URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
06 Noiembrie 2023, 08:54

AVE Bihor: 10 tone de compost oferite Colegiului Agricol Valea lui Mihai (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activitatea noastră de zi cu zi poate avea un impact direct asupra mediului și asupra celor din jurul nostru. Selectarea deșeurilor bio este o activitate utilă, pentru că obținem compost, iar acesta este apoi folosit în grădinile noastre.

10 tone de astfel de pământ fertil a ajuns joi la liceul agricol Valea lui Mihai, pentru a fi folosit la activitățile de plantare ale elevilor școlii. Dacă vă întrebați cumva „chiar merită să selectăm deșeurile?”, răspunsul este DA!

Vizită la stația de compostare din Valea lui Mihai

Viceprimarul orașului Valea lui Mihai a fost prezent joi în incinta stației de compostare AVE Bihor de la marginea localității, pentru a se informa cum decurge această activitate. Efortul localnicilor de a separa deșeurile bio este dublat aici de un proces de transformare a materiei vegetale în fertilizant, care poate dura câteva săptămâni sau luni bune.

„Colectarea separată în 5 fracții este o obligație asumată de România prin tratatele europene. Apreciem efortul locuitorilor orașului nostru de a selecta deșeurile și iată că vedem și care sunt beneficiile imediate ale acestui lucru: compostul care se produce aici va fi folosit la lucrările noastre de spații verzi, iar 10 tone vor ajunge la liceul agricol din localitate”, a spus viceprimarul Karsai Attila (foto jos).

Elevii liceului agricol, prima recoltă de măceșe

Cele 10 tone de compost au fost aduse cu un utilaj AVE Bihor în preajma zonei cultivate de elevii liceului din Valea lui Mihai. Pământul deosebit de fertil, obținut prin compostare naturală, va fi folosit la campania de plantări din această toamnă, pentru că elevii sunt implicați în diferite activități specifice.

Zilele trecute, din plantația de măceșe a fost culeasă prima recoltă, cu care au fost produse sute de borcane de gem de cea mai bună calitate. Anul viitor, gustul gemului va fi și mai aromat, datorită compostului cu care elevii vor fertiliza aceste culturi.

AVE Bihor, pionierul selectării deșeurilor în 5 fracții

Reciclarea acestor tipuri de deșeuri ne diferențiază de celelalte companii, deoarece suntem ambasadorii acestui proces în județul Bihor. Mulțumim populației și tuturor celor care se implică în acest proces de colectare separată a deșeurilor în cele 5 fracții. Aportul fiecăruia demonstrează că se poate și în România!

Reciclarea deșeurilor biodegradabile este ceva obligatoriu, deoarece prin acest procedeu se deviază de la depozitare o cantitate semnificativă de deșeuri, care se pot composta și transforma în materie primă. Reducem efectul de seră și producem energie electrică sau termică din biogaz, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON