URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2010, 09:40

Asistaţii municipalităţii vor primi bonuri valorice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la sfârşitul anului 2010 municipalitatea orădeană va avea un inventar complet al problemelor sociale ale orădenilor pe suportul unor hărţi digitale.

Primăria, Universitatea Oradea, prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Fundaţia Ruhama au demarat miercuri proiectul "SOCIO-GIS. Parteneriat public-privat pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale din Oradea prin crearea de hărţi sociale digitale şi contractarea serviciilor sociale către ONG-uri prin sistemul de voucher".

Proiectul are un buget de 74.680 euro şi este finanţat de guvernele Islandei, principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (EEA). Constribuţia locală se ridică la 5.974 euro.

Prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării proiectului, primarul Ilie Bolojan s-a declarat deschis colaborării cu organizaţiile neguvernamentale şi a spus că susţine introducerea sistemului cu vouchere ca sistem de plată a serviciilor sociale de către asistaţii Primăriei. "Introducerea unui sistem cu vouchere care să dea persoanei asistate libertatea să folosească bonul valoric cum crede de cuviinţă în mod propoţional cu nevoile reale pe care le are este un lucru bun", a declarat edilul şef.

Pe baza voucherului, asistaţii vor putea să "cumpere" de la ONG-uri servicii sociale care ulterior vor fi decontate de municipalitate. Pentru început, în anul 2010, municipalitatea va acorda vouchere unui număr de o sută de orădeni pentru a testa viabilitatea sistemului. Cuantumul unui bon valoric va fi stabilită abia la adoptarea bugetului pe anul în curs.

În paralel, în cadrul proiectului vor fi realizate primele hărţi digitale cu problemele sociale ale orădenilor, structurate pe cartiere. "La finalul proiectului vom avea rapoarte şi hărţi sociale noi, astfel încât, pe anumite cartiere, administraţia socială să poată implementa politici sociale noi în concordanţă cu nevoile populaţiei din această zonă", a spus Tina Daragiu (foto), directorul executiv al Fundaţiei Ruhama.

Pentru implementarea proiectului, la sediul Primăriei va fi montat un server pe care angajaţii Administraţiei Social Comunitare Oradea şi membrii organizaţiilor neguvernamentale vor încărca date cu privire cazurile sociale identificate şi problemele identificate. "Aceste hărţi digitale vor permite realizarea unei analize sociale, evaluarea serviciilor sociale şi planificarea mai bună a acestora", a spus Adrian Hatos, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio - Umane din cadrul Universităţii Oradea.

Municipalitatea a mai implementat un proiect similar, dar de o anvergură mai mică, în anul 2003, când a creionat harta sărăciei la nivelul municipiului Oradea. La acea vreme studiul a dus la concluzia că pătura socială cea mai săracă din municipiu locuieşte, în mod paradoxal, în zona centrală. Pe atunci, multe străduţe din centrul oraşului nu erau conectate încă la reţeaua de apă şi canalizare şi la cea de termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON