URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Februarie 2016, 08:31

Aţi da o sumă, cât de mică, pentru Sorbonică?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vizitând Universitatea din Oradea, care nu s-a învrednicit nici să-şi dea un nume, ministrul Educaţiei ne-a vestit săptămâna trecută că, dacă un proiect la care lucrează devine lege, universităţile de stat, implicit şi cea din Oradea, ar putea primi bani de la primării.

Din prima, majoritatea orădenilor ar răspunde probabil "nu" întrebării din titlu. De ce să cotizez aiurea, se poate întreba casiera din supermarket angajată fără să fluture o diplomă în Drept? Refuzul i-ar fi de înţeles, chiar dacă în realitate orice locuitor al unui oraş universitar profită indirect de pe urma profesorilor şi studenţilor care îşi cheltuie loco salariile şi bursele. Poate şi la a doua cumpănire răspunsul ar fi tot nu, dacă ne-am aminti că Sorbonica a mai avut binefăcători, fără însă ca asta să se reflecte asupra comunităţii. Nici direct, nici indirect. Eu, de pildă, n-am uitat că Ion Raţiu i-a donat o limuzină, folosită însă numai pentru a-l căra pe rector între casă, birou, partid şi chiolhanuri. Şi, atenţie, rectorul de la Oxford nu are maşină de serviciu!

"Universităţile joacă un rol fantastic în comunitate, aduc dinamică, studenţi, oameni care produc şi în urma cărora, prin taxare, comunitatea are resurse suplimentare", a pledat ministrul, dând chiar exemplul Oradiei, "care are un parc tehnologic unde e nevoie de specialişti". În teorie, ministrul are dreptate, dar proba nu e aici, ci mai încolo, la Cluj, unde un sfert din bugetul oraşului îl dau studenţii, iar absolvenţii îmbogăţesc resursa umană locală.

La Oradea niciun manager de firmă nu e căutat de vreun universitar dornic să practice ca inginer ori economist, cu toate că multe companii plătesc mai bine decât Universitatea. Ba am motive să suspectez că majoritatea cadrelor de la multele facultăţi inginereşti n-au văzut o fabrică în ultimii 25 de ani, după cum mulţi de la Arte nu calcă pe la Filarmonică, iar cei de la Sociologie, deşi sub nasul lor se produc fenomene incitante (bunăoară referendumul), le ignoră pentru a "studia" pe granturi europene obiceiuri tribale africane. La fel, nu ştiu ca fie şi fără drept de vot, reprezentanţii comunităţii să fie invitaţi în Senatul universitar.

Sorbonica noastră, regret, se îngraşă în autosuficienţă, obsedată să se perpetueze pentru sine însăşi. Nici măcar simbolic nu iese din "campus": n-am auzit ca deschiderea ori închiderea anului de învăţământ să aibă loc într-o fabrică, ci invariabil la Teatru, încât nu poţi alunga gândul că teatru joacă şi "dascălii" baricadaţi în "turnul de fildeş".

Pe de altă parte, mă întreb dacă, finanţând Universitatea, politicienii nu vor căuta să se acopere cu diplome şi să-şi procure catedre şi doctorate, cum au mai făcut, ori pentru a cumpăra, pur şi simplu, voturi.

Nu resping ideea finanţării Universităţii din bugetul local, ba mărturisesc că m-ar chiar tenta, dar cu condiţia să nu ne mai livreze falşi experţi în Relaţii Internaţionale ori cohorte de teologi. Brutal spus, am putea dicta muzica dacă vom plăti lăutarii? Dezbateţi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Auleuuuuuu
CENZURAT
Postat 19 Februarie 2016, 07:38 de grigore
Nu generalizați !
Una din greselile care se perpetueaza legat de U Oradea este generalizarea care duce la defimare iar aici o contributie oarecare o are si media. Nu exista nici o U in Romania care sa aibe ,,calificativul'' foarte buna la absolut toate facultatile.Fiecare U are specificul ei si se zbate sa castige un renume si in alte domenii. Dorinta U Oradea de a se ridica foarte repede in topul U din Romania a atras dupa sine si multe greseli, printre care este si acreditarea unor facultati nesustenabile din nici un punct de vedere. Nu este de mirare faptul ca este denumita Sorbonica daca ne gandim ca la anumite facultati nu este ocupat nici macar numarul de locuri disponibile, pentru studenti, la buget ! Exemplu: Din 100 locuri disponibile, din care 25 la buget, sunt 17 studenti, frecventeaza cursurile 5, absolventi toti 17 si 1 sau niciunul nu isi exercita profesia dobandita. Un alt exemplu de bani cheltuiti degeaba poate fi adus de la scolile doctorale unde sunt inscrisi (pe locuri la buget!), absolventi de ciclu licential si masteral fara ca acestia sa practice nici macar o zi profesia in care s-au ,,specializat'' si nu vor practica nici dupa ce obtin titlul de doctori. Trebuie desfintate aceste tocatorii de bani, e nevoie de o alta strategie pentru U Oradea care are cateva facultati recunoscute la nivel national si a caror specialisti fac cinste U si orasului !
Postat 17 Februarie 2016, 21:35 de caragiale
universitatea adrian abrudan
ba da. in clipa in care iti vei da licenta, Universitatea din Oradea se va numi UNIVERSITATEA ADRIAN ABRUDAN. Adica la Sfintu Asteapta!
Postat 17 Februarie 2016, 17:32 de andreimagheru
sondaj?
poate-ati putea schimba si pune aceasta intrebare incl. la sectiunea "Spune ce crezi" in sondaj../ VOTEAZĂ & VEZI REZULTAT >
Postat 17 Februarie 2016, 14:42 de unu
inceputul sfarsitului pentru invatamantul de stat?
Anual se aloca anumite procente din PIB catre invatamant, bani care vin din impozitele si taxele platite de romani. Si tot anual suntem impavarati suplimentar cu fel si fel de alte taxe inventate la nivel local sau central. In paralel universitatile de stat au inceput sa taxeze studentii ajungandu-se ca numarul celor de la "fara taxa" sa nu mai conteze. O sa ajungem ca si cu taxele pe sanatate: cotizezi la stat dar nu beneficiezi de mai nimic atunci cand te imbolnavesti, asa ca introducem coplata. Mi se pare un pic pervesa propunerea aceasta legislativa, depinde cat din finantare va cadea pe umerii primariilor (adica a comunitatii locale, in fond cei de la care se aduna taxe). La urma urmei va fi scuza si ocazia perfecta a nebunulu de a desfiinta facultatea din Oradea si transformarea tinerilor oradeni in meseriasi cu scoala profesionala pentru firmele din parcul industrial.. Totul pare cusut cu ata alba.
Postat 17 Februarie 2016, 10:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON