URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Octombrie 2023, 19:03

Bolojan: Cei aproape 140 kilometri ai Drumul Expres Oradea – Arad ar urma să fie construiți în doi ani. Vezi cum va arăta! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după obținerea avizului de mediu și a celui al Comisiei Tehnico-Economici din Ministerul Transporturilor, aleșii bihorenilor au votat, miercuri, în unanimitate și fără discuții, indicatorii tehnico-economici actualizați ai lucrărilor ce urmează să fie executate cu fonduri europene pentru construirea DX Oradea - Arad.

Licitația, poate în decembrie

Potrivit hotărârii adoptate, costurile totale ar urma să fie de 11,7 miliarde lei, echivalentul a 1,68 miliarde euro plus TVA, iar durata execuției să fie de 24 luni.

„S-au parcurs principalele etape de avizare și, față de elementele care au constituit baza acestui proiect, mai avem pe 25 octombrie avizarea de către Comisia Interministerială, iar în luna noiembrie adoptarea Hotărârilor de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a declanșării procedurii de expropriere”, a spus șeful administrației județene într-o conferință de presă premergătoare ședinței CJ Bihor.

Bolojan a mai precizat că după avizul Comisiei Interministeriale și cele două HG-uri, CJ Bihor intenționează să declanșeze în luna decembrie licitația pentru executarea lucrărilor, pe trei tronsoane (Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad), astfel încât acestea să fie demarate la începutul anului viitor, scopul fiind finalizarea lor la începutul anului 2026 sau, în cel mai rău caz, dacă vor fi amânate de procedurile birocratice, al anului 2027.

Aproape 90 de poduri și podețe

Bolojan a prezentat, din nou, și câteva caracteristici ai viitoarei șosele cu profil de autostradă, în lungime totală de 138 kilometri, din care 9,85 km va fi un „braț” către un nou punct de trecere a frontierei româno-ungare în zona Salontei, iar 5 km drumul de legătură cu acest municipiu (porțiunea de drum expres urmând să funcționeze ca o centură).

Șoseaua va porni din Oradea din zona drumului de legătură cu Autostrada Transilvania (proiect aflat aproape spre finalizare), traversând apoi teritorii ale comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi ale municipiului Salonta, iar în final ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

În final, DX Oradea - Arad va avea 86 poduri și podețe, mai multe decât se estimase inițial ca urmare a obligațiilor de respectare a reglementărilor de mediu.

Proiectul este derulat în parteneriat cu CNAIR de către Consiliile Județene Bihor și Arad, plus primăriile Oradea și Arad, fiind repus în actualitate după ce fosta CNADNR l-a ținut la sertar mai bine de un deceniu. Realizarea lui ar urma să fie finanțată cu fonduri europene.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Vio_427
Dupa cum vezi in Oradea si Bihor nu se fac promisiuni, faptele contează.
Postat 12 Octombrie 2023, 15:00 de Sandu2100
Maikeltroll
Nu scrie nimic de autostrada Biharia-Cluj, dar la autostrada Biharia-Arad a inceput deja construcția.
Postat 12 Octombrie 2023, 15:00 de Sandu2100
Povesti, din ciclul si minciuna-i vorbă
Cand zboară porcul, atunci când vom circula si pe autostrada Biharia- Cluj.
Postat 12 Octombrie 2023, 14:13 de Maikeltroll
Eu am mai văzut filme SF, da ăsta...
Depășește orice logică. E din categoria extratereștrilor care vb engleză ideea asta cu 2 ani pt execuție. Păi nu s-au construit în toată țara 80 de poduri în doi ani și se fac aici în doi!? La un singur drum?! Și încă 100 de kilometri de drum! În doi ani?! Doamne... Încă mai crede cineva aceste promisiuni nefezabile?!
Postat 12 Octombrie 2023, 12:15 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON