URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2024, 12:39

Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi?

Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi? DAR DIN DAR. Ajunse la gunoi, jucăriile vechi sunt greu de reciclat, pentru că sunt făcute din mai multe tipuri de plastic, iar adesea și cu alte feluri de materiale. Dacă nu pot fi dăruite unor copii mai puțin norocoși, se aruncă în pubela neagră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă grija pentru mediu, colectarea separată înseamnă şi să cunoaştem deşeurile şi felul în care se descompun. Cel mai bun exemplu este plasticul: abandonat în natură, se degradează în 500 de ani, de aceea locul lui este în sacul sau pubela galbenă.

Ca să nu rămână cu deşeurile neridicate, orădenii ar trebui să acorde atenţie regulilor de colectare separată. Cu reciclarea nu e de joacă...

Lemnul tratat, la rezidual

Cenuşa creează întotdeauna probleme. Într-o definiţie scurtă, cenuşa este lemn ars, iar dacă rămurelele pot ajunge în pubela dedicată deşeurilor biodegradabile, unii orădeni cred că şi cenuşa trebuie să o arunce tot "la maro". Însă nu este aşa! Ea e de fapt un deşeu rezidual care se depozitează în pubela neagră, deoarece, prin ardere, se emite gudron, care este nociv pentru mediu şi nu poate ajunge în compost.

În schimb, lemnul nears, mărunţit, tocat sau rupt în surcele, este un deşeu biodegradabil care se poate transforma în îngrăşământ vegetal dacă este aruncat în pubela maro sau în compostor. Atenţie, regula este valabilă doar pentru lemnul "curat", nu şi pentru cel tratat (vopsit, lăcuit, îmbibat cu alţi compuşi chimici), care e un deşeu rezidual ce se aruncă în pubela neagră.

Game over

Chiar dacă sunt realizate din materiale organice, ca bumbac sau bambus, scutecele şi alte produse de igienă (absorbante, tampoane, discuri demachiante) sunt şi ele deşeuri reziduale. De altfel, orice obiect îmbibat în lichide cu potenţial bacterian se depozitează în recipientul negru. 

O greşeală comună, dar nu la fel de gravă, este depozitarea jucăriilor în pubela galbenă. Deşi sunt realizate din plastic, multe dintre jucării au şi baterii care pot contamina mediul deoarece, în urma lovirilor, există riscul ca substanţele din ele să se scurgă. Locul bateriilor de orice tip e în centrele speciale de colectare sau zonele dedicate din magazine.

Chiar şi fără baterii, jucăriile nu se pot arunca printre reciclabile, deoarece conţin mai multe tipuri de plastic, iar descompunerea lor este imposibilă cu tehnologiile actuale, aşa că, dacă nu pot fi nici donate, se aruncă în pubela neagră. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un început bun...
... cu acest tip de articol.! Dați încă 100 de exemple pentru a ajuta populația să procedeze corect!!!!!!!!
Postat 05 Februarie 2024, 07:58 de Taxi-driver
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON