URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Decembrie 2015, 14:00

"Antisocial", despre prăpastia dintre elevi şi profesori

'Antisocial', despre prăpastia dintre elevi şi profesori foto: TNRS deAdMAR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima duminică din noiembrie, pe vremea când se scoteau steagurile pentru a fi scuturate de praf de Ziua Naţională, am văzut spectacolul "Antisocial", aflat în turneu prin 21 de oraşe. Produs de Teatrul Naţional Radu Stanca şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, "Antisocial" porneşte de la un caz real. Elevi ai unui liceu din Cluj Napoca şi-au făcut un grup secret pe Facebook unde, cu fotografii şi comentarii, făceau mişto de profesori. Unul dintre profesori s-a infiltrat în grup cu un profil fals, i-a demascat şi a pornit urgia: mass-media, scandal public, anchetă internă, exmatriculare.

În mai puţin de o oră, spectacolul regizat de Bogdan Georgescu a spus povestea din patru unghiuri: al elevilor ca grup, al profesorilor, al părinţilor şi al elevilor în intimitatea lor individuală. Elevi speriaţi sau nepăsători, curioşi să afle "cine a turnat", profesori juliţi iremediabil la orgoliu, dornici să se răzbune, dar şi să bage mizeria sub preş, şi părinţi la limita autismului social, interesaţi mai mult de costurile pentru rezolvarea problemei.

După spectacol, sala Arcadia a devenit câmp de dezbatere a cazului din multiplele sale perspective. A urmat o discuţie de aproape două ore între realizatori şi public. Elevii, cei mai numeroşi, au fost şi cei mai tăcuţi. Se tem de vorbitul în public, iar asta li se trage tocmai de la sistemul de învăţământ care nu încurajează dezbaterile şi exprimarea în public. Poate tocmai de aceea, generaţiile noi comunică mai uşor prin statusuri pe Facebook decât prin viu grai.

Discuţiile au scos în evidenţă şi mai tare prăpastia dintre profesori şi elevi. Dacă în 10 ani viaţa şi activitatea unui profesor nu suferă schimbări esenţiale, generaţiile care îi trec prin faţă în aceeaşi perioadă se schimbă enorm. Astfel, cele două părţi nu mai înţeleg ce aşteaptă una de la cealaltă, iar distanţa dintre catedră şi restul clasei se adânceşte de la an la an.

Până la urmă s-a dovedit că nu vorbitul în public este fobia nr. 1, ci vorbitul în faţa profesorilor. Pe măsură ce o parte din dascăli ieşeau din sală ofuscaţi de alte puncte de vedere, elevii au început să spună ce îi doare. Au vorbit şi foşti elevi, şi părinţi, a luat cuvântul şi un psiholog. Nu s-a tras o concluzie, dar aceasta plutea în aer: da, sistemul de învăţământ nu funcţionează cum trebuie, dar problema principală este cea a mentalităţilor individuale şi colective.

Mi-am permis să sintetizez mesajul spectacolului în cinci cuvinte: Profesorii nu mai sunt Dumnezei! După ce vor înţelege asta şi îşi vor recalibra nivelul de aşteptare, vor putea coborî de pe socluri şi îşi vor transforma elevii în parteneri de comunicare. Abia atunci vor accepta bidirecţionalitatea procesului de învăţare, vor putea să înţeleagă nevoile elevilor şi modurile lor de comunicare, dar şi sperietoarea numită "online", pe care ar putea-o folosi ca punte complementară în loc să se teamă de ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hai..
Că vă spune un bătrân ce a făcut şcolile pe vremea restricţiilor!Încă de pe atunci pe an ce trecea,materia şi cerinţele pentru elevi devenea tot mai complicată şi mai încâlcită.Scopul!Stoarcerea de bani de la părinţi pentru meditaţii.Asta cu premeditare făcută de cei din ministeru învăţământului ce se ocupau de alcătuirea programelor.După 90 treburile s au încâlcit şi mai tare,încât,un mucos de juma de om treebuie în ziua de azi să depună eforturi la nivel academic să ia notă de trecere.Şi aşa s a ajuns ca un mucos de prunc ce încă la 10 ani ar mai trebui să se şi mai joace,depune,după programă,dacă nu e dotat cu un iq superior,pe zi cel puţin 8 ore efort intelectual.Dacă am vorbit prostii,vă rog să mă contraziceţi,dar să nu fiţi vă rog din minister.Şi iacătă încă un motiv trecut mai sus de subsemnatul la mărirea prăpastiei prof elev...mulţumesc
Postat 09 Decembrie 2015, 18:31 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON