URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2024, 12:45

ANI a mai prins un „rechin”: secretarul general al orașului Ștei, în conflict de interese care i-a adus... 120 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenția Națională de Integritate a anunțat luni că a depistat un lot de 11 persoane față de care a stabilit „incidente de integritate”, între care se află și secretarul general al orașului Ștei, vinovat că a semnat un act administrativ care i-a produs un folos material.

Potrivit funcționarei din Bihor, folosul a fost de... 120 lei, și l-a obținut în anul 2021.

Legi încălcate

Cu privire la secretarul general al orașului Ștei, Voichița Dale, ANI a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, că a fost găsită vinovată de „conflict de interese administrativ”, deoarece „în perioada exercitării funcției publice de conducere, a contrasemnat un act administrativ care i-a produs un folos material”.

În cazul Voichiței Dale, ANI a făcut referire la un articol din Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparenței în funcțiile publice: „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: (…) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”.

De asemenea, un alt articol din aceeași lege prevede că „în cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct”.

Pe de altă parte, Codul Administrativ stipulează că „funcționarii au obligația de a evalua situațiile care pot genera o situație de incompatibilitate sau un conflict de interese și de a acționa pentru prevenirea apariției sau soluționarea legală a acestora”.

Un câștig de 120 lei

Contactată de BIHOREANUL, Voichița Dale a confirmat faptul că avea cunoștință de demersul ANI și a explicat care a fost fapta, concretă, ce i-a fost imputată.

„În anul 2021 am făcut parte dintr-o comisie de promovare în grad profesional a unui jurist care îmi este subordonat, și care nu îmi este rudenie, iar pentru evaluarea făcută în cadrul comisiei am fost plătită cu suma de 230 lei brut, 120 lei net”, a declarat secretarul general al orașului Ștei.

Dale nu a dorit să comenteze demersurile pe care le va face pentru a contesta decizia ANI.

Potrivit legislației, persoana „față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Specializată în „plevușcă”

În ultimii ani, ANI s-a remarcat prin concentrarea investigațiilor sale asupra unor primari, viceprimari și consilieri locali la nivel de comune, inclusiv din Bihor, unii dintre aceștia câștigând procesele intentate instituției pentru anularea deciziilor ce-i priveau.

Unul dintre cazurile emblematice este al primarului din Tinca, Teodor Coste, pe care în 2019 ANI l-a găsit în incompatibilitate deoarece „în mandatul 2012 - 2016 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi pe cea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale”. În 2022, însă, Coste a câștigat la ÎCCJ procesul împotriva ANI, arătând că înființase o firmă pentru a-și face o fermă, dar în final aceasta nu a avut nicio activitate, nu a emis nicio factură și nu a încasat niciun leu, cu atât mai puțin să fi făcut vreo afacere cu Primăria comunei sau cu o altă instituție a statului.

În schimb, ANI nu a mai avut în ultimii ani nicio investigație care să fi demonstrat că un politician sau un funcționar de rang înalt și-a făcut averea prin mijloace ilegale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ar fi foarte bine
Dacă acest incident de integritate profesională ar fi un semn, prin valoarea meschină a pagubei, dar pagubă, la urma urmei, daca ar fi un semn, zic, cum că ANIeste foarte eficientă ar fi foarte bine.
Postat 01 Aprilie 2024, 13:07 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6687 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON