URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2018, 10:20

50 de ani de la Primăvara de la Praga, marcaţi printr-o conferinţă la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri, 16 noiembrie 2018, începând cu ora 10.30, în Biblioteca Universităţii din Oradea se va desfăşura seminarul internaţional "România, Slovacia şi Cehia la 50 de ani de la Invazia Trupelor Pactului de la Varşovia". Evenimentul este organizat de către Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România în parteneriat cu Universitatea din Oradea.

Potrivit unui comnicat transmis presei, la seminar vor participa, pe lângă studenţi, cadre didactice de la şcolile cu predare în limba slovacă, dar şi istorici din Bihor, Bucureşti, Sălaj, Arad şi Timiş.

Prin lucrările ce vor fi prezentate va fi evocată legătura istorică dintre Ceholslovacia (şi acum Cehia şi Slovacia) şi România, cu accent atât pe Centenarul României Mari, pe formarea statului cehoslovac, tot după Primul Război Mondial, cât şi pe semnificaţia înnăbuşirii reformelor din Cehoslovacia anului 1968 de către tancurile Organizaţiei Pactului de la Varşovia.

Momentele istorice vor fi evocate prin comunicări şi printr-o expoziţie de fotografii, cu titlul "Povestea unei fotografii - Bărbatul cu pieptul dezvelit", a lui Ladislav Bielik din Slovacia.

De asemenea, vor fi difuzate câteva materiale video pregătite de Televiziunea Română (TVR), din cadrul emisiunii Adevăruri despre trecut – "Să nu asmuţim câinii războiului", respectiv câteva materiale audio pregătite de Societatea Română de Radio Difuziune. Între acestea se numără discursul fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu când se afla la Praga în 1968, privind susţinerea statului Cehoslovac (fiind împotriva invadării Trupelor de la Varşovia), precum şi alte materiale din 1968 care s-au difuzat la radio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adevarul istoric
Toate tarile din Pactul de la Varsovia au invadat Cehoslovacia. Singura tara care s-a opus a fost Romania, riscand astfel, la randu-i, un atac asupra ei al respectivele tari conduse de URSS. Romania, s-a pregatit in acele zile pentru un razboi de aparare, total. Asta inseamna demnitate, cinste si onoare!
Postat 15 Noiembrie 2018, 11:21 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON