URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2015, 19:20

Una caldă, multe reci! Primăria scuteşte de impozit clădirile reabilitate din centru, dar le suprataxează pe cele părăginite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria dă cu o mână şi ia cu două. Municipalitatea vrea să scutească începând de anul viitor deţinătorii clădirilor reabilitate din centrul oraşului de plata impozitului pe proprietate, dar intenţionează, în schimb, să supraimpoziteze clădirile în paragină.

"Intenţia municipalităţii este de a îmbunătăţi aspectul estetic al oraşului. Acordarea de scutiri de la plata impozitelor pentru proprietarii clădirilor reabililitate din centrul istoric precum şi suprataxarea celor lăsate în paragină sunt instrumente de care autoritatea locală poate uza pentru a proteja şi pune în valoare patrimoniul local", a declarat city managerul Eduard Florea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Scutire pentru clădirile reabilitate...

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, clădirile reabilitate din centrul oraşului ar putea fi scutite anul viitor de plata impozitului. "Scutirea de impozit pe clădiri îi va bucura pe proprietarii clădirilor monument istoric, dacă starea tehnică a imobilelor va fi notată cu Foarte Bine", a declarat, la rândul său, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Potrivit directoarei, scutirea se va acorda în baza unei fişe de punctaj care va fi încheiată în teren de inspectorii de urbanism din cadrul Poliţiei Locale. Aceştia vor nota cu prioritate clădirile din zona centrală a oraşului, cele de pe arterele principale, de la ieşirile şi intrările din oraş, precum şi imobilele de pe platformele industriale.

Impozit după puncte

Poliţiştii locali vor puncta deficienţele în ceea ce priveşte aspectul exterior al clădirii (50 puncte), elementele de structură (45 puncte) şi împrejmuirile acesteia (5 puncte). "În momentul în care aspectul clădirii sau structura de rezistenţă a acestuia acumulează 25 de puncte imobilul va fi considerat deja neîngrijit", a declarat directoarea.

Calificativele vor începe de la Foarte Bine pentru niciun punct de "penalizare", caz în care se poate acorda scutire de impozit şi continuă cu Bine sau Satisfăcător, care nu afectează nivelul taxelor,  pentru a încheia cu Nesatisfăcător pentru care se aplică măsura supraimpozitării.

Adriana Lipoveanu şi-a exemplificat spusele cu cazul străzii Gheorghe Dima din zona centrală, pe care există imobile din fiecare categorie în parte, cu toate efectele care derivă de aici. La fel, la capitolul clădiri industriale în paragină a amintit cazul fostei clădiri Avântul din zona Dimitrie Cantemir, respectiv al halelor fostei societăţi Înfrăţirea, acum abandonate.

Calificativele vor fi aduse la cunoştinţa proprietarilor clădirii pentru a şti dacă pot solicita scutire de impozit sau, dimpotrivă, trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a nu fi supraimpozitaţi. Pentru anul 2016 proprietarii clădirilor în paragină vor datora impozite dublate. Dacă aceştia nu fac nimic pentru reabilitarea imobilelor, în 2017 vor avea de plătit un impozit pe proprietate de trei ori mai mare.

Se dezbate public!

Dacă scutirea de impozit se acordă exclusiv clădirilor din centrul istoric, penalizarea se aplică în tot oraşul. "Nu avem bază legală pentru a extinde scutirea de impozit la tot oraşul", a declarat city managerul Eduard Florea.

Conform evidenţelor municipalităţii, în Oradea există circa 50 de imobile din zona centrală pentru care municipalitatea ar putea acorda la cererea proprietarilor scutirea de impozit şi circa 252 de clădiri aflate în degradare, pentru care Poliţia Locală a acordat deja sancţiuni.

Inspectorii de teren vor puncta imobilele din zona centrală şi cele de pe principalele artere astfel încât la închiderea anului municipalitatea să aibă deja o imagine completă a clădirilor care vor fi scutite sau suprataxate în următorul an.

Normele în baza cărora municipalitatea va acorda scutirile de impozit sau, dimpotrivă, suprataxarea vor fi afişate în zilele următoare pe portalul municipalităţii. Acestea vor fi supuse consultării cu orădenii pe 5 noiembrie de la ora 16:30 în sala Traian Moşoiu a Primăriei, cu ocazia dezbaterii publice a taxelor şi impozitelor pentru anul 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
.
foarte corecta decizia primariei
Postat 29 Octombrie 2015, 12:38 de David
Angajatii Institutiei Arhitectului Sef,nu cunosc Noul Cod Civil,pentru ca ,inca nu le-a fost prelucrat
Angajatii institutiei Arhitectului Sef ,consilieri in cadrul serviciului " Autorizari constructii/disciplina in constructii"),executa ordinul arhit.sef,/inginer constructor/dir.executiv Lipoveanu Adriana,fara nici un discernamant,fara nici un scrupul,invocand faptul ca nu le-a fost prelucrat inca Noul Cod Civil.Noul Cod Civil coroborat cu Legea 50/91 care reglementeaza disciplina in constructii,probeaza fara tagada abuzul functionarului public(consilier, arhitect sef/dir.adj., primar),care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Postat 29 Octombrie 2015, 00:07 de platona
RAPT
Acu vreo 10 ani un prefect reforma serviciul de evidenta a populatiei si pasapoarte,unde se faceau cozi cu zilele ,cu un sistem care dadea numere de ordine etc. Toata lumea a cazut pe spate in fata miracolului,desi haosul era intretinut de functionarii insisi,probabil pe ratiuni de mici spagute.Acum,cadem pe spate in fata ingeniozitatii aceluiasi personaj de a crea n'spe structuri care sa ne numere ouale,casele ,prin formule si ecuatii savante...inspectori,politisti intr-o devalmasie dirijata spre buzunarele oradenilor.Asta in timp ce 30km mai la vest nu se platesc impozite pe cladiri. Ma rog,ei n-au fost sub ocupatie fanariota
Postat 27 Octombrie 2015, 21:19 de excalibur
impozit pt monumente?!
insasi legea monumentelor scuteste de impozit oradenii care stau in imobile monument, doar ca din pacate lumea nu-si cunoaste drepturile - art. 41 "(1) Proprietarii imobilelor monumente istorice, definite potrivit art. 3 lit. a) din prezenta lege, sunt scutiti în totalitate de plata impozitului pe cladiri, cu exceptia spatiilor în care se desfasoara activitati economice sau comerciale"
Postat 27 Octombrie 2015, 21:12 de oradeanca1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON