URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2023, 21:01

„Bihorul colindă” din nou: Se organizează 37 de concerte cu colinde în mai toate zonele județului 

„Bihorul colindă” din nou: Se organizează 37 de concerte cu colinde în mai toate zonele județului  sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada următoare, în mai toate zonele județului se vor ține 37 de concerte cu colinde, multe dintre ele păstrate din generație în generație în satele din Bihor. Evenimentele vor avea loc în cadrul programului „Bihorul colindă”, iar printre ele se numără și două mari spectacole care vor avea loc în Oradea. 

„Mândru bihorean”

Cea de-a doua ediție a programului „Bihorul colindă” a fost prezentată marți de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, directoarea Bibliotecii Județene, Ancuța Șchiop, și de inspectorul școlar general, Horea Abrudan, într-o conferință de presă. 

„Mesajul acestei ediții este «Mândru Bihorean». Noi suntem mândri de moștenirea pe care am primit-o de la înaintașii noștri și de valorile care ne caracterizează ca bihoreni: credința în Dumnezeu, tradițiile noastre strămoșești și obiceiurile locului. Peste 3.000 de colindători vor vesti Nașterea Pruncului Iisus. În acest an sprijinim și sărbătoarea de Advent pe care comunitatea maghiară din județul nostru o celebrează în fiecare an, în Oradea, Cetariu, Valea lui Mihai și Marghita”, a spus Mircea Mălan.

Astfel, colindători de toate vârstele vor susține 37 de concerte de colinde în 19 localități: Abram, Șuncuiuș, Ștei, Oradea, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai, Marghita, Cetariu, Bratca, Roșia, Dobrești, Oșorhei, Salonta, Tinca, Brusturi, Popești, Lunca și Sântandrei. 

Colinde străvechi

„Bihorul Colindă” va debuta în 30 noiembrie, la ora 16, la Căminul Cultural din localitatea Margine, comuna Abram. Vor urma alte concerte de colinde, aduse de cete care păstrează tradițiile strămoșești. 

Ediția din acest an a proiectului înglobează și evenimentul „Noi umblăm a colinda”, ajuns la ediția a XVII-a și organizat de Inspectoratul Școlar Județean. 

„Festivalul va avea loc în 5 decembrie, va începe la ora 13:00 cu o paradă a portului popular care va porni de la Biroul de Evidență a Persoanelor, va continua pe Calea Republicii și Piața Unirii. Apoi, elevii vor merge spre Casa de Cultură, unde vor susține un spectacol de colinde. În acest an s-au înscris cele mai multe cete de colindători din școli, adică 45”, a adăugat Horea Abrudan, inspectorul școlar general. 

El a punctat că fiecare grup de colindători va cânta două colinde, „dintre care una trebuie să fie una culeasă din localitățile din care provin, autentică”. 

Încă un concert în Oradea 

Tot în Oradea și tot la Casa de Cultură se va ține, pe 20 decembrie, un nou concert de colinde. „Va fi adresat tuturor bihorenilor și va fi susținut de cete de colindători care aparțin confesiunilor religioase din județul nostru. Este vorba de copii, coruri bisericești și cete tradiționale. Vrem să ne adunăm împreună, ca bihoreni, și să dezvoltăm în permanență această componentă spirituală”, a spus Mircea Mălan.

Ediția din acest an a proiectului se desfășoară în cadrul unui parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, care pune la bătaie o parte din buget, primăriile din localitățile gazdă și Centrul de Cultură Județean. 

Ultimele manifestări din cadrul proiectului „Bihorul colindă” vor fi cele organizate în ultima duminică de Advent, pe 24 decembrie, în Oradea, Valea lui Mihai, Marghita și Cetariu. 

Fiecare dintre cei 3.000 de colindători va primi ca premiu o straiță cu mesajul „Mândru Bihorean”, ce va conține bunătăți oferite de sponsori.

Programul festivalului „Bihorul colindă”:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Judeo-hrestnismul si judeo-islamismul, religii de import in Europa
Judeo-hrestinismul si-a pliat sarbatoriile pe sarbatorile stravechi europene, prehrestine. La fixarea zilei de 25 decembrie a contribuit si faptul ca mai toate popoarele din Antichitate aveau unele sarbatori solare (cult al soarelui) care cadeau in jurul solstitiului de iarna (22 decembrie), suma de practici foarte vechi prin care se celebra solstitiul de iarna, momentul in care natura da sperante ca va renaste. Aceste sarbatori erau impreunate cu petreceri ce durau o saptamana si pe care Craciunul hreştin trebuia sa le inlocuiasca. La fel si Pomul de Craciun, a carui origine prehrestina nu mai e contestata de nimeni in Europa.
Postat 29 Noiembrie 2023, 07:27 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON