URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2016, 10:47

Biciul şi zăhărelul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încăpăţânatul primar al Oradiei se va alege curând cu noi înjurături. Deşi liberal, deci măcar teoretic adept al intervenţiei minimale a statului în viaţa şi afacerile private, şi cel puţin reverenţios faţă de proprietatea privată, edilul a iniţiat la finele anului trecut o nouă măsură nepopulară, care va "lovi" curând în proprietarii clădirilor aflate în paragină. Concret, orădenii ce deţin imobile degradate şi nu le repară vor fi supra-impozitaţi la un nivel dublu faţă de cel standard în primul an, iar în timp, dacă persistă în ruină, chiar şi de cinci ori peste.

Tot românul (inclusiv cel de etnie maghiară) deja se căinează: dacă până acum n-am avut bani să-mi repar faţada, cu atât mai puţin o să am dacă Primăria mă "arde" la buzunar! O spune, după cum vă puteţi convinge chiar dintr-un articol publicat de BIHOREANUL pe această temă, însuşi proprietarul a nu mai puţin de 7 (şapte) apartamente într-o clădire aflată în buricul târgului, pe strada Tudor Vladimirescu.

Niciun astfel de proprietar nu se plânge, însă, că pune în pericol viaţa cuiva (asta nemaivorbind de estetica urbană), iar cum memoria colectivă e scurtă, merită amintit că pericolul nu e deloc imaginar, precum în povestea drobului de sare de pe acoperiş, ci cât se poate de concret. Ca dovadă, s-a şi întâmplat acum câţiva ani, în Velenţa: un bărbat a murit stupid pe un trotuar, strivit ziua în amiaza mare de o bucată din faţada unei case din strada Timotei Cipariu.

La fel, niciun proprietar de ruine nu se plânge că dacă se conformează obligaţiei de a le repara va beneficia 5 ani de scutire la plata impozitului. Deşi, la drept vorbind, ceilalţi contribuabili s-ar putea revolta de vreme ce, de pildă, locatarul unui bloc nu poate visa la înlesnire, ba dimpotrivă, contribuie la facilitatea oferită proprietarului de casă. La fel se poate supăra cel care deja şi-a reparat de bună-voie casa: pe mine de ce nu mă scuteşte Primăria? Unii ar putea zice, deci, că suferă o discriminare, în timp ce alţii pot socoti că scutirea e un stimulent. Situaţia este similară, cred eu, cu a cetăţeanului care îşi cumpără o maşină prin Programul Rabla şi primeşte de la stat vaucere pentru reducere cu condiţia să-şi predea maşina veche, poluantă şi periculoasă, pe când altul şi-a cumpărat maşina la preţ întreg.

Tot în acelaşi câmp aş face comparaţia şi pentru cei care nu vor să admită necesitatea coerciţiei pentru proprietarul neglijent, acuzând ingerinţa "statului" în "sfânta proprietate" privată: degeaba ai o maşină şi vrei să circuli cu ea dacă nu ai ITP-ul care să ateste că starea ei nu pune pe nimeni (nici măcar pe proprietar) în pericol.

Să recunoaştem, aşadar, că într-o ţară în care nimănui nu-i pasă de celălalt, dar în care fiecare ar vrea să fie frumos, sigur şi confortabil, alte soluţii nu există: cine nu respectă nişte norme, nişte standarde, să plătească. Cine refuză zăhărelul să suporte biciul. Să lăsăm, zic eu, populismele la o parte şi să nu plângem soarta proprietarilor "sărmani".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Vrem o tara...ca-n Norvegia
O sugestie pentru alesii urbei: sa fie expropriati cei ce nu-si pot intretine imobilele.Daca in norvegia iti ia statul copilul daca l-ai batut la fund, o cladire paraginita e nimica toata...Citeva teme dubitative: Codul civil in vigoare de pe la 1865 prevede o distanta minima de 90cm de la baza fundatiei pina la limita proprietatii.Primul abuz a fost atunci cind aceste spatii de garda au fost transferate domeniului public sub forma trotuarelor ,transformind proprietarii in contravenienti si chiar infractori in cazul caderii tencuielii,sloiurilor de gheata,necuratarii zapezii etc...Scutirea de impozit de ce nu se aplica nediscriminatoriu tuturor cetatenilor urbei care-si renoveaza fatada sau isi anvelopeaza blocul??? Desi impozitul pe 5 ani poate acopera doar 20% din costuri...Desigur am pornit de la premiza ca majoritatea sunt proprietari onerosi care au cite 7 apartamente si incaseaza sute-mii de euro lunar din chirii, si alea nedeclarate la fisc
Postat 14 Ianuarie 2016, 08:24 de excalibur
asa NU !
Sigur omul de rind e biciuit de bolojan in timp ce protejatul lui CRISTIAN NOROCEL POPESCU directorul administrari terenurilor si imobilelor proprieate a primariei oradea isi renoveaza a 3a casa proprietate cu angajatii firmei cu care are contract pentru renovarea cladirilor primariei si foloseste masinile de servici sa transporte materialele de constructie. bravo!
Postat 13 Ianuarie 2016, 11:58 de cristian_drept
Ai confirmat
@TDS: Tocmai ne-ai confirmat faptul ca prostia omeneasca nu are limite ;)
Postat 13 Ianuarie 2016, 11:23 de hateretards
FUNNY
— Ce ai, draga mamei, ce-ţi este?! — Mamă, mamă! Copilul meu are să moară! — Când şi cum? — Iată cum. Vezi drobul cel de sare pe horn? — Îl văd. Şi? — De s-a sui mâţa, are să-l trântească drept în capul copilului şi să mi-l omoare! — Vai de mine şi de mine, că bine zici, fata mea; se vede că i s-au sfârşit mititelului zilele! Deci drobul de sare nu era pe acoperiș ci PE HORN ( partea din casă că era vorba de un cuptor țărănesc). Fragmentul este reprodus din „Prostia omenească” de Ion Creangă
Postat 13 Ianuarie 2016, 10:58 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON