URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Afacerea „Certificatul”: Termoficare Oradea este singurul operator din ţară care face bani grei din certificatele verzi

Afacerea „Certificatul”: Termoficare Oradea este singurul operator din ţară care face bani grei din certificatele verzi CET-UL BANCĂ. Termoficare Oradea şi-a ales cu atenţie societăţile pe care le va împrumuta cu certificate GES. "Am primit cel puţin şase solicitări din ţară. Toţi directorii de CET-uri sperau să acceptăm astfel de tranzacţii. Am ales în final CET-urile din Timişoara şi Motru, care au dat asigurări că ratele vor fi plătite de Primărie", spune directorul Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sezonul de încălzire s-a încheiat, gigacaloria nu mai are trecere, aşa că Termoficare se reprofilează, în premieră naţională, pe afacerile cu certificate GES.

CET-ul orădean a cumpărat săptămâna trecută de pe bursă 231.600 certificate verzi pe care le-a tranzacţionat către Colterm Timişoara şi UATAAM Motru cu un adaos de circa 4 euro pe certificat. "Cele două tranzacţii vor aduce un câştig de peste 1,9 milioane lei pe 6 luni, cât tot profitul pe anul 2018", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

Pentru Robu şi Jianu...

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) şi-a ajutat săptămâna trecută omologii liberali din Timişoara şi Motru, Nicolae Robu şi Gigel Jianu, să îşi salveze CET-urile de la faliment. Edilul i-a cerut directorului Termoficare, Stănel Necula, să caute soluţii reciproc avantajoase. "Nu-i puneţi să mă sune. Verificaţi dacă poate fi o afacere şi daţi-le un răspuns", ar fi spus primarul.

Conform Directivei Comisiei Europene 87/2003, toţi poluatorii, de la oţelării la termocentrale, sunt obligaţi ca până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an să declare în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) produsă în anul precedent. Apoi, până la sfârşitul lui aprilie, sunt obligaţi să restituie în registrul EUTL câte un certificat pentru fiecare tonă de CO2 emisă în atmosferă. Astfel, sistemul stimulează firmele nepoluante, care au certificate de vânzare, şi taxează poluatorii, care trebuie să le cumpere. Companiile care nu se achită de obligaţie sunt amendate cu 100 euro pe certificat şi riscă să fie şi închise.

Cel mai bun exemplu este fosta Electrocentrale Oradea, împinsă în faliment de o amendă de 33,4 milioane euro aplicată în 2014 pentru că nu a depus la timp 334.866 certificate. Cum Colterm Timişoara şi Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru (UATAAM) erau în imposibilitatea de a achiziţiona certificate cu banii jos, aveau nevoie disperată de un operator care să le cumpere în locul lor...

Cu "adaos"

Eduard Florea, director economic Primăria OradeaTermoficare a mai ajutat Colterm şi anul trecut, când i-a livrat 216.000 certificate pe care şi-a primit banii în 5 rate lunare. "Termoficare a câştigat din tranzacţie circa 2 milioane lei. Cam tot atât va încasa şi anul acesta", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Concret, după negocieri prelungite, Termoficare a cumpărat joia trecută de pe bursă 219.000 certificate pe care le-a tranzacţionat către Colterm cu 4 euro peste preţul de achiziţie, urmând să-şi încaseze banii în 6 rate lunare. În cazul UATAAM, "adaosul" a fost de 3,5 euro fiindcă a comandat doar 12.600 certificate şi şi-a asumat plata în 3 rate.

Operatorul a preferat să ceară un adaos în locul unui preţ fix al certificatelor pentru că valoarea acestora fluctuează. Dacă în august 2018, când Termoficare şi-a constituit o parte din stoc, preţul pe certificat era de 15 euro, odată cu apropierea termenului de conformare, acesta s-a scumpit la 22 euro în decembrie 2018 şi a sărit la 27 euro în aprilie 2019. Fără să dea semne de ieftinire!

Profit de 420.000 euro...

Pentru a putea derula cele două tranzacţii, Termoficare s-a asociat, la fel ca anul trecut, cu traderul TDR Energy. "Interesul a fost comun. TDR Energy nu putea cumpăra singură atâtea certificate, iar Termoficare nu putea intra la bursă fără trader", explică Florea.

Chiar şi aşa, din prima afacere, în care asociaţii şi-au împărţit frăţeşte investiţia şi profitul, Termoficare va câştiga 1,8 milioane lei, iar din cea de-a doua, în care traderul îşi ia doar comisionul, va încasa 200.000 lei.

Cei circa 420.000 de euro câştigaţi în jumătate de an reprezintă profitul societăţii de pe urma încălzirii a 10.000 apartamente într-un an de zile!

Girant: Primăria!

Tranzacţiile de săptămâna trecută implică însă şi riscuri. CET-ul orădean a cumpărat certificatele apelând la o linie de credit, pe considerentul că profitul va depăşi dobânda de 0,1% pe an, aşa că şi-a luat măsuri de precauţie că va încasa banii.

Stănel Necula, director Termoficare OradeaColterm şi UATAAM au constituit conturi cu garanţii de 7 milioane lei şi 500.000 lei pe care Termoficare le poate executa oricând în caz de neplată. În plus, municipalităţile din Timişoara şi Motru şi-au asumat prin hotărâri de Consiliu Local plata ratelor în locul celor două CET-uri. "Dacă operatorul întârzie, indiferent de motiv, executăm garanţia ca venit suplimentar al Termoficare, iar Primăria preia plata ratelor", spune directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Probabil, primarul Bolojan n-ar fi insistat pentru tranzacţie dacă Timişoara şi Motru n-ar fi avut primari liberali. Cu cine să se înţeleagă dacă nu în primul rând cu ei?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Afaceri bulgaresti
Naiba stie cum se face, da' dinspre CET vin doar doua tipuri de vesti: profituri TURBO pentru institutie si facturi MEGA pentru oradeni. Ceva pute aici.
Postat 05 Mai 2019, 08:57 de oradeanbihor
factura
Mda... uni fac afacerile si altii platesc facturile.Astept sa se sesizeze parchetul, curtea de conturi si/sau celelalte organe abilitate pana cand gaura din buget nu ajunge in centrul pamantului
Postat 05 Mai 2019, 08:45 de DaNu
Felicitări primăriei Oradea
MU13PSD
Postat 05 Mai 2019, 00:30 de Sandu1206
New toys
Incet ,incet ,echipa de aur si-a tras o noua jucarie, megaracheta general electric.Pe reteta aquapark sau pentru cei mai virstnici: petromidia,dinu,kazmunai,ponta. Sa speram ca nu va dezgropa vreun "organ abilitat" cadavrul vechiului cet,ingropat cu tot cu infringementul pentru certificate verzi,sa faca vreo compensare cu stanelu.
Postat 04 Mai 2019, 19:47 de excalibur
Brocherul falimentator
Acum cativa ani eram cu totii aburiti ce minunat are sa fie cu "racheta" la cet si ce profituri lunare va aduce acest nou sistem super centralizat gestionat de un falimentator de cet-uri si firme private. Acum vad ca acelasi falmentator de cet-turi si firme private se lanseaza in manereli(brocheraj) cu "certificate" si promite castiguri fabuloase. Problema este ca nu se vad acele profituri din exploatarea rachetei si nu stiu unde se vor ingropa viitoare castiguri promise cu manareala "certificatelor". Asteptam sa vedem la punga noastra si nu la punga lor traficul de promisiuni. E usor din pozitia de bugetar sa faci brocheraj cu banii pmo si dupa aia sa le scalzi in tot felul de explicatii. Si totusi bolovanul birtinez imi ramane dator cu o explicatie: pe ce filiera a staului paralel(pnl) a venit un falimentator de cet-uri si firme private de mare manager la cet-termoficare Oradea, taman in celalat colt de tara? Haloo!! Halooo!!! Aude cineva?
Postat 04 Mai 2019, 19:36 de scortosul
:::::))))))
Acuma că a trecut ajutorul social la primărie, cred că unii trebuie puși la muncă
Postat 04 Mai 2019, 15:27 de Sandu1206
Adevarul despre ispravile lui nea ilie, brokerul de certificate verzi!
Acest articol este o continuare a celui aparut aici in 18 august 2016 si intitulat ,,Încă o "amendă"! Termoficare Oradea, obligată să achite 6,6 milioane euro către ANRE" In 5 feb.2018, apare alt articol ,,CET-ul amendă: Termoficare Oradea a devenit magnet pentru amenzi" Cand au mintit cei de la ebihoreanul, atunci sau acum?! Si inca o intrebare: daca ,,alesii" locali, consiglierii, ar fi bagat banii lor in afacerea electrocentrale/termoficare, cum ar fi reactionat daca un i***t le-ar fi provocat asa castiguri la bursa?
Postat 04 Mai 2019, 05:46 de pinonel
pixelul roşu
Dar unde e minciuna, haterule? Noi am relatat şi una, şi cealaltă. Pixel anonim ce eşti, de ce nu te prezinţi? Să ştie lumea că eşti un personaj pe care l-am expus la adevărata lui valoare, aşa că ne urăşti pe vecie :)
Postat 04 Mai 2019, 16:35 de Florin Ciucas
Profit de 420.000 euro...
Explicatiile si cifrele nu are rost a fi luate in seama,fiind in pasareasca lor cu care suprima orice tentativa de intelegere, dar,apare o informatie in limba romana:"Cei circa 420.000 de euro câştigaţi în jumătate de an reprezintă profitul societăţii de pe urma încălzirii a 10.000 apartamente într-un an de zile!".La 60.000 apartamente rezulta 2.4 milioane euro profit.Acest profit derizoriu justifica deplin marirea asteptata a pretului gigacaloriei.Orasul cere performanta.
Postat 03 Mai 2019, 23:21 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON