URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Decembrie 2022, 12:45

A doua oară cu noroc? ABA Crișuri anunță că are bani europeni pentru barajul Leșu și alte două acumulări din Bihor

A doua oară cu noroc? ABA Crișuri anunță că are bani europeni pentru barajul Leșu și alte două acumulări din Bihor (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După șapte ani de când acumularea de la Leșu a fost golită pentru lucrări de consolidare, care însă doar au început și apoi au fost sistate, Administrația Bazinală de Apă Crișuri anunță că va primi bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție.

„Administrația Bazinală de Apă Crișuri a pregătit un portofoliu de șase acumulări care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR). Printre primele proiecte care va beneficia de finanțare este cel care vizează îmbunătățirea condițiilor de exploatare în siguranță a acumulării Leșu din județul Bihor. Amplasat pe Valea Iad, amonte de localitatea Remeți, barajul acumulării, având o înălțime de 60,50 m și o lungime la coronament de 180 m, va fi reabilitat după cele mai moderne standarde”, a transmis ABA Crișuri.

Început și abandonat

Golit încă din 2015, pentru că avea exfiltrații foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță, barajul Leșu este una dintre investițiile ratate ale ABA Crișuri.

În anul în care barajul a fost golit, directorul Pásztor Sándor anunța că instituția a alocat 5 milioane lei pentru începerea reparațiilor la baraj, iar valoarea totală, de 35 milioane lei, urma să fie decontată din fonduri europene.

Fără să mai spună vreo vorbă, ABA Crișuri a ratat oportunitatea europeană: n-a reușit să „prindă” banii nerambursabili, proiectul fiind respins, așa că a abandonat lucrările, în ciuda importanței acestui baraj pentru județul Bihor.

Acum, lucrările vor fi reluate, susține instituția, valoarea investiției fiind de 96.637.013 lei, cu termen de realizare anul 2026. În prezent, ABA a demarat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare.

Cu laser-scaner în baraj

„Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare și asigurarea unui ciclu de funcționare de 30 ani, sunt necesare lucrările ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice. În conformitate cu legislația în vigoare, până în prezent s-a făcut expertiza cu scopul de a evalua starea tehnică a lucrărilor existente, precum și formularea de concluzii și recomandări referitoare la măsuri sau soluții de intervenție necesare îmbunătățirii condițiilor de funcționare în siguranța a acumulării. Pentru exploatarea barajului la parametrii nominali, se va asigura în primul rând etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană și înlocuirea echipamentelor hidromecanice. Monitorizarea comportării barajului va presupune urmărirea cu laser-scaner a deformațiilor măștii, iar independența energetică necesară pentru funcționarea echipamentelor se va asigura prin panouri fotovoltaice”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri, potrivit comunicatului.

Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu un rol multiplu: de apărare împotriva inundațiilor a localităților Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, de alimentare cu apă, pentru amenajare piscicolă și de producere de energie electrică.

ABA Crișuri a mai pregătit proiecte pentru finanțare prin PNRR pentru acumulările Sălard și Tămașda (județul Bihor) și Chigher, Șicula și Zerindu Mic (Arad). „Lucrările vizează zonele prioritare de intervenție, așa cum au fost identificate pe baza planurilor de prevenire și reducere a riscului la inundații”, a mai transmis instituția.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ptr ca au noroc ca nu a venit nici un necaz
sau viitura care sa provoace daune in perioada asta de 7 ani cat a stat de-o parte
Postat 12 Decembrie 2022, 18:26 de unu
ei, iertam putin din faptul ca n-au refacut barajul in 7 ani
macar il fac pe fonduri europene.. Sper sa pastreze in continuare toate utilizarile si beneficiile (alimentare cu apa, amenajare piscicola, aparare indundatii si productie energie electrica).
Postat 12 Decembrie 2022, 18:26 de unu
Nicu Ceausescu
Va aduceti aminte ce a zis Nicu Ceausescu?N-o sa fiti in stare sa vopsiti obiectivele construite nicidecum sa faceti altele.
Postat 12 Decembrie 2022, 13:38 de arin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON