URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2018, 11:50

A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arta naivă a devenit o obişnuinţă în peisajul cultural local, fiind un tip de artă care bucură şi este încurajat. Aşa se face că Festivalul Naţional de Artă Naivă a ajuns la ediţia a cincea, jubiliară, dedicată Centenarului. Astfel, pentru perioada 18 octombrie - 5 noiembrie sunt programate mai multe manifestări, între care expoziţii, prezentări de carte, proiecţii de film, toate privind arta naivă.

Manifestarea s-a deschis, joi, printr-o expoziţie naţională de artă naivă. Au fost vernisate 100 de lucrări, realizate de circa 30 de artişti naivi din toată ţara. Alături de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în organizarea evenimentului şi-au dat concursul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor.

În cadrul vernisajului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a arătat că "evenimentul a devenit o tradiţie. (…) Arta naivă este un fenomen care persistă şi iese la lumină datorită unor oameni care cred în ceea ce fac. (…) Oradea devine un pol al artei naive şi suntem aici datorită artiştilor naivi". În general, arta naivă este legată de lumea satului, însă uneori este prezent şi urbanul. În general acest gen de artă se exprimă prin culorile vii.

Preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe a adresat mulţumiri expozanţilor şi co-organizatorilor, arătând că arta naivă se menţine pe linia de plutire datorită unui număr mic de artişti, "vreo 20-25 notabili". Un cuvânt de salut a transmis şi Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, arătând că instituţia pe care o conduce se află la al patrulea an de colaborare cu Festivalul. Cuvinte de apreciere au fost rostite şi de către Liviu Andronic, managerul Şcolii Populare de Arte Botoşani.

Expoziţia este temporară şi cuprinde atât uleiuri pe pânză, cât şi lucrări de ceramică glazurată şi linogravură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON