URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Februarie 2024, 12:39

Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi?

Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi? DAR DIN DAR. Ajunse la gunoi, jucăriile vechi sunt greu de reciclat, pentru că sunt făcute din mai multe tipuri de plastic, iar adesea și cu alte feluri de materiale. Dacă nu pot fi dăruite unor copii mai puțin norocoși, se aruncă în pubela neagră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă grija pentru mediu, colectarea separată înseamnă şi să cunoaştem deşeurile şi felul în care se descompun. Cel mai bun exemplu este plasticul: abandonat în natură, se degradează în 500 de ani, de aceea locul lui este în sacul sau pubela galbenă.

Ca să nu rămână cu deşeurile neridicate, orădenii ar trebui să acorde atenţie regulilor de colectare separată. Cu reciclarea nu e de joacă...

Lemnul tratat, la rezidual

Cenuşa creează întotdeauna probleme. Într-o definiţie scurtă, cenuşa este lemn ars, iar dacă rămurelele pot ajunge în pubela dedicată deşeurilor biodegradabile, unii orădeni cred că şi cenuşa trebuie să o arunce tot "la maro". Însă nu este aşa! Ea e de fapt un deşeu rezidual care se depozitează în pubela neagră, deoarece, prin ardere, se emite gudron, care este nociv pentru mediu şi nu poate ajunge în compost.

În schimb, lemnul nears, mărunţit, tocat sau rupt în surcele, este un deşeu biodegradabil care se poate transforma în îngrăşământ vegetal dacă este aruncat în pubela maro sau în compostor. Atenţie, regula este valabilă doar pentru lemnul "curat", nu şi pentru cel tratat (vopsit, lăcuit, îmbibat cu alţi compuşi chimici), care e un deşeu rezidual ce se aruncă în pubela neagră.

Game over

Chiar dacă sunt realizate din materiale organice, ca bumbac sau bambus, scutecele şi alte produse de igienă (absorbante, tampoane, discuri demachiante) sunt şi ele deşeuri reziduale. De altfel, orice obiect îmbibat în lichide cu potenţial bacterian se depozitează în recipientul negru. 

O greşeală comună, dar nu la fel de gravă, este depozitarea jucăriilor în pubela galbenă. Deşi sunt realizate din plastic, multe dintre jucării au şi baterii care pot contamina mediul deoarece, în urma lovirilor, există riscul ca substanţele din ele să se scurgă. Locul bateriilor de orice tip e în centrele speciale de colectare sau zonele dedicate din magazine.

Chiar şi fără baterii, jucăriile nu se pot arunca printre reciclabile, deoarece conţin mai multe tipuri de plastic, iar descompunerea lor este imposibilă cu tehnologiile actuale, aşa că, dacă nu pot fi nici donate, se aruncă în pubela neagră. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un început bun...
... cu acest tip de articol.! Dați încă 100 de exemple pentru a ajuta populația să procedeze corect!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2024, 07:58 de Taxi-driver
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON