URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Noiembrie 2023, 07:58

Angajăm urgent! Firmele din Bihor nu mai găsesc muncitori nici când le oferă salarii spre 1.000 de euro

Angajăm urgent! Firmele din Bihor nu mai găsesc muncitori nici când le oferă salarii spre 1.000 de euro PERMANENT ÎN CĂUTARE. Compania bihoreană Valtryp, care echipează cu volane mașini de lux ca Jaguar și Porsche, pentru care are comenzi până în 2028, caută angajați continuu. „Dacă am putea, mâine am angaja 200 de oameni, dar nu știm de unde să îi scoatem”, spune directorul general Valer Trip
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Raportul de forţe de pe piaţa muncii din Bihor s-a răsturnat. Angajatorii, care înainte dictau condiţiile, sunt acum la mâna angajaţilor. 

"Există o criză uriaşă de personal. La bursa locurilor de muncă, un angajator era fericit că a găsit, în sfârşit, un reglor. Vorbim de o persoană cu studii medii, cu competenţe tehnice, care ştie regla utilaje. Aceasta poate câştiga între 6.000 şi 7.000 lei net, ceea ce până acum era imposibil în Oradea", spune directorul AJOFM, Békési Csaba.

Dublă dispariţie

AJOFM Beesi CsabaDispariţia industriei comuniste în anii 90 a pecetluit soarta a mii de bihoreni. Unii s-au reprofilat, alţii s-au pensionat. Nu puţini au emigrat. După 2009, când au fost desfiinţate şcolile profesionale, alţi meseriaşi n-au mai apărut. "E destul să cauţi un instalator sau un zidar şi realizezi dimensiunile crizei", explică directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto).

Reindustrializarea economiei orădene odată cu apariţia parcurilor industriale s-a făcut cu ultimele resurse, iar înfiinţarea învăţământului profesional şi dual, unde elevii învaţă meserie în fabrici, este departe de a satisface cererea. "Sistemul educaţional nu poate răspunde cererii peste noapte. Apare o fabrică de anvelope ca Nokian, care caută chimişti, dar până la acreditarea unei şcoli pot trece 2 ani. Asta înseamnă că primii specialişti vor ieşi peste 5 ani, or investitorul are nevoie de ei acum", spune Békési.

Se caută tehnicieni!

La cea mai recentă bursă a locurilor de muncă, desfăşurată la finele lunii octombrie, peste 50 de firme au scos la bătaie 2.000 de locuri de muncă. Lista este deschisă de agenţia de recrutare Prohuman (care căuta 350 de operatori de producţie), continuată de producătorul de componente electronice Plexus (150 de operatori subansamble, tehnicieni electronişti ş.a.) şi apoi de fabricantul de aparatură de bucătărie DeʼLonghi România (142 joburi disponibile).

Cea mai mare trecere o au muncitorii necalificaţi. "Peste 70% din locurile de muncă vacante sunt pentru calificări joase, de simpli operatori", spune directorul AJOFM. În premieră, însă, e criză şi de specialişti. "Există 200 de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii medii şi superioare, ceea ce înseamnă cam 10% din total". În 90% dintre cazuri este vorba de ingineri, tehnologi şi electrotehnişti pentru firmele de producţie. Iar cererea e în continuă creştere.

Uniformă fără căutare

Mai mult, criza de personal afectează, tot în premieră, inclusiv angajatorii "de la stat". După ani în şir în care şcolile de subofiţeri atrăgeau peste 3 candidaţi pe un loc, la examenele din toamna trecută concurenţa a coborât la doar 1,3 pe un loc. Anul acesta, şcolile de pregătire a subofiţerilor de Jandarmerie, Poliţie de Frontieră şi Penitenciar pun la bătaie 2.700 de locuri la nivel naţional, pe care le promovează la târguri, în şcoli şi online.

colonel Ioan Bogdan jandarmeria Bihor  În Bihor, unităţile de profil se confruntă cu un deficit de personal de circa 10%, încă bine faţă de deficitul la nivel naţional, de 25%. Crizele sociale, restricţiile pandemice, izbucnirea războiului din Ucraina, viitoarea creştere a vârstei de pensionare şi nivelul de salarizare au scăzut atractivitatea uniformei. "Un jandarm câştigă cam 4.000 lei, cu tot cu ore suplimentare, ture de weekend, vechime. Un muncitor în privat poate câştiga la fel, fără niciun risc ori privaţiune", spune col. Ioan Bogdan (foto), şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Pensie la locul de muncă

Călin UngurCriza angajaţilor a împins firmele din Bihor să angajeze... pensionari. "Avem 60 de salariaţi care vin la muncă, deşi au ieşit deja în pensie. Anul viitor numărul lor va ajunge la 100", spune directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur (foto).Practic, aproape 20% din personalul CET-ului va fi format din pensionari. "Situaţia e delicată. Aceşti angajaţi se pot retrage oricând. Cum singura şcoală de operatori cazane din România s-a închis, încercăm să calificăm personal la locul de muncă", spune directorul.

De altfel, toate societăţile subordonate Primăriei se confruntă cu aceeaşi problemă. "Căutăm 12 muncitori, 6 operatori de utilaje şi 10 proiectanţi", exemplifică directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea. Pentru a face faţă concurenţei private, în ultimul an CAO a majorat cu 6% salariile proiectanţilor, cu 12% pe cele ale muncitorilor şi cu 18% pe ale buldo-excavatoriştilor ori şoferilor. "Un şofer de vidanjă poate ajunge, cu ore suplimentare, la un salariu de 4.000 lei în mână şi tot ne este greu să găsim".

OTL ar angaja la rându-i măcar 10 şoferi, dar nu are de unde. "Peste tot sunt şantiere, aşa că nu găsim. În loc să aducem oameni noi, ne pleacă angajaţi pentru câteva sute de lei în plus sau sub promisiunea unor bonusuri", afirmă directorul Adrian Revnic.

"Stau două – trei luni"

Ajunse la ananghie, companiile, fie private sau publice, încearcă să-şi acopere deficitul importând forţă de muncă din alte judeţe sau din străinătate. 

"Am adus angajaţi din sudul ţării, dar şi din Ungaria şi Republica Moldova. Asia este o sursă bună, dar procedurile pentru obţinerea documentelor de şedere ajung la 6-8 luni. Foarte mult!", spune directorul de resurse umane al Plexus, Luminiţa Popa. Pentru a face oferta mai atractivă, compania a majorat anul acesta salariile muncitorilor cu 25%, un începător ajungând la 2.500 lei net, iar unul cu experienţă la circa 3.500 lei, plus bonuri de masă şi bonusuri.

Valeriu Trip ValtrypChiar şi aşa, muncitorii aduşi din Nepal, Pakistan ori Sri Lanka văd România doar ca pe o trambulină către Occident. "Am avut în iarnă 23 de angajaţi din Sudan, cu cazare, masă, cu tot. În primăvară, a doua zi după ce şi-au luat salariul, au dispărut toţi", povesteşte directorul Valtryp, Valeriu Trip (foto).

Un mare constructor român, care a "importat" în acest an 1.000 de muncitori din Asia, a rămas în toamnă cu doar 100. "Nu mai ştii ce să faci. Ai contractat lucrări şi nu ai cu cine le face", explică un manager al firmei. Condiţiile de muncă şi salarizarea nu au cum concura deocamdată cu mirajul Vestului. La 4 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate, România abia dacă atrage 25.000 de muncitori străini. Majoritatea stau 2-3 luni, până adună bani de plecare.

Criza continuă... 

Călin RomanAngajatorii nu îşi fac iluzii. Creşterile de salarii, oricât de benefice, nu pot rezolva criza de personal. "Sunt firme care dau şi 1.800 euro pe lună şi tot au criză de angajaţi calificaţi", spune directorul Erbaşu Transilvania, Călin Roman (foto). Explicaţia e simplă. La fel ca la noi, criza forţei de muncă forţează creşterea salariilor şi în Anglia, Germania ori Italia, care îşi păstrează astfel magnetismul. "Nici firmele de «afară» nu au cu cine lucra, aşa că majorează salariile. Nu pot renunţa la 2 milioane de constructori români", zice Roman.

Patriotismul local şi dorul de casă nu pot face România, aşadar, mai atractivă. Pentru majoritatea românilor plecaţi la muncă afară, varianta repatrierii e deocamdată exclusă. S-au integrat dincolo, şi-au făcut familii, şi-au luat credite, dar mai ales s-au obişnuit cu confortul unei societăţi mai funcţionale. Care nu poate fi înlocuit cu promisiuni, bonusuri ori salarii mai mari în România, condamnată la criză pe termen lung...


MESERIILE VIITORULUI
"Căutăm operator de dronă"

În ciuda temerilor privind impactul inteligenţei artificiale şi al automatizării, specialiştii opinează că în Bihor criza angajaţilor se va menţine ani buni. "Sunt foarte multe munci care pot fi automatizate, de exemplu sudurile, dar tehnologiile sunt mult prea scumpe, aşa că firmele caută în continuare oameni", spune directorul AJOFM Bihor.

Dezvoltarea inteligenţei artificiale anunţă, totuşi, o reaşezare a pieţei muncii. "Probabil că în 5-10 ani vor dispărea operatorii de call-center, agenţii de turism, şoferii şi curierii, înlocuiţi cu programe, maşini autonome şi drone", prevede Békési Csaba. "Dacă îmi spunea cineva acum 10 ani că vom căuta să angajăm operatori de drone, n-aş fi crezut, dar pe piaţa muncii deja se caută".

Odată cu dezvoltarea tehnologiei vor apărea şi meserii noi, pentru specialişti care să regleze maşinile inteligente, experţi în securitate cibernetică, specialişti în social-media şi în marketing digital, controlori de trafic pentru drone etc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Patru insi pe un loc
Atatia sunt acum pe un loc pt admitere la scoala politiei de frontiera. Daca nici asta nu e concurenta... Cati ar trebui sa fie ca sa spuneti ca e concurenta ? O suta pe un loc ? Lumea vrea in sistem.
Postat 09 Noiembrie 2023, 07:39 de Timi
Titlu de click-byte
Să spună cât dau salariu la 40 de ore pe săptămână, fără ture de noapte. Nu cu nopți, weekenduri și ore extra ajungi la 4000 de lei! Bănuiam din titlu cam cum o să fie în continuare
Postat 09 Noiembrie 2023, 06:57 de Vio_427
Pandemia si invataturile ei
Las ca trece si asta si om vedea. Cam asa gandeau angajatorii. Ce nu au luat in calcul? Jumate din joburi se pot face de la distanta cu o delegatie 2 pe an. Englezu, neamtu, italianu plateste romani sa le.lucreze de acasa ca e mai ieftin sa angajeze.local si sa ii duca si la birou. Plus costurile de electricitate si alte costuri cu angajatul local. Asa si aia fericiti ca is acasa si aialalti ca dau bani mai putini. Cel putin 30% salveaza angajatorii ca oamenii pot lucra la distanta.
Postat 08 Noiembrie 2023, 15:51 de poiu
Ce?
1000 euro daca lucrezi 7 din 7 si 12 ore pe zi.
Postat 08 Noiembrie 2023, 11:05 de Petre93
Mai schimbați placa!
Lăsați prosteala! Vine omul la voi să lucreze în probă și i se dă un plan de producție(a se citi "targhet") aferent salariului cu care a fost ademenit. Toate bune și frumoase! Trece luna de miere, angajatul mușcă momeala, după care începe să crească planul. Și dăi și dăi! Și altă dată, și altă dată, ca să fie și mai lată. Până se dublează targetul, da! Dar salariu, ba. Și atunci angajatul zice: pa! N-ar zice dacă la magazin, pentru 10 lei cât costă o pâine, ar putea ca după emiterea bonului fiscal pe pâine să convingă și el ,în același mod, pe vânzător să mai pună în plasă: o roșie, un cabanos, o brănzică, fără să mai fie nevoit să scoată alți bani din buzunar.
Postat 08 Noiembrie 2023, 10:44 de FaBULA
auzi ma la ei
Sunt persoane care au aplicat la domnii din imagine si au cam ramas fara raspuns la aplicari. De ce nu detaliem putin.....ar fi de bun augur un profil al angajatului din partea angajatorului. Daca e greu incerc eu. "ore suplimentare, prostut, sa accepte bani putini, poate si un pic de ocara " Cat despre managemenet pot o intrebare? Cand s-a creat entitatea...nu s-a evaluat forta de munca posibila, trenduil demografic si tendinta de orientare profesionala? Cam atat despre managemenet.
Postat 08 Noiembrie 2023, 10:06 de Christa
Nu-i dreaqu asa negru!
Ni se tot repeta ca salariul net al unui agent de politie la inceput de cariera este foarte mic, pe la 2200 de lei. Ce nu ni se spune e ca acesta este suplimentat in mod consistent (nu vorbesc de spagi si ale cele!). Citez din lunga lista de sporuri: salariul de grad, salariul de funcţie, spor de pericol deosebit, spor de confidenţialitate, spor de misiune permanentă, sporul de hrana, compensaţia de chirie, etc, etc. Zbiara sindicatele ca veniturile mici ii expun riscului de a pune botul. Adevarul e altul 1.Pun botul pt ca in 99% din cazuri scapa, ii acopera colegii si (in)justitia 2.Selectia este deficitara, primeaza numarul, nu calitatea. Exemplu: un magistrat are venituri de zece ori mai mari decat ale marii majoritati a pul*narilor si o pensie cam tot de atatea ori mai mare. Cu toate astea pun si ei botul, motivele fiind aceleasi: lipsa raspunderii si complicitatea colegilor.
Postat 08 Noiembrie 2023, 09:35 de pinonel
Stati linistiti la locurile voastre, nu vom scapa de pul*nari:
sunt 4(patru) pe un loc! Asta in conditiile in care daca le-ar placea munca ar putea castiga usor 2000 de euro la 8 ore. Asta spune ceva despre calitatea morala a celor care vor sa devina ,,oameni ai legii" (din ce scrie presa zilnic corect e ,,ai faradelegii"!). https://www.telegrama.ro/social/educatie/concuren%C8%9B%C4%83-de-aproape-4-pe-loc-la-admitere,-%C3%AEn-%C8%99colile-de-agen%C8%9Bi-de-poli%C8%9Bie-de-la-c%C3%A2mpina-%C8%99i-cluj-napoca.html
Postat 08 Noiembrie 2023, 09:19 de pinonel
Pacat ca nu sunt muncitorii calificati sau de inalta calificare
Salarii ar fi bune pt preturile de la noi. Nu sunt ca si cele din strainatate dar nici preturile nu sunt ca si acolo, mai ales la chirii, locuinte de cumparat sau mancare.
Postat 08 Noiembrie 2023, 08:49 de Timi
Pensie si varsta de pensionare
Nici 10% din cei care lucreaza la privati nu primesc o pensie la fel de mare (nici pe departe) ca si un jandarm sau un oricare alt militar. Daca mai vorbim si de varsta la care iese un militar la pensie in comparatie cu varsta la care ies cei care lucreaza la privati... E totuna sa iesi la pensie la 45-50 ani (militarii din oricare minister), sau sa iesi la 65 (cei din sectorul privat) ?
Postat 08 Noiembrie 2023, 08:23 de Riviera
Iti vine sa zambesti
"Un jandarm câştigă cam 4.000 lei, cu tot cu ore suplimentare, ture de weekend, vechime. Un muncitor în privat poate câştiga la fel, fără niciun risc ori privaţiune", spune col. Ioan Bogdan. Acum intreb eu: Ce pensie primeste un jandarm sau un oricare alt militar si ce pensie primeste unul care lucra la privati ? Dupa cati ani de munca si la ce varsta iese un jandarm sau un oricare alt militar in pensie ? Dupa cati ani si la ce varsta iese unul care lucra la privati in pensie ? Daca mai vorbi si de asigurari...
Postat 08 Noiembrie 2023, 08:14 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5844 RON
  • 1 EUR = 4.9672 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON