URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2016, 14:45

Byron şi convenţia scaunelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestind cu diverşi cunoscuţi la ieşirea de la concertele săptămânale ale Filarmonicii, fac uneori o glumă: „Nu cred că v-a plăcut, pentru că nu v-am văzut dansând”. Glumă de DJ, să fiu iertat. Ei bine, vineri seara, în sfârşit, am dansat în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat din Oradea. Şi, înainte să credeţi că mi-a plecat bunul simţ cu sorcova, vă spun că pe scenă nu se afla redutabila orchestră simfonică orădeană, ci trupa de rock intelectual Byron din Bucureşti. Şi că am dansat doar la ultima piesă.

Vine un moment în viaţa formaţiilor când vor să facă trecerea de la concertele de pub la cele în spaţii mai elegante, cu predispoziţie culturală. Byron a început acest proces de tranziţie acum câţiva ani. Probabil aţi văzut pe HBO concertul din 2014, de la Teatrul Naţional din Cluj, ţinut alături de o fanfară militară şi un cor studenţesc, plus violonistul Alexandru Bălănescu. Un eveniment de înaltă ţinută artistică (scuzaţi-mi limba de lemn), potrivit pentru orice scenă din Europa. În acest context, cântarea de vineri, din sala Filarmonicii, ocazionată de lansarea unui album nou (Eternal Return), a fost o continuare firească a trendului, şi, în acelaşi timp, o performanţă organizatorică demnă de toată lauda (bilete la preţ decent, de 20 lei, în condiţiile în care chiria sălii este destul de piperată pentru un oraş de provincie).

Din punct de vedere muzical, recitalul a fost excelent spre impecabil. Vocea lui Dan funcţionează perfect, iar soundul trupei pare decupat de pe scenele indie din Anglia sau America. Deşi s-au întâlnit cu acelaşi public fidel pe care îl au în Oradea, membrii formaţiei au părut uşor surprinşi de relaţia strânsă a spectatorilor cu scaunele roşii ale sălii. „Scaunele sunt doar o convenţie”, a încercat Dan Byron să dezgheţe atmosfera. Am zâmbit cu toţii, dar am rămas aşezaţi. De ce? Poate din cauză că sala Filarmonicii îndeamnă la comportament prea decent. Poate din cauză că setlist-ul a avut piese necunoscute, în primă audiţie, de pe albumul nou. Sau poate din pricină că nu s-a comunicat prea mult de pe scenă, ceea ce a creat un discret perete izolant între trupă şi public.

Ne-am ridicat abia la ultima piesă care, ce ironie, nici măcar nu le aparţine. Reinterpretarea cântecului „Perfect”, al trupei Timpuri Noi, a fost ascultată în picioare de către toţi spectatorii (o idee mai mulţi decât la concertele simfonice din fiecare joi) şi a răspândit zâmbete generoase pe feţele tuturor. Mi-a fost imposibil să ies din sală fără să rememorez precedenta vizită a trupei Byron în Oradea. În mai 2014 au cântat în Green Pub, într-un spaţiu-magazie de formă pătrată, cu scena amplasată în mijlocul sălii şi publicul de jur-împrejur. A fost un concert de neuitat, cu atmosferă caldă, publicul aproape, lumini perfecte şi multă vibraţie în aer. Exact ce a lipsit de data asta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON