URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Ianuarie 2010, 09:40

Asistaţii municipalităţii vor primi bonuri valorice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la sfârşitul anului 2010 municipalitatea orădeană va avea un inventar complet al problemelor sociale ale orădenilor pe suportul unor hărţi digitale.

Primăria, Universitatea Oradea, prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Fundaţia Ruhama au demarat miercuri proiectul "SOCIO-GIS. Parteneriat public-privat pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale din Oradea prin crearea de hărţi sociale digitale şi contractarea serviciilor sociale către ONG-uri prin sistemul de voucher".

Proiectul are un buget de 74.680 euro şi este finanţat de guvernele Islandei, principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (EEA). Constribuţia locală se ridică la 5.974 euro.

Prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării proiectului, primarul Ilie Bolojan s-a declarat deschis colaborării cu organizaţiile neguvernamentale şi a spus că susţine introducerea sistemului cu vouchere ca sistem de plată a serviciilor sociale de către asistaţii Primăriei. "Introducerea unui sistem cu vouchere care să dea persoanei asistate libertatea să folosească bonul valoric cum crede de cuviinţă în mod propoţional cu nevoile reale pe care le are este un lucru bun", a declarat edilul şef.

Pe baza voucherului, asistaţii vor putea să "cumpere" de la ONG-uri servicii sociale care ulterior vor fi decontate de municipalitate. Pentru început, în anul 2010, municipalitatea va acorda vouchere unui număr de o sută de orădeni pentru a testa viabilitatea sistemului. Cuantumul unui bon valoric va fi stabilită abia la adoptarea bugetului pe anul în curs.

În paralel, în cadrul proiectului vor fi realizate primele hărţi digitale cu problemele sociale ale orădenilor, structurate pe cartiere. "La finalul proiectului vom avea rapoarte şi hărţi sociale noi, astfel încât, pe anumite cartiere, administraţia socială să poată implementa politici sociale noi în concordanţă cu nevoile populaţiei din această zonă", a spus Tina Daragiu (foto), directorul executiv al Fundaţiei Ruhama.

Pentru implementarea proiectului, la sediul Primăriei va fi montat un server pe care angajaţii Administraţiei Social Comunitare Oradea şi membrii organizaţiilor neguvernamentale vor încărca date cu privire cazurile sociale identificate şi problemele identificate. "Aceste hărţi digitale vor permite realizarea unei analize sociale, evaluarea serviciilor sociale şi planificarea mai bună a acestora", a spus Adrian Hatos, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio - Umane din cadrul Universităţii Oradea.

Municipalitatea a mai implementat un proiect similar, dar de o anvergură mai mică, în anul 2003, când a creionat harta sărăciei la nivelul municipiului Oradea. La acea vreme studiul a dus la concluzia că pătura socială cea mai săracă din municipiu locuieşte, în mod paradoxal, în zona centrală. Pe atunci, multe străduţe din centrul oraşului nu erau conectate încă la reţeaua de apă şi canalizare şi la cea de termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON