URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"Stranierii" spitalelor: Spitalul Judeţean a racolat mai mulţi medici buni din ţară şi străinătate

"Stranierii" spitalelor: Spitalul Judeţean a racolat mai mulţi medici buni din ţară şi străinătate OCHIUL ALFA. Considerată "ochiul" specialităţilor chirurgicale, secţia de Imagistică şi Radiologie a Spitalului Judeţean este cea fără de care n-ar fi fost posibile performanţele din ultimii ani ale tuturor celorlalte. Dr. Liana Toc (medalion), şefa secţiei, spune că parteneriatul încheiat acum câţiva ani între conducerea Spitalului, a Primăriei şi a Ministerului Sănătăţii a fost hotărâtor, asigurând achiziţia întregii aparaturi necesare, la nivel de top
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan şi viceprimarul Gheorghe Carp anunţau acum patru ani un plan ambiţios pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, prin restructurarea, reabilitarea şi dotarea spitalelor, supraspecializarea medicilor orădeni, dar şi completarea echipelor din secţiile cu deficit prin aducerea de medici din ţară şi chiar din străinătate.

Într-o perioadă de criză când păreau imposibile, obiectivele au fost atinse unul câte unul, iar de atunci jurnaliştii au fost invitaţi de nenumărate ori la redeschiderea secţiilor modernizate. Nimeni, însă, n-a prezentat vreodată noii medici convinşi să vină la Oradea. Cine sunt, cine i-a recrutat şi cum au fost ademeniţi o spune, în premieră, BIHOREANUL.

Ruină şi sabotaj

Nu cu foarte mulţi ani în urmă, Spitalul Judeţean era înglodat în datorii, prins în cercul vicios al neputinţei, ba şi victimă a sabotajului la vârf. Cu manageri din "garda veche", doar secţiile acestora mergeau cât de cât bine, celelalte fiind încremenite în anii '80. Înapoierea era remarcabilă cu ochiul liber chiar şi văzând că, la câte un etaj, doar la 5-6 geamuri era schimbată tâmplăria. Adică la secţiile boşilor, nu şi la ale doctorilor de rând.

Nepăsarea nu se oprea la atât, ci lovea şi medicii, şi bolnavii. Cel mai acut se simţea când pacientul care necesita investigaţii urgente şi vitale era nevoit să-şi aştepte chinuitor diagnosticul. Motivul? Spitalul avea un singur computer tomograf, care se strica suspect de des. "Defecţiunile erau premeditate. Bolnavul era internat la noi, dar pentru CT era trimis la Pelican. Mai risipeam bani şi pentru că o săptămână-două, până să vină rezultatul, pacientul era ţinut internat la noi", îşi aminteşte şeful secţiei de Neurochirurgie, dr. Dumitru Mohan.

Proiecte SF

După 2010, odată transferat spitalul administraţiei locale, cu fonduri europene, de la Ministerul Sănătăţii şi din bugetul local, secţia de Imagistică şi Radiologie a fost refăcută din temelii şi dotată cu cea mai performantă aparatură. Altfel, toate celelalte ar fi rămas dependente de privaţi, propria dezvoltare ar fi devenit imposibilă, iar pacienţii convinşi că singura salvare era tot "trenul spre Cluj".

CT-ul răblăgit a fost înlocuit întâi cu un altul, primit ca donaţie, apoi cu unul de ultimă generaţie, cumpărat. Secţia a mai fost dotată cu un RMN vârf de gamă, o linie de radiologie convenţională digitalizată, un mamograf unicat în Transilvania şi un osteodensimetru ultraprecis. Acum se fac aici investigaţii de o acurateţe la care altădată medicii doar visau, de la angiografii abdominale şi cerebrale până la colonoscopii virtuale.

În paralel, a fost demarat încă un proiect ambiţios, pentru un centru oncologic care să înlocuiască "bolniţa" de la Staţionarul II. Rezultatul e cunoscut şi aici: o clădire cu toate facilităţile şi dotări la nivel european, cum mai sunt doar două în ţară.

"Trenul de la Cluj"

"Investiţiile au dat semnalul că avem ambiţia de a face medicină performantă. Atunci s-a înţeles că pregătim condiţii de vârf, pentru ca medicii să nu mai plece", spune dr. Carp.

12_Kacso_Gabriel_bihoreanul.jpgDacă la Imagistică saltul calitativ a fost posibil cu personalul propriu (toţi cei 7 medici primari având deja pregătire de vârf), în schimb la Oncologie, secţie neglijată două decenii, a fost nevoie de întăriri "din afară". Era clar că dotarea cu acceleratorul liniar de particule şi cu echipamentul de brahiterapie (care "bombardează" cu precizie doar tumorile, menajând ţesuturile sănătoase) impunea prezenţa unui specialist care ştia să lucreze cu noua tehnologie. Venit tocmai cu "trenul de la Cluj" şi convins de primarul Bolojan, dr. Kacso Gabriel (foto), universitar din Cluj, de la Institutul Oncologic Ion Chiricuţă, a lucrat la Oradea un an, pro-bono, colaborând cu şefa Centrului, dr. Simona Mihuţiu, la toate etapele punerii în funcţiune, "rodării" aparaturii şi instruirii personalului.

De atunci, mii de oameni (doar la spitalizarea de zi sunt trataţi lunar circa 750 bolnavi, cărora li se adaugă cei internaţi) nu mai trebuie să plece din Oradea pentru chimioterapie ori radioterapie de înaltă precizie. Dimpotrivă, vin aici pacienţi din Satu Mare, Maramureş, Arad, Sălaj, ba chiar şi din Timiş, Hunedoara, Braşov şi Mureş.

Convins de Bolojan

Dacă la Oncologie a fost de ajuns ca universitarul clujean să ajute la punerea pe roate a Centrului, în schimb la Neurochirurgie a trebuit adus un specialist care să şi rămână. Cu doar doi medici, dr. Dumitru Mohan şi dr. Miron Clement, secţia nu putea face faţă patologiei foarte complicate (de la traumatisme cranio-cerebrale până la tumori cerebrale şi medulare) şi nu putea asigura linia de gardă, iar întregul spital risca să-şi piardă acreditarea.

12_Alin_Blaga_bihoreanul.jpgOradea a avut noroc cu un alt clujean, dr. Alin Blaga (foto), care îşi încheia un al doilea contract la o clinică privată din Germania. "Tot domnul primar l-a convins să vină la Oradea. A fost, de altfel, singurul care s-a prezentat la concursul pentru postul anume înfiinţat, deşi am dat anunţ în toată ţara", zice dr. Carp. "Am fost convins de condiţiile existente şi de promisiunea că va urma şi dotarea cu un microscop şi o staţie de neuro-navigaţie", explică dr. Blaga cu referire la investiţiile de 700.000 de euro preconizate pentru perioada următoare.

Deşi nu se laudă, proaspătul orădean are perspective nelimitate, spune şeful secţiei. "Chiar săptămâna trecută a scos un hematom de mărimea unei portocale din capul unui bărbat care suferise o agresiune şi care, altfel, ajungea la cimitir", spune Mohan. La aşa performanţe nu e de mirare că, pentru a-l convinge, Primăria i-a asigurat şi o locuinţă de serviciu în cartierul Lotus, să compenseze diferenţa faţă de câştigurile pe care le-ar fi avut în Germania.

Neurologie

12_Monica_Sabau_bihoreanul.jpgDr. Monica Sabău (foto), şefa secţiei de Neurologie, înfiinţată în 2010 şi dotată cu un ecograf Doppler de excepţie (care "vede" circulaţia sângelui chiar şi în vasele intracerebrale), a căutat la rându-i luni întregi până să-şi completeze echipa. Una deja performantă la nivel naţional (aici s-a făcut tromboliză pentru prima oară în România, în 2012, pentru tratarea accidentelor vasculare acute), dar insuficientă numeric, cu doar 6 medici care trebuie să se ocupe lunar de 100-120 de bolnavi, unii cu riscuri letale sau de paralizie.

"Am găsit-o pe doctoriţa Maria Barbu, rezidentă de Cluj, după luni de căutări. Îmi întrebam toţi colegii din ţară dacă ştiu un tânăr, priceput şi serios, dispus să vină la Oradea. Imediat ce am discutat cu ea, am scos postul la concurs şi, confirmând că nu existau alternative în ţară, a fost singura care s-a prezentat". Şi în cazul doctoriţei Barbu a contat locuinţa de serviciu pe care Primăria i-a oferit-o. "Chiar a fost impresionată că, înainte s-o renoveze, cei de la Primărie au întrebat-o cum doreşte să fie amenajată", dezvăluie dr. Sabău, precizând că efortul e deja "amortizat": "Doctoriţa Barbu a început să facă performanţă. În policlinică, lumea o caută anume şi-şi facă programări la ea. Din toamnă se va pregăti şi în electromiografie, la Bucureşti, pentru a utiliza noul electromiograf".

"Franţuzoaica" din Moldova

Cândva împărţită în două secţii, cu 50 de paturi şi 10 medici, din care 9 au plecat care încotro, Oftalmologia este de câţiva ani Cenuşăreasa spitalului, sub aspectul dotării. În ce priveşte capacitatea profesională a medicilor, însă, e de top. Redusă acum la un singur compartiment, cu doar 10 paturi, fosta secţie e condusă de un medic el însuşi venit, cu vreo 15 ani în urmă, de la Iaşi - dr. George Roiu, un specialist de primă mână care operează frecvent în Germania şi realizează intervenţii cum în ţară se mai fac doar la Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

"Rezolvăm plăgi perforante ale ochiului, implanturi de cristalin, glaucoame, cataracte şi ocluzii de vase retiniene, totul la nivel european, cu incizii de numai 1,7-2,2 milimetri. Dar am putea face mult mai mult, chiar şi transplant de cornee, dacă nu am avea un microscop şi o sală de operaţie îmbătrânite", spune dr. Roiu, care a adus la Oradea inclusiv pacienţi din Ungaria, Canada şi SUA.

12_Corina_Melnicioiu_bihoreanul.jpgMai nou, în 2011, a adus şi o colegă care ridică numărul medicilor din secţie la trei: dr. Corina Melniceanu (foto), tot o moldoveancă, dar de dincolo de Prut, care şi-a făcut rezidenţiatul la Paris. "Eu sunt un tip foarte ambiţios, dar ea e şi mai ambiţioasă", o descrie Roiu, adăugând că aceasta a primit, recent, încă o ofertă să se întoarcă la Paris. O opreşte să plece, cel puţin deocamdată, faptul că a venit la Oradea împreună cu soţul, anestezist la Municipal, că aici a născut al doilea copil şi că şi-a cumpărat un apartament, prin Prima Casă. Şi, sigur, faptul că, aşa cum spune chiar ea, "mă simt bine la Oradea". Un oraş interesat ca medici ca ea să rămână aici, pentru a reda cât mai multora lumina ochilor...


"PRODUCŢIE PROPRIE"
Viva anima!

12_Mircea_Popescu_bihoreanul.jpgÎn paralel cu acoperirea rapidă a deficitului de personal prin "racolarea" de medici, Spitalul Judeţean duce de doi ani o politică de stimulare a supraspecializării propriilor medici. Un progres spectaculos l-a făcut, în acest sens, secţia de Cardiologie, unde după investiţii de peste 2,3 milioane euro, toţi angajaţii - de la şeful secţiei, prof. dr. Mircea Popescu (foto), până la ultima asistentă - s-au pregătit în ţară şi străinătate, până şi în SUA.

Rezultatul? Încet, dar sigur, Oradea devine un centru respectat şi în această specialitate, şi în fiecare lună aici sunt salvate, în medie, vieţile a cinci oameni, inclusiv prin proceduri de vârf, cum este stentarea. "Pentru că sunt puţini şi valoroşi, cardiologii sunt foarte bine plătiţi în clinici private din toată lumea. Noi ne putem mândri că n-a fugit nimeni de la noi şi că avem doi colegi tineri care se formează aici, dr. Virgil Popa şi dr. Mihnea Nichita, produse proprii ale Universităţii noastre", spune dr. Popescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
foncerius
mai multa obiectivitate . Nu este vorba de acest articol doar . Acest ziarist este ok , nu bate campii .
Postat 10 Iunie 2014, 18:53 de dinel
laude
Mai rar atata bla, bla, bla....Niste rezidenti fara experienta....Mai baiete, chiar ne crezi tampiti pe toti? Eh, un yesman.....Asa e. PNL sta prost in sondaje si tocmai a pierdut si functia de presedinte. Mai e putin si by, by, PNL. Un cancer in politica romaneasca.
Postat 01 Iunie 2014, 12:21 de oradean
drf
Inteleg din articol ca doamna doctor a cautat mai intai omul si abia apoi a scos postul la concurs. Interesant... Cand te gandesti ca sunt o gramada de medici oradeni care s-ar intoarce la primul semn, dar evident ei nu au cum sa fie cunoscuti de cei care pot furniza inalte recomandari din tara. Poate inca nu e vremea lor...
Postat 31 Mai 2014, 15:35 de drf
Ministrul maghiar
Cseke si Ritli au facut foarte multe lucruri bune ptr sanatatea oradeana(centrul oncologic, datoriile spit judetean,etc.)
Postat 30 Mai 2014, 19:50 de UDMR
Despre productii proprii
Dr Virgil Popa nu mai este din pacate tinar(se apropie de 60 ani) iar formarea sa profesionala se datoreaza exclusiv Universitatilor de medicina din Cluj, Bucuresti si Timisoara.Formarea profesionala a primilor cardiologi interventionisti la Timisoara a fost initiata si facilitata prin aducerea la Spitalul jud Oradea a primului angiograf de catre dl(deputat pe atunci)Cornel Popa.Acesta a adus la Oradea pe cei mai buni cardiologi interventionisti din Timisoara care au acceptat sa ajute la formarea la Timisoara a unor interventionisti oradeni(Babes,Popa etc)Tot dlui Popa Cornel i se datoreaza si infiintarea Centrului Oncologic Oradea, printr-un ordin semnat de ministrul Nicolaescu in primul sau mandat , cladirea centrului fiind inceputa si finalizata de dl primar Ilie Bolojan, dupa ce spitalul a trecut la Primarie.Foarte putin a lipsit pe vremea primei guvernari liberale a lui Tariceanu ca sa inceapa constructia unui spital jud nou la Oradea(lipsa unui prefect puternic la acea vreme, dupa ce Ilie Bolojan a parasit prefectura pt primarie).
Postat 30 Mai 2014, 18:05 de Elena
Spitalul oradean
Bolojan este primarul care a lasat spitalele fara medicii oradeni, noi de aici a trebuit sa plecam pentru ca nu am vrut sa dam spaga si am vrut salarii mai mari de fapt salarii pe care le meritam. Bolojan este primarul care a taiat sporurile la sectiile cu risc pentru ca sa faca in sectii modernizari sa poata baga comisionul in buzunar. Bolojan este primarul care nu face nimic pe gratis si nimic pentru oameni ci doar pentru hranirea propriului ego asa cum spunea cineva mai jos se crede Dumnezeu, asteapta marire, pentru ce? ceea ce face face doar pentru el. Angajarile se fac pe bani grei in spitalele oradene coordonate deCarp.Nimic nu se misca fara Carp, ameninta pe toata lumea ca da afara ca el e seful. Nu saluta, e un infect. Care este eficienta unificarii spitalelor d-le Bolojan, d-le Carp? Paguba, bataie de joc, bani aruncati pe fereastra. Contractele spitaleleor din Oradea cu CAS cum sunt? in fiecare an tot mai mici, asta-i competenta? Management zero, angajati care sufera zi de zi ca abia au bani sa-si ia paine. Multumim tovarase Bolojan si tovarase Carp pentru tot ce faceti in spitalele oradene, ati nenorocit sanatatea oradeana.
Postat 30 Mai 2014, 18:04 de Un doctor
unii
Sunt unii atat de indoctrinati anti-bolojan incat orice si oricate lucruri bune ar face pentru ei, tot gasesc ceva ce sa nu le convina. Si chiar daca nu gasesc, tin mortis sa aduca injurii lui Bolojan. Trist.
Postat 30 Mai 2014, 16:26 de Marius
popa
Toata stima si respectul celor de la urgente! Profesionisti! Clujul, Timisoara si Viena mi-au confirmat cele spuse de D-na Dr. Toc Liana si cei din UPU Oradea!! Multumesc si multa sanatate pt a avea puterea sa vindecati cat mai multi suferinzi!
Postat 30 Mai 2014, 15:10 de ioana
@coco
Degeaba te rogi la Bunul Dumnezeu pentru Bolojan, el nu crede in Bunul Dumnezeu, ci este atat de bolnav incat se crede el Dumnezeu. Doamne ajuta!
Postat 30 Mai 2014, 14:03 de Suporter
MILKA
DA DA, si marmota impacheta ciocolata! HA HA HA HA!
Postat 30 Mai 2014, 13:57 de CINEVA
RESPECT PRIMARULUI
Dumnezeu sa-ti ajute domnule BOLOJAN pt ca ai ridicat orasul ORADEA din absolut toate punctele de vedere. Obligatoriu trebuie sa-l inlocuiasca pe CORNEL POPA la presidentia P.N.L- Oradea pana nu v-a fi prea tarziu.
Postat 30 Mai 2014, 10:28 de coco
BLA>>>BLA<<<BLA
Au iesit liberalii la ofensiva...dupa scorul ridicol pe care l-au obtinut in alegeri...Trebuie sa se laude si ei cu ceva...A pro pos...dar cu infectiile nozocomiale in spital cum stati...ca deageaba ii operati voi cu aparatura voastra performanta daca apoi trebuie sa-i pompati cu cefalosporine de ultima generatie prin ATI...Iar daca mitica mohan tot amintea de cimitir...sa stiti ca si in urma infectiilor contactate prin judetean tot acolo parchezi...
Postat 30 Mai 2014, 10:28 de DOCTORUL
toata stima
Toata stima pentru acest om deosebit ILIE BOLOJAN si pentru toti colaboratorii sai. Noi oradenii ar trebui sa ne bucuram ca ne-a dat Dumnezeu un astfel de primar. Nici nu vreau sa ma gandesc cum intr-un singur an s-ar alege praful de tot daca ar veni un primar de la P.S.D, cum ar fi spre exemplu lingaul afaceristul de MURESAN cu toata pleava lui. Numai cand ma uit la fizionomia lui ma ia cu cosmaruri. MULT SUCCES LIBERALILOR
Postat 30 Mai 2014, 10:25 de coco
Multumesc
Felicitari Adi pentru articol! De curand fiul meu a fost internat la Cardiologie cu Miocardita ai Vreau sa va spun ca medicii s-au comportat extraordinar, profesionist si credeti-ma ca nu le-am oferit absolut nici o <<atentie>> pentru a face acest lucru! Sunt niste profesionisti, niste oameni de calitate si le multumesc din tot sufletul pentru tot ce au facut pentru fiul meu! Felicitari D-lui Doctor Nechita< D-lui Profesor Popescu, D-nei Doctor Carmen Pantis, D-lui Doctor Popa si d-nei Asistent Sef de la Angiografie Adriana Pantea!
Postat 30 Mai 2014, 08:52 de O MAMA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON