URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
02 August 2017, 09:34

Bihorul, în rând cu ţara

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima aniversare a actualei administraţii judeţene înfăţişează trei personaje mişcându-se brownian într-un tablou cu nimic diferit de cel pe care a reuşit să-l provoace haosul administraţiei centrale. Nimănui nu-i trebuie cine ştie ce calificare pentru această constatare. Se vede cu ochiul liber cum preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea vorbesc tot mai mult şi tot mai fără sens, fiecare pe limba lui, şi toţi acţionează aşijderea, fiecare în altă direcţie, fără niciun fir roşu, cum ziceau înaintaşii lor.

Orice enunţ şi orice decizie a Treimii din fruntea judeţului apar nu doar ca scandaloase, ci siderante de-a dreptul. Nu bine apare şeful Consiliului Judeţean la televizor să admită că instituţia pe care o păstoreşte nu are bani nici măcar ca să achite salariile până la sfârşitul anului, aşa că proiectele (mereu viitoare) vor fi cofinanţate cu bani împrumutaţi de la bănci, că imediat se iţeşte Mang să declame nevoia stringentă ca judeţul să preia o echipă de fotbal, pentru ca în final Bodea să declare ritos că nici vorbă de aşa ceva.

Singurul numitor comun al celor trei este că fiecare reuşeşte să se contrazică până şi pe sine, încât îţi vine să te întrebi, vorba premierului Tudose, dacă nu cumva la CJ Bihor e "caz de psihiatrie". Dacă fosta "staţiune balneară" n-a devenit ditamai balamucul. Ce altceva să crezi când Pasztor arde de nerăbdare să cumpere o clădire (Băile Rimanoczy) deşi recunoaşte că n-are habar ce-ar putea face cu ea, iar în acelaşi timp ticluieşte să vândă o alta (fosta Policlinică Mare), chiar dacă toţi predecesorii au demonstrat că destinaţia acesteia trebuie să fie de sediu administrativ? Dar când Mang se alătură propunerii, cu pretextul că CJ nu ar avea în zonă destule locuri de parcare, ignorând că în Parcul Traian nu sunt nici măcar atâtea, şi zice că vrea s-o vadă fie hotel de lux, fie magazin de fiţe, ceea ce ar cere încă şi mai multe parcări?

Din nefericire nu doar pentru bihoreni, ci chiar şi pentru angajaţii instituţiei, lipsa de coerenţă a celor trei este egalată doar de cea a bunului simţ comun. Ce altceva poate însemna că Pasztor, Mang şi Bodea şi-au dat un spor de 25% la lefurile recent mărite, cu argumentul că legea îi obligă fiindcă instituţia are proiecte europene, deşi nu lor li se datorează acestea, iar funcţionarii care le-au făcut nu primesc nimic? Şi ce alt cuvânt e mai potrivit când mai-marii sugerează că, neumplându-şi buzunarele, riscau ca DNA să-i inculpe pentru delictul de necumpătare şi să-i trimită la un nou Canal Dunăre - Marea Neagră?

Cu un an în urmă, PSD, UDMR şi ALDE cereau voturile bihorenilor fluturând şansa ca judeţul să fie condus, pentru prima oară, de aceleaşi partide care vor avea şi Guvernul, aşa că proiectele de dezvoltare locală nu vor mai fi blocate pe malul Dâmboviţei. Constatăm acum că, lipsiţi de orice proiect, dar doldora de idei fie trăznite, fie păguboase, jupânii Bihorului sunt la fel ca şi cei de la Centru. Ne-au adus, în sfârşit, în rând cu restul ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON