URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Martie 2024, 10:18

Autostrada în Bihor: Construcții Erbașu are liber la construirea lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (VIDEO)

Autostrada în Bihor: Construcții Erbașu are liber la construirea lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (VIDEO) captură YouTube Marin Marian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Construcții Erbașu, care a câștigat în toamna anului trecut cea de-a patra licitație pentru reluarea și finalizarea lucrărilor la lotul de 26,35 kilometri al Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș se poate apuca de lucru.

Competitorul turc Nurol Insaat Ticaret a renunțat la procesul deschis pentru contestația rezultatului licitației, a anunțat economica.net.

După ce a pierdut contestația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, firma din Turcia a deschis un litigiu împotriva CNAIR, însă pe 28 februarie anul acesta a renunțat la proces, cu opt zile înaintea următorului termen programat pentru judecarea cazului, pe 13 martie.

În luna ianuarie, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, afirma că lucrările pentru proiectarea și execuția lucrărilor la secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș vor începe pe 15 martie. „Pentru finalizarea construcției celor 26,35 km antreprenorul român (n.r. - Construcții Erbașu) are la dispoziție 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări)”, mai menționa atunci șeful CNAIR.

Contractul în valoare de 884,12 milioane de lei, fără TVA, finanțat din fonduri europene, a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut, la două luni după ce Construcții Erbașu a câștigat licitația.

Precedenta licitație pentru această secțiune, a treia, fusese câștigată tot de Construcții Erbașu în 2021, însă CNAIR nu a mai semnat atunci contractul, ci a anulat licitația, pe care firma din București și-o adjudecase contra sumei de 524,956 milioane lei.

Pentru celălalt lot din Bihor al Autostrăzii Transilvania, dintre Chiribiș și Biharia, de 28,55 km, ultima licitație, câștigată de asocierea Precon Transilvania (controlată de proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus) și Citadina 98 (Galați) contra sumei de 785,21 milioane lei, CNAIR nu a semnat contractul, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, motivând că firmele „blochează” proiectul. Constructorii au acuzat, însă, că dimpotrivă, ele au insistat pentru semnarea contractului, prezentând public și date în acest sens.

Și în acest caz, precedenta licitație fusese câștigată, în 2020, contra sumei de 326 milioane lei, de o asociere condusă de o firmă din grupul Selina, dar CNAIR a reziliat contractul motivând că antreprenorul a cerut o suplimentare pe baza unei expertize care a atestat că erau necesare lucrări în plus față de cele din caietul de sarcini. De altfel, necesitatea acestor lucrări a fost recunoscută ulterior de CNAIR, ele fiind incluse în caietul de sarcini de la ultima licitație.

Vezi mai jos cum arătau lucrările la tronsonul Chiribiș-Suplacu de Barcău în luna noiembrie a anului trecut! Video: Marin Marian

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Atâta rakat s-a mâncat la MT și CNAIR ...
... până a câștigat lucrarea "cine trebuia". La turci era mic peșcheșul pentru nevoile campaniei electorale reunite a PSDNL.
Postat 06 Martie 2024, 07:27 de KP
Deci in cel mai bun caz lotul asta o sa fie gata prin martie 2026...
Celelalte, cel care Beni tot blocheaza si lotul cu tunelul Meses nu o sa fie gata nici in 2030...
Postat 05 Martie 2024, 14:48 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON