URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2023, 08:54

AVE Bihor: 10 tone de compost oferite Colegiului Agricol Valea lui Mihai (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activitatea noastră de zi cu zi poate avea un impact direct asupra mediului și asupra celor din jurul nostru. Selectarea deșeurilor bio este o activitate utilă, pentru că obținem compost, iar acesta este apoi folosit în grădinile noastre.

10 tone de astfel de pământ fertil a ajuns joi la liceul agricol Valea lui Mihai, pentru a fi folosit la activitățile de plantare ale elevilor școlii. Dacă vă întrebați cumva „chiar merită să selectăm deșeurile?”, răspunsul este DA!

Vizită la stația de compostare din Valea lui Mihai

Viceprimarul orașului Valea lui Mihai a fost prezent joi în incinta stației de compostare AVE Bihor de la marginea localității, pentru a se informa cum decurge această activitate. Efortul localnicilor de a separa deșeurile bio este dublat aici de un proces de transformare a materiei vegetale în fertilizant, care poate dura câteva săptămâni sau luni bune.

„Colectarea separată în 5 fracții este o obligație asumată de România prin tratatele europene. Apreciem efortul locuitorilor orașului nostru de a selecta deșeurile și iată că vedem și care sunt beneficiile imediate ale acestui lucru: compostul care se produce aici va fi folosit la lucrările noastre de spații verzi, iar 10 tone vor ajunge la liceul agricol din localitate”, a spus viceprimarul Karsai Attila (foto jos).

Elevii liceului agricol, prima recoltă de măceșe

Cele 10 tone de compost au fost aduse cu un utilaj AVE Bihor în preajma zonei cultivate de elevii liceului din Valea lui Mihai. Pământul deosebit de fertil, obținut prin compostare naturală, va fi folosit la campania de plantări din această toamnă, pentru că elevii sunt implicați în diferite activități specifice.

Zilele trecute, din plantația de măceșe a fost culeasă prima recoltă, cu care au fost produse sute de borcane de gem de cea mai bună calitate. Anul viitor, gustul gemului va fi și mai aromat, datorită compostului cu care elevii vor fertiliza aceste culturi.

AVE Bihor, pionierul selectării deșeurilor în 5 fracții

Reciclarea acestor tipuri de deșeuri ne diferențiază de celelalte companii, deoarece suntem ambasadorii acestui proces în județul Bihor. Mulțumim populației și tuturor celor care se implică în acest proces de colectare separată a deșeurilor în cele 5 fracții. Aportul fiecăruia demonstrează că se poate și în România!

Reciclarea deșeurilor biodegradabile este ceva obligatoriu, deoarece prin acest procedeu se deviază de la depozitare o cantitate semnificativă de deșeuri, care se pot composta și transforma în materie primă. Reducem efectul de seră și producem energie electrică sau termică din biogaz, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON