URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
14 Ianuarie 2010, 09:40

Asistaţii municipalităţii vor primi bonuri valorice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la sfârşitul anului 2010 municipalitatea orădeană va avea un inventar complet al problemelor sociale ale orădenilor pe suportul unor hărţi digitale.

Primăria, Universitatea Oradea, prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Fundaţia Ruhama au demarat miercuri proiectul "SOCIO-GIS. Parteneriat public-privat pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale din Oradea prin crearea de hărţi sociale digitale şi contractarea serviciilor sociale către ONG-uri prin sistemul de voucher".

Proiectul are un buget de 74.680 euro şi este finanţat de guvernele Islandei, principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (EEA). Constribuţia locală se ridică la 5.974 euro.

Prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării proiectului, primarul Ilie Bolojan s-a declarat deschis colaborării cu organizaţiile neguvernamentale şi a spus că susţine introducerea sistemului cu vouchere ca sistem de plată a serviciilor sociale de către asistaţii Primăriei. "Introducerea unui sistem cu vouchere care să dea persoanei asistate libertatea să folosească bonul valoric cum crede de cuviinţă în mod propoţional cu nevoile reale pe care le are este un lucru bun", a declarat edilul şef.

Pe baza voucherului, asistaţii vor putea să "cumpere" de la ONG-uri servicii sociale care ulterior vor fi decontate de municipalitate. Pentru început, în anul 2010, municipalitatea va acorda vouchere unui număr de o sută de orădeni pentru a testa viabilitatea sistemului. Cuantumul unui bon valoric va fi stabilită abia la adoptarea bugetului pe anul în curs.

În paralel, în cadrul proiectului vor fi realizate primele hărţi digitale cu problemele sociale ale orădenilor, structurate pe cartiere. "La finalul proiectului vom avea rapoarte şi hărţi sociale noi, astfel încât, pe anumite cartiere, administraţia socială să poată implementa politici sociale noi în concordanţă cu nevoile populaţiei din această zonă", a spus Tina Daragiu (foto), directorul executiv al Fundaţiei Ruhama.

Pentru implementarea proiectului, la sediul Primăriei va fi montat un server pe care angajaţii Administraţiei Social Comunitare Oradea şi membrii organizaţiilor neguvernamentale vor încărca date cu privire cazurile sociale identificate şi problemele identificate. "Aceste hărţi digitale vor permite realizarea unei analize sociale, evaluarea serviciilor sociale şi planificarea mai bună a acestora", a spus Adrian Hatos, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio - Umane din cadrul Universităţii Oradea.

Municipalitatea a mai implementat un proiect similar, dar de o anvergură mai mică, în anul 2003, când a creionat harta sărăciei la nivelul municipiului Oradea. La acea vreme studiul a dus la concluzia că pătura socială cea mai săracă din municipiu locuieşte, în mod paradoxal, în zona centrală. Pe atunci, multe străduţe din centrul oraşului nu erau conectate încă la reţeaua de apă şi canalizare şi la cea de termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON