URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Octombrie 2018, 09:56

Băieţelul care aştepta barza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum câţiva ani, în aeroportul din Viena, surprind o discuţie între un tată, o mamă însărcinată şi băieţelul lor de vreo 5 ani: "Ce ai vrea să îţi aducă barza, un frăţior sau o surioară?". S-a făcut linişte. Am ciulit urechea din reflex auzind limba română, dar şi din curiozitate pentru răspuns. Copilul s-a gândit câteva secunde, a ridicat ochii şi a răspuns limpede şi hotărât: "O maşinuţă!".

Am râs una bună (în interior, ca să nu mă dau de gol că am auzit conversaţia) şi apoi am picat pe gânduri. Dincolo de naivitatea specifică vârstei şi de nevoia firească de a se juca a unui băiat de câţiva anişori, mi se părea că întrevăd o trăsătură de bază a fiinţei umane - pasiunea pentru obiecte. Mi l-am imaginat câteva secunde pe cel mic ajuns deja om mare, la fel de pasionat de maşini, de asta dată de propria-i maşină, una reală, nu de jucărie. Şi brusc nu mi s-a mai părut deloc simpatic.

Mi l-am închipuit lustruindu-şi maşina toată ziua în faţa casei, aranjând şi dereticând fiecare colţişor, suflând fiecare fir de praf aterizat pe bord. Apoi am încercat să ghicesc cum ar reacţiona dacă cineva i-ar lovi sau zgâria preţiosul obiect. Am anticipat în el o tipologie umană întâlnită la tot pasul, de care, sincer, mi-e frică - oamenii cărora le pasă mai mult de obiecte decât de oameni.

Într-un caz întâlnit acum ceva timp, un taximetrist ce s-a ciocnit cu o biciclistă a preferat s-o care pe femeie prima dată la Poliţie pentru constatare şi la un service pentru evaluarea zgârieturilor de pe portieră, nu la spital pentru a i se pansa un deget rănit. Maşina lui nouă era mult mai importantă decât fiinţa pe care o durea ceva. Pasiunea noastră pentru obiecte, combinată cu talentul imens al producătorilor de a crea obiecte tot mai frumoase, generează nişte monştri în unii dintre noi.

Oamenii care depind atât de tare de obiecte sunt, de fapt, foarte vulnerabili. Trăiesc cu teama constantă că obiectele lor mult iubite ar putea păţi cine ştie ce grozăvii care să le ştirbească perfecţiunea. Pentru ei, avantajul insurmontabil al lucrurilor în faţa fiinţelor umane este că ele au costat bani, mulţi bani. Şi, astfel, acei oameni devin orbi şi surzi la drame mult mai importante ce au loc la distanţă de un braţ de ei.

Sper, totuşi, că barza i-a adus simpaticului băieţelul din aeroport o surioară sau un frăţior, nicidecum o maşinuţă. Mai sper că, în prezent, se iubesc maxim, şi că, dacă ar fi să aleagă între toate jucăriile din dulap şi binele celuilalt, fiecare ar face-o fără să stea pe gânduri. Auto-educându-ne că obiectele sunt doar obiecte, ne putem elibera mintea de prizonieratul posesivităţii şi ne putem recâştiga libertatea. Iar durerea pentru un obiect distrus, fie el o clădire de patrimoniu sau o pianină dintr-un parc, poate fi compensată cu bucuria că oamenii sunt bine, sănătoşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@Lucian Cremeneanu
Multumesc mult pentru articol. Il simt putin cu dedicatie pentru mine (nu ne stim dar parca ne-am sti) si da, mare mare dreptate si adevar ai asternut aici. Felicitari, de asemenea articole si redactie are nevoie jurnalismul in Romania. Cu multa stima si respect, acelasi vechi "poiu"!
Postat 24 Octombrie 2018, 16:58 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON