URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2018, 09:56

Băieţelul care aştepta barza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum câţiva ani, în aeroportul din Viena, surprind o discuţie între un tată, o mamă însărcinată şi băieţelul lor de vreo 5 ani: "Ce ai vrea să îţi aducă barza, un frăţior sau o surioară?". S-a făcut linişte. Am ciulit urechea din reflex auzind limba română, dar şi din curiozitate pentru răspuns. Copilul s-a gândit câteva secunde, a ridicat ochii şi a răspuns limpede şi hotărât: "O maşinuţă!".

Am râs una bună (în interior, ca să nu mă dau de gol că am auzit conversaţia) şi apoi am picat pe gânduri. Dincolo de naivitatea specifică vârstei şi de nevoia firească de a se juca a unui băiat de câţiva anişori, mi se părea că întrevăd o trăsătură de bază a fiinţei umane - pasiunea pentru obiecte. Mi l-am imaginat câteva secunde pe cel mic ajuns deja om mare, la fel de pasionat de maşini, de asta dată de propria-i maşină, una reală, nu de jucărie. Şi brusc nu mi s-a mai părut deloc simpatic.

Mi l-am închipuit lustruindu-şi maşina toată ziua în faţa casei, aranjând şi dereticând fiecare colţişor, suflând fiecare fir de praf aterizat pe bord. Apoi am încercat să ghicesc cum ar reacţiona dacă cineva i-ar lovi sau zgâria preţiosul obiect. Am anticipat în el o tipologie umană întâlnită la tot pasul, de care, sincer, mi-e frică - oamenii cărora le pasă mai mult de obiecte decât de oameni.

Într-un caz întâlnit acum ceva timp, un taximetrist ce s-a ciocnit cu o biciclistă a preferat s-o care pe femeie prima dată la Poliţie pentru constatare şi la un service pentru evaluarea zgârieturilor de pe portieră, nu la spital pentru a i se pansa un deget rănit. Maşina lui nouă era mult mai importantă decât fiinţa pe care o durea ceva. Pasiunea noastră pentru obiecte, combinată cu talentul imens al producătorilor de a crea obiecte tot mai frumoase, generează nişte monştri în unii dintre noi.

Oamenii care depind atât de tare de obiecte sunt, de fapt, foarte vulnerabili. Trăiesc cu teama constantă că obiectele lor mult iubite ar putea păţi cine ştie ce grozăvii care să le ştirbească perfecţiunea. Pentru ei, avantajul insurmontabil al lucrurilor în faţa fiinţelor umane este că ele au costat bani, mulţi bani. Şi, astfel, acei oameni devin orbi şi surzi la drame mult mai importante ce au loc la distanţă de un braţ de ei.

Sper, totuşi, că barza i-a adus simpaticului băieţelul din aeroport o surioară sau un frăţior, nicidecum o maşinuţă. Mai sper că, în prezent, se iubesc maxim, şi că, dacă ar fi să aleagă între toate jucăriile din dulap şi binele celuilalt, fiecare ar face-o fără să stea pe gânduri. Auto-educându-ne că obiectele sunt doar obiecte, ne putem elibera mintea de prizonieratul posesivităţii şi ne putem recâştiga libertatea. Iar durerea pentru un obiect distrus, fie el o clădire de patrimoniu sau o pianină dintr-un parc, poate fi compensată cu bucuria că oamenii sunt bine, sănătoşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
@Lucian Cremeneanu
Multumesc mult pentru articol. Il simt putin cu dedicatie pentru mine (nu ne stim dar parca ne-am sti) si da, mare mare dreptate si adevar ai asternut aici. Felicitari, de asemenea articole si redactie are nevoie jurnalismul in Romania. Cu multa stima si respect, acelasi vechi "poiu"!
Postat 24 Octombrie 2018, 16:58 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON