Până la sfârşitul anului 2010 municipalitatea orădeană va avea un inventar complet al problemelor sociale ale orădenilor pe suportul unor hărţi digitale.
Primăria, Universitatea Oradea, prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Fundaţia Ruhama au demarat miercuri proiectul "SOCIO-GIS. Parteneriat public-privat pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale din Oradea prin crearea de hărţi sociale digitale şi contractarea serviciilor sociale către ONG-uri prin sistemul de voucher".
Proiectul are un buget de 74.680 euro şi este finanţat de guvernele Islandei, principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (EEA). Constribuţia locală se ridică la 5.974 euro.
Prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării proiectului, primarul Ilie Bolojan s-a declarat deschis colaborării cu organizaţiile neguvernamentale şi a spus că susţine introducerea sistemului cu vouchere ca sistem de plată a serviciilor sociale de către asistaţii Primăriei. "Introducerea unui sistem cu vouchere care să dea persoanei asistate libertatea să folosească bonul valoric cum crede de cuviinţă în mod propoţional cu nevoile reale pe care le are este un lucru bun", a declarat edilul şef.
Pe baza voucherului, asistaţii vor putea să "cumpere" de la ONG-uri servicii sociale care ulterior vor fi decontate de municipalitate. Pentru început, în anul 2010, municipalitatea va acorda vouchere unui număr de o sută de orădeni pentru a testa viabilitatea sistemului. Cuantumul unui bon valoric va fi stabilită abia la adoptarea bugetului pe anul în curs.
În paralel, în cadrul proiectului vor fi realizate primele hărţi digitale cu problemele sociale ale orădenilor, structurate pe cartiere. "La finalul proiectului vom avea rapoarte şi hărţi sociale noi, astfel încât, pe anumite cartiere, administraţia socială să poată implementa politici sociale noi în concordanţă cu nevoile populaţiei din această zonă", a spus Tina Daragiu (foto), directorul executiv al Fundaţiei Ruhama.
Pentru implementarea proiectului, la sediul Primăriei va fi montat un server pe care angajaţii Administraţiei Social Comunitare Oradea şi membrii organizaţiilor neguvernamentale vor încărca date cu privire cazurile sociale identificate şi problemele identificate. "Aceste hărţi digitale vor permite realizarea unei analize sociale, evaluarea serviciilor sociale şi planificarea mai bună a acestora", a spus Adrian Hatos, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio - Umane din cadrul Universităţii Oradea.
Municipalitatea a mai implementat un proiect similar, dar de o anvergură mai mică, în anul 2003, când a creionat harta sărăciei la nivelul municipiului Oradea. La acea vreme studiul a dus la concluzia că pătura socială cea mai săracă din municipiu locuieşte, în mod paradoxal, în zona centrală. Pe atunci, multe străduţe din centrul oraşului nu erau conectate încă la reţeaua de apă şi canalizare şi la cea de termoficare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.