URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2022, 12:45

A doua oară cu noroc? ABA Crișuri anunță că are bani europeni pentru barajul Leșu și alte două acumulări din Bihor

A doua oară cu noroc? ABA Crișuri anunță că are bani europeni pentru barajul Leșu și alte două acumulări din Bihor (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După șapte ani de când acumularea de la Leșu a fost golită pentru lucrări de consolidare, care însă doar au început și apoi au fost sistate, Administrația Bazinală de Apă Crișuri anunță că va primi bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție.

„Administrația Bazinală de Apă Crișuri a pregătit un portofoliu de șase acumulări care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR). Printre primele proiecte care va beneficia de finanțare este cel care vizează îmbunătățirea condițiilor de exploatare în siguranță a acumulării Leșu din județul Bihor. Amplasat pe Valea Iad, amonte de localitatea Remeți, barajul acumulării, având o înălțime de 60,50 m și o lungime la coronament de 180 m, va fi reabilitat după cele mai moderne standarde”, a transmis ABA Crișuri.

Început și abandonat

Golit încă din 2015, pentru că avea exfiltrații foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță, barajul Leșu este una dintre investițiile ratate ale ABA Crișuri.

În anul în care barajul a fost golit, directorul Pásztor Sándor anunța că instituția a alocat 5 milioane lei pentru începerea reparațiilor la baraj, iar valoarea totală, de 35 milioane lei, urma să fie decontată din fonduri europene.

Fără să mai spună vreo vorbă, ABA Crișuri a ratat oportunitatea europeană: n-a reușit să „prindă” banii nerambursabili, proiectul fiind respins, așa că a abandonat lucrările, în ciuda importanței acestui baraj pentru județul Bihor.

Acum, lucrările vor fi reluate, susține instituția, valoarea investiției fiind de 96.637.013 lei, cu termen de realizare anul 2026. În prezent, ABA a demarat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare.

Cu laser-scaner în baraj

„Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare și asigurarea unui ciclu de funcționare de 30 ani, sunt necesare lucrările ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice. În conformitate cu legislația în vigoare, până în prezent s-a făcut expertiza cu scopul de a evalua starea tehnică a lucrărilor existente, precum și formularea de concluzii și recomandări referitoare la măsuri sau soluții de intervenție necesare îmbunătățirii condițiilor de funcționare în siguranța a acumulării. Pentru exploatarea barajului la parametrii nominali, se va asigura în primul rând etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană și înlocuirea echipamentelor hidromecanice. Monitorizarea comportării barajului va presupune urmărirea cu laser-scaner a deformațiilor măștii, iar independența energetică necesară pentru funcționarea echipamentelor se va asigura prin panouri fotovoltaice”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri, potrivit comunicatului.

Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu un rol multiplu: de apărare împotriva inundațiilor a localităților Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, de alimentare cu apă, pentru amenajare piscicolă și de producere de energie electrică.

ABA Crișuri a mai pregătit proiecte pentru finanțare prin PNRR pentru acumulările Sălard și Tămașda (județul Bihor) și Chigher, Șicula și Zerindu Mic (Arad). „Lucrările vizează zonele prioritare de intervenție, așa cum au fost identificate pe baza planurilor de prevenire și reducere a riscului la inundații”, a mai transmis instituția.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ptr ca au noroc ca nu a venit nici un necaz
sau viitura care sa provoace daune in perioada asta de 7 ani cat a stat de-o parte
Postat 12 Decembrie 2022, 18:26 de unu
ei, iertam putin din faptul ca n-au refacut barajul in 7 ani
macar il fac pe fonduri europene.. Sper sa pastreze in continuare toate utilizarile si beneficiile (alimentare cu apa, amenajare piscicola, aparare indundatii si productie energie electrica).
Postat 12 Decembrie 2022, 18:26 de unu
Nicu Ceausescu
Va aduceti aminte ce a zis Nicu Ceausescu?N-o sa fiti in stare sa vopsiti obiectivele construite nicidecum sa faceti altele.
Postat 12 Decembrie 2022, 13:38 de arin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON