclusiv pentru reabilitarea de clădiri aparţinând oraşului. "Nu ar fi moral să pretindem orădenilor să îşi reabiliteze clădirile, iar oraşul să le lase pe ale sale în paragină", a explicat primarul.

Întâi centrul, apoi cartierele...

Potrivit regulamentului privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile neîntreţinute adoptat de Consiliul Local în şedinţa din 21 decembrie pentru anul 2016, supraimpozitarea imobilelor în paragină va fi de 100%.

Măsura vizează cu prioritate monumentele istorice clasate sau situate în zone construite protejate clasificate în Lista Monumentelor Istorice aprobate de Ministerul Culturii şi cele situate pe arterele principale precum bulevardele Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare şi străzile Calea Aradului, Armatei Române, Borşului, Mareşal Alexandru Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei şi Tudor Vladimirescu. La fel, sunt avute în vedere cu prioritate imobilele situate pe platformele industriale existente sau în reconversie.

Până la jumătatea anului viitor, măsura va fi extinsă la nivelul întregului oraş, iar supraimpozitarea celor care au scăpat până acum se va aplica începând din 2017.

Identificarea clădirilor cu o stare tehnică necorespunzătoare se face în urma verificărilor în teren efectuate de reprezentanţii Poliţiei Locale prin completarea Notei tehnice de constatare a stării clădirilor.

Printre criteriile care se iau în calcul se numără starea acoperişului, de la învelitoare şi cornişă la jgheaburi, starea faţadei cu tencuială, zugrăveli şi elemente decorative, deficienţele structurale vizibile din exterior, cum ar fi coşuri de fum prăbuşite, starea pereţilor şi a împrejumuirii.

Nota de constatare se comunică ulterior atât cu Direcţia Economică a Primăriei, care propune supraimpozitarea proprietarilor, cât şi cu proprietarii, pentru a putea lua măsuri de remediere.

Aceştia din urmă sunt obligaţi să comunice municipalităţii măsurile de remediere luate, pentru că în caz contrar supraimpozitarea se va menţine şi în anii următori şi chiar ar putea fi majorată. Data până la care proprietarii clădirilor neîngrijite pot comunica Primăriei măsurile de remediere luate pentru a scăpa de supraimpozitare în anul următor este 30 noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Un azil civilizat
Nu e hotie, e binefacere...in noul cod fiscal se prevede majorarea impozitelor neingrijite pina la 500%. Deci noi cu 200 suntem pionieri. Strategie identica cu rca...au lansat zvonul cu majorari de 300%,populatia in strada,scandal,intervine ccr, se stabileste 50%,toata lumea fericita,distractie,revelion...un azil de nebuni,il meritam deplin
Postat 01 Ianuarie 2016, 16:36 de excalibur
Malan fara clanta,dar, la asa o fatada neangrijita para-i sta mai bine fara clanta.
Sper ca printre cele 500 de familii oradene ,sa-si gaseasca locul si cea a viceprimarului/expert la toate si nimic-Mircea Malan.Fara clanta ca fara clanta,dar la asa o fatada ce rost mai poate avea o clanta ? Iata ,un hot cu .. simt artistic,ceea ce il diferentiaza de edilii nostri dragi.
Postat 01 Ianuarie 2016, 13:36 de platona
Segregare
Povestea cineva cum functioneaza segregarea rasiala in america:vrei sa locuiesti intr-un cartier linistit,cu vecini civilizati unde poti umbla seara pe strada, trebuie sa-ti permiti niste taxe si impozite pe care alte subspecii nu si le permit.Democratie,drepturile omului,egalitate de sanse,bla bla. Dosar penal daca a cazut o bucata de tencuiala sau un sloi de gheata cuiva in cap sau a alunecat cineva pe trotuarul din fata casei ca nu l-ai curatat de gheata? O forma de abuz prin ignorarea unui concept care ar trebui sa fie destul de clar: LIMITA DE PROPRIETATE.In america daca nu stii sa citesti "NO TRESPASSING" poti lua legal un glonte in cap.La noi daca ai camere de supraveghere si filmezi fata hotului care-ti sparge casa intri sub incidenta legii pt ca nu esti operator de date cu caracter personal.Administratorii urbei ar avea nevoie de un curs de perfectionare in Detroit,fosta capitala a industriei auto americane, s-ar imbogati din noua suprataxare.Le platim noi biletul de avion. One way
Postat 31 Decembrie 2015, 23:55 de excalibur
Bani sunt, dar au incaput pe mana unor incompetenti!
Spunea cineva ca vrem oras turistic. Asa e, ,,alesii" se impauneaza ca fac si dreg si vor da navala turistii! Doar ca turistii nu vor da navala sa vada cutii de chibrituri, chiar daca ele sunt poleite frumos! Ei vor sa vada (si) cladiri care au in spate o istorie si nu cea comunista, pt. asta pot vizita transnistria sau belarus. Iata ce declara vicele malan :,,În 2015 a existat finanţare pentru reabilitarea termică a 45 de blocuri din Oradea şi s-au finalizat 41..." Observatie: conf. bunei traditii, nici aici nu s-au incadrat in termen, 4 blocuri vor fi reabilitate in 2016, 2017.... candva in viitor. De ce nu se puteau folosi fondurile (si) pt. reabilitarea fatadelor unor cladiri?! Simplu! In cele 41 de blocuri locuiesc cateva mii de persoane, care, ce sa vezi! isi vor ,,aminti" in 2016 de la cine le-a venit pomana. Daca se foloseau fondurile pt. reabilitarea unor cladiri/case, pomanagii ar fi fost mult mai putini. Ca suntem condusi de niste vai de lume (aici vina ne apartine, credem prea usor in minciunile ,,alesilor"!) se vede si din faptul ca trebuie sa platim peste 6(sase!) mil. de euro, datorita nefinalizarii proiectelor la care ne-a inhamat ad-tia penalo-udemerista in frunte cu nea ilie. Cate cladiri ar fi putut fi reabilitate cu 6(sase!!!) mil. de euro?! Nea beni, a zi-ne, ca stii, chiar daca esti al naibii de scump! Concluzia: bani ar fi fost daca am fi avut in fruntea urbei niste buni gospodari, nu niste palavragii!
Postat 30 Decembrie 2015, 13:31 de pinonel
Bravo
Vrem oras turistic, vrem cladiri istorice care sa arate frumos dar nu miscam un deget ?! Mai bine inchiriem spatii comerciale in centru pe sute si mii de euro dar protestam cand primim amenzi/impozite marite. Cascam gura cand mergem prin Viena si alte orase dar acolo iti vine amenda in posta cand iti pica tencuiala in cap. Multumim tds & co sunteti doar niste hateri penibili.
Postat 30 Decembrie 2015, 10:58 de vlad_oradea
@pinonel
Si peste tot in lumea civilizata, daca nu iti poti permite o locuinta, o vinzi si te muti la ceva ce iti poti permite. Cand achizitionezi un bun cu valoare mare, iti faci niste calcule, cat costa intretinerea lui, iti poti permite sau nu, etc. Am bani sa-mi cumpar un BMW, insa imi fac calculul sa vad pot suporta intretinerea lui. Nu pot, ghinion, vorba unui clasic in viata, imi cumpar opel, pe care stiu sigur ca il pot intretine astfel incat sa functioneze in parametrii proiectati. Care ar fi solutia ta pentru renovarea fatadelor? Sa se faca din bugetul orasului? Sau poate te oferi tu sa cotizezi pentru cei care "nu pot" ca sunt saraci, dar stau in centrul orasului la casa?. Esti plin de * ca o buda publica.
Postat 30 Decembrie 2015, 09:50 de User anonimizat
Nea ilie, acelasi parcagiu hot!
Daca ar fi vorba de nepasarea proprietarilor, hai, treaca-mearga! Situatia reala e alta, dar asta nu-l intereseaza pe nea ilie, el vrea doar banii nostri! Citez: ,,În România, aproape jumătate din cele 7,5 milioane de locuinţe din oraşe sunt nerenovate şi au urgenta nevoie de reparaţii, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinţe. Totodată, datele INS arată că în toată ţara circa 16% dintre gospodării au igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină inexistentă sau insuficientă...Un alt studiu, al Eurostat de această dată, trage un semnal de alarmă cu privire la cutiile de chibrituri în care locuim. Suntem 94,7% proprietari, mult peste media UE de 64,3%, însă locuim înghesuit. Avem o suprafaţă medie urbană de 40 de metri pătrați, în timp ce media europeană este de 90 metri pătrați în orașele mari. Ne depășesc inclusiv bulgarii, care au o medie de 70 mp, în timp ce ungurii au 60 mp în metropole și 80 mp în orașe mici. În Cipru, locatarii se „lăfăie“ în locuinţe cu suprafeţe medii de 144 de metri pătraţi." Finalul explica (nu si pt. zapciul de primar!) adevarata cauza a ,,nepasarii" oradenilor : ,, [...]îmbătrânirea este un alt indicator al nivelului de trai redus din țara noastră. În niciun stat european pensionarii nu mai câștigă la fel de bine ca persoanele active, însă noi ne remarcăm prin venituri care trimit majoritatea pensionarilor la limita subzistenței sau direct în sărăcie.Raportul Eurostat arată că ''europenii trăiesc mai mult și mai bine'', dar declarația nu se regăsește și în țara noastră unde valoarea PIB pe locuitor este de 54% din media UE."
Postat 30 Decembrie 2015, 07:15 de pinonel
Oradea uber alles
Pas cu pas spre expropriere si deportari...democratia noastra e perdea de fum, daca votul putea schimba ceva era demult interzis
Postat 29 Decembrie 2015, 21:01 de excalibur
PRIMARUL REGE
Traiasca Primarele / In cinste si onor / De urbe iubiotor / Si aparator de tara / Fie-n veci glorios...O , Doamne Sfinte sustine cu a ta mana Coroana Bolojana ! PS : Nu e blasfemie , infiltrata de servicii si Casa Regala s-a dus naibii ...
Postat 29 Decembrie 2015, 20:07 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON