URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2023, 18:31

„Bibliovibes”: Concerte Vița de Vie și Metropol și lansarea volumului de memorii al Anei Blandiana, la Oradea

„Bibliovibes”: Concerte Vița de Vie și Metropol și lansarea volumului de memorii al Anei Blandiana, la Oradea Sursa: Vița de Vie / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O serie de evenimente cu intrare liberă vor avea loc în perioada următoare în Oradea, în cadrul unui proiect al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor, numit Bibliovibes #educultcentre.

Instituția își propune să se apropie de public și să aducă „vibe-urile pozitive ale culturii”, prin concerte, un recital de poezie, o conferință și o lansare de carte.

Aniversare Metropol

În deschiderea seriei de evenimente, trupa de rock alternativ Metropol va susține un concert aniversar la Teatrul din Oradea, pe 2 decembrie, de la ora 19:00.

Formaţia orădeană fondată în 1968 de Elekes Csaba, Sergiu Cornea, Tomory Pál, Vajda Tibor şi Attila Virányi va sărbători cu această ocazie 55 de ani de existenţă.

Intrarea se va face pe baza unor bilete oferite gratuit. Cei care vor să se bucure de concert trebuie să-și procure biletele de la sediul Asociaţiei Szent László (str. Jean Calvin nr. 1) joi și vineri, între orele 12:00-18:00, precum și sâmbătă, între 10:00-13:00. Dacă vor mai fi locuri, biltele se vor împărți și la intrare.

În continuarea proiectului „Bibliovibes”, pe 5 decembrie, de la ora 14, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea va găzdui un eveniment cu dansuri tradiționale maghiare.

Folk, poezii, memorii

La Centrul Cultural Româno-Maghiar de pe Calea Clujului vor avea loc patru din cele opt evenimente organizate în cadrul proiectului bibliotecii.

Astfel, pe 7 decembrie, de la ora 19, va avea loc o seară cu poezie şi muzică folk, invitați fiind Adrian Păduraru şi Ducu Bertzi.

Pe 10 decembrie se va ține conferinţa „Lumină din lumină. Naşterea lui Hristos şi renaşterea omului”, susţinută de scriitorul Mihail Neamţu, În cadrul evenimentului, el îşi va prezenta şi cartea „Light from Light. Jesus Christ, the Nicene Creed, and the Monastic Experience of God”.

Trupa rock Viţa de Vie, care recent şi-a lansat single-ul „Între valuri”, se întoarce la Oradea într-un concert programat pe 13 decembrie, de la ora 19:00.

Apoi, pe 14 decembrie, de la ora 18, tot la centrul cultural de pe Calea Clujului va avea loc conferința „Mai mult ca trecutul”, susținută de Ana Blandiana, în dialog cu Dan Liviu-Boeriu. În cadrul evenimentului va fi lansat volumul de memorii al Anei Blandiana. 

Colindele vor avea şi ele un rol important în cadrul proiectului Bibliovibes. Pe 20 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 18.00, va avea loc un concert de colinde şi dansuri tradiţionale multietnice. De asemenea, prin același proiect, Biblioteca sprijină organizarea noii ediii a programului „Bihorul colindă”, cu 37 de concerte cu colinde organizate în mai toate zonele judeţului.

Mai aproape de public 

Reprezentanţii bibliotecii îşi doresc ca prin aceste evenimente să se apropie de public.

„Bibliovibes reprezintă dorinţa de deschidere a acestei instituţii către public, de a transforma un spaţiu abstract într-o zonă plină de vibe-urile pozitive ale culturii, unde se reuneşte poezia cu muzica, tradiţia cu modernitatea, un loc în care oamenii se pot simţi apropiaţi mai mult ca oricând de reverberaţiile pe care cultura le poate trezi în subconştientul fiecăruia şi, nu în ultimul rând, în care se pot simţi mai apropiaţi unii de alţii", au transmis reprezentanţii Bibliotecii Judeţene printr-un comunicat de presă. 

Evenimentele sunt organizate de Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor, Revista Várad şi Revista Familia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi Teatrul Szigligeti Oradea.

Proiectul face parte din Programul Interreg RO-HU, EduCultCentre, finanţat din fonduri europene, iar valoarea lui este de 419.000 lei, plus TVA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON