URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2023, 14:00

Bursa locurilor de muncă de la Sala Antonio Alexe a pus la bătaie peste 2.000 de joburi. Vezi ce se caută pe piață! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi Primăria Oradea la Arena Antonio Alexe a pus la bătaie peste 2.000 de joburi pentru bihorenii în căutarea unei slujbe, inclusiv pentru absolvenți.

300 de oameni în doar trei ore

În ciuda ploii reci de toamnă, care a descurajat orădenii să iasă din case, bursa locurilor de muncă a atras public, vineri, încă de la primele ore.

"Conform evidenţelor noastre, la eveniment au fost invitate peste 50 de firme, iar în primele 3 ore au participat la eveniment peste 300 de absolvenţi şi orădeni în căutarea unui loc de muncă", a declarat pentru BIHOREANUL Daniela Moţoc, şef birou în cadrul Primăriei.

Evenimentul face parte din proiectul RO-HU, derulat de municipalitate, care vizează construirea viitorului centru de afaceri cu produse alimentare pe amplasamentul Pieţei Cetate, precum și îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă.

Intenţia municipalităţii este ca lucrările la piaţă să fie finalizate până la sfârşitul anului. Altfel, partenerii riscă să piardă fonduri europene de 7,5 milioane euro atrase împreună cu localitatea Hajdúböszörmény din Ungaria.

"Bursa locurilor de muncă se dovedeşte un eveniment de succes, în timp ce prima etapă a viitorului centru de afaceri, programată să fie finalizată până la sfârşitul anului pentru ca oraşul să nu piardă fondurile europene, are deja un grad de realizare de circa 40%", a declarat pentru BIHOREANUL şeful DMPFI, Marius Moş.

"Se caută personal tehnic..."

Concret, la bursa locurilor de muncă de vineri participă, până la ora 16, peste 50 de firme bihorene, cum ar fi specialistul în resurse umane Prohuman, care caută 350 de muncitori (operatori electronist, încapsulare ori montaj), producătorul de componente electronice Plexus, care are nevoie de 150 de angajaţi (operatori subansamble, tehnicieni electronişti ș.a.), fabricantul de aparatură de bucătărie DeʼLonghi România (142 locuri de muncă), producătoril de construcţii metalice Faist Metal Working (92 locuri de muncă) ori cel de volane Valtryp (45 locuri de muncă).

"Se caută, în general, personal tehnic, ingineri, mecanici, electronişti ori lucrători în construcţii", a declarat pentru BIHOREANUL directorul AJOFM, Békési Csaba.

Premiere pe piaţa forţei de muncă!

Piaţa locală a forţei de muncă este în schimbare. Ca o premieră, la actuala ediţie au început să aibă căutare job-urile cu calificare superioară. "Spre deosebire de ediţiile anterioare, avem disponibile 200 de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii superioare, ceea ce înseamnă 10%. Sperăm ca pe viitor acest procent să urce la 16% - 17%", a explicat Békési.

În plus, la actuala ediţie au început să se caute angajaţi pentru sectorul public. "Dacă până acum locurile la stat erau toate ocupate, acum se caută peste 500 de angajaţi pentru instituţiile de forţă, cum ar fi Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Penitenciarul Oradea", a arătat directorul AJOFM.

După ani de zile în care angajaţii căutau locuri de muncă mai stabile şi bine plătite "la stat", sectorul public începe să fie concurat de cel privat.

"Astăzi un loc de muncă la privat poate oferi un nivel de trai comparabil cu cel din sectorul public care este presat de reduceri de costuri, restructurări şi dispariţia condiţiilor atractive de până acum, cum ar fi pensionarea mai rapidă", a spus directorul.

Spre exemplu, dacă în sectorul privat salariile minime ofertate în cadrul târgului încep la 2.000 – 2.500 lei net cu tichetele de masă, în sectorul public acestea sunt undeva la 3.500 lei, pentru un jandarm.

"Deosebirea este că jandarmul nu are tichete de masă, avansează mai greu şi nu are libertatea din privat. Când iese de la lucru, acesta trebuie să rămână la dispoziţie, nu poate merge la o bere, nu părăseşte localitatea şi multe altele", a arătat directorul AJOFM.

Avantaj: absolvenţii de studii tehnice!

Paleta largă de joburi a fost binevenită pentru o parte dintre participanţii la târg. "Dacă eşti absolvent de studii tehnice, eşti norocos. Cele mai multe locuri disponibile sunt pentru muncitori necalificaţi şi operatori de utilaje, dar se caută şi tehnicieni, ingineri, IT-işti, orice. Mi-am lăsat mai multe CV-uri, să văd ce o să iasă", a povestit pentru BIHOREANUL, Mihai, un participant la târg.

Lucrurile stau, în schimb, diferit pentru studenţii facultăţilor cu profil teoretic. "Dacă eşti absolvent de studii politice sau jurnalism, va fi o provocare să îţi găseşti un job. Am văzut un sigur post de asistent-manager pe relaţii publice, în rest, dacă nu te încadrezi la Jandarmerie sau Penitenciar, poţi opta doar pentru muncitor necalificat", a povestit Anamaria.

În cadrul evenimentului de vineri, municipalitatea orădeană şi AJOFM au organizat şi Ziua Antreprenoriatului, eveniment în cadrul căruia reprezentanţii agenţiei şi municipalităţii orădene, precum şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea s-au întreţinut cu antreprenorii orădeni pentru a le cunoaşte mai bine problemele cu care se confruntă şi modalităţile prin care îi pot sprijini.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Maikeltroll
Pai te plătește bine propaganda, nu ai salar nașpa, dar te plângi de salarii mici în Oradea :::::::)))))))
Postat 29 Octombrie 2023, 10:45 de Sandu2100
Dă prostia cu tine de pământ, in fiecare seconds, nu te doare?
De atâta timp, de când "vomit" pe aici, încă nu ți-ai dat seama că n-am salar de țigănica, retardule!
Postat 29 Octombrie 2023, 09:29 de Maikeltroll
" Fiecare câstigă, exact atât cât merită!! "
Pai idiotule tu ești ala care se plânge de salarii mici, deci ești platit pt propagandă.
Postat 28 Octombrie 2023, 23:10 de Sandu2100
Prostul satului
Fiecare câstigă, exact atât cât merită!!!Sunt sigur că nu mulți au înțeles ce-am vrut să spun, în special tu.Pa.
Postat 28 Octombrie 2023, 22:21 de Maikeltroll
Nu învățăm nimic!
Ce ne-a învățat pandemia? Că munca nu cunoaște granite. Ma refer la munca indirect productiva, sau funcții suport. De ce ar merge cineva într-o fabrică sa stea la birou când din confortul casei lucrezi mult mai relaxat, flexibil, pe bani buni. Unele companii îți plătesc un incentive ca sa iau acoperi costurile cu curentul și apa, având în vedere că stai mai mult acasă. Bonusurile se dau la fel, pachetele de sărbători vin pe curier echipamentele la fel. Medicina muncii o faci pe plan local și le trimiți doar rezultatul. Cat priveste salariile din Oradea, se poate câștiga bine in anumite funcții și companii, dar când câștigi bine in Oradea, in alta parte sau remote faci minim de 2 sau chiar 3 ori mai mult. Și cine crede că e înțelegere între companii, le spun eu. Nu mai credeți, va spun că există. HRitele vorbesc între ele frecvent cine pe cine angajează și de unde. Concurenta nu exista decât atunci când neapărat vrei un anume angajat și începe bătaia. De obicei câștigă cel care dă un 5-7% peste ceilalți. Din păcate, eu am renunțat la job in Oradea, nu credeam că diferențele pot fi chiar așa mari, chiar și în țară. Și nu îl Cluj!!!
Postat 28 Octombrie 2023, 19:05 de poiu
Maikeltroll
Acum am înțeles deplin ca locul tău de muncă propaganda. MU13PSD
Postat 28 Octombrie 2023, 10:46 de Sandu2100
Spor
În şerpării să lucrați voi, mediocritatea, hai pa!
Postat 28 Octombrie 2023, 09:54 de Maikeltroll
Prost organizat. Înțelegere între firme cu salariile.
O firmă vrea angajați buni. Angajații buni de multe ori au de lucru. Dacă tu vrei să iei un angajat bun de la altă firmă el nu poate veni când tu faci târgul în timpul săptămânii când sunt la lucru. Era mai ok dacă îl făceau peste weekend. Când salariu minim + bonuri e până în 2500 de lei, nu poți să te plângi că n-ai angajați. Clar că este o înțelegere între firme pe Borșului ca să nu dea mai mult la manipulanți sau operatori. Dacă ar pune 300 de lei în plus nu ar duce lipsă de personal. Dar nu vor să se faulteze, să-și fure angajații. Merge și-așa...
Postat 28 Octombrie 2023, 08:54 de Vio_427
birourile de resursele umane de pe borsului sunt o gluma proasta.
din ce in ce mai multi romani se intorc acasa. acestia isi incep o mini afacere sau isi cauta de lucru. si gasesc, mai ales in joburi remote gasite pe linkedin, unde primesc salarii de minim 4500 lei plus beneficii, pentru ca firmele de doi bani de pe borsului ofera salarii penibile, care nu au nici o legatura cu realitatea zilei.
Postat 27 Octombrie 2023, 21:45 de scotianu
Diferenta
Un jandarm, sau alt militar poate sa iasa la pensie dupa 25-30 de ani de munca. Un angajat din sectorul privat nu poate sa faca asta, decat poate in 2% din cazuri. E o mare diferenta.
Postat 27 Octombrie 2023, 18:42 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON