URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 11 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E scandal mare cu colectarea gunoaielor, chit că, prin comparaţie cu alte judeţe, noi deja suntem în secolul XXII. Dar când vine vorba de scumpiri, chiar dacă e vorba de contravaloarea unui pachet de ţigări, tot omul se revoltă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Miercurea trecută am aşteptat o oră şi jumătate în stradă pentru o "programare" la doctoriţa Flavia Groşan. De fapt, îmi încercam norocul. În ciuda mesajului pe care aceasta l-a transmis pe Facebook jurnaliştilor orădeni după "discuţia elegantă" de la Colegiul Medicilor, cum că n-o interesează presa locală, speram să accepte un interviu în care să-i adresez întrebările pe care Antena 3 nu a vrut să i le pună, fiindcă i-a "centrat" doar "servite"...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dacă toate radiourile, televiziunile, ziarele şi site-urile de ştiri din lume ar trompeta la unison că naţiunea română este cea mai înzestrată genetic şi predispusă la genialitate dintre toate naţiile lumii, încrederea poporului în mass-media ar fi maximă. Dar iată că realitatea ne contrazice din nou credinţele, cu delicateţea unui camion scăpat de sub control şi intrat pe contrasens cu 120 km/h.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 31 martie, Preşedintele României a promulgat o lege care aduce modificări importante în materia evaziunii fiscale, odată publicată în Monitorul Oficial. Legea a fost adoptată de Parlament cu ceva vreme în urmă, însă a fost atacată la Curtea Constituţională de către Guvern şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, judecătorii CCR au stabilit că este perfect constituţională, iar preşedintele a semnat decretul de promulgare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Este mai uşor de depistat un cancer de col decât de tratat. Colul uterin este uşor de investigat, astfel încât examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare şi tratamentul lor adecvat. De aceea se recomandă examenul citologic Papanicolau pentru femeile asimptomatice cu vârsta peste 20 de ani şi pentru cele sub 20 de ani sexual active (se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel puţin un test la fiecare 3 ani, până la vârsta de 65 ani).

Cică

Bătălia pentru Biharia: Bolojan face demersuri pentru scoaterea comunei din Aparegio
Cică
Boală lungă, moarte sigură. Primarul Ilie Bolojan face demersuri pentru eliminarea comunei Biharia din proiectul Aparegio, măsura fiind gândită să pună capăt discuţiilor interminabile despre "imperialismul" Companiei de Apă Oradea, care a preluat forţat reţelele din comună şi a triplat preţul serviciilor prestate pentru a asigura continuarea proiectului.
29 Ianuarie 2013, 08:00
Lefurile din Primărie, majorate prin... scădere
Cică
La nici o săptămână după ce noua guvernare USL a promis că va umbla la salariile bugetarilor, angajaţii Primăriei au şi început să vadă modificări pe cardurile de salariu. Numai că nu în plus, ci în minus! Vineri, în zi de leafă, funcţionarii au descoperit pe carduri sume cu 400-500 lei mai mici decât de obicei. Cele mai mici salarii le-au primit cei circa o sută de angajaţi ai creşelor orădene, care au dus casă sume cuprinse între 560 şi 800 lei.
12 Mai 2012, 16:53
Investiţii electorale
Cică
Nicio găselniţă nu este ignorată de candidaţii la alegerile locale dornici să se laude cu ceva în pragul campaniei electorale. În satul bihorean Tămăşeu, din comuna cu acelaşi nume, primarul UDMR-ist Szucs Ferenc taman a început lucrările la un mega-parc de 2 hectare "cu de toate": arbori, arbuşti, gard viu, gazon, locuri de joacă, heleşteu, podeţ de lemn, alei pietonale, ba chiar şi toalete ecologice.
05 Mai 2012, 11:59
Biserica vs. Bolojan
Cică
În biserică, precum în politică, războaiele se duc pe ascuns. Gurile rele zic că atacul lansat săptămâna aceasta de episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo la adresa primarului Ilie Bolojan, sub pretext că nu se îngrijeşte de întreţinerea parcului Palatului Baroc, îşi are rădăcini într-o râcă mai veche. Bolojan a rupt prietenia cu feţele bisericeşti, de toate confesiunile, datorită pretenţiilor tot mai ridicate ale acestora faţă de municipalitate.
22 Aprilie 2012, 12:01
Ţîrle părăsit de "fraţi"
Cică
Deşi s-a întors în PDL cu promisiunea că aduce şi voturile Comunităţii Penticostale din Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, ar putea să se trezească la alegerile locale că primeşte numai sufragiile colegilor de partid şi ale neamurilor, nu şi ale grosului purtătorilor de băsmăluţe. Ca dovadă, recent l-a părăsit chiar unul dintre propriii consilieri personali, Laurenţiu Păşcuţi.
01 Aprilie 2012, 12:53
Filip fără coledzi
Cică
Fostul primar Petru Filip, acum senator de Oradea-Sud-Ceica, îşi caută cu înfrigurare un locşor în care să candideze cu şanse pentru un al doilea mandat. Deşi vicepreşedinte al PDL sector 2 Bucureşti, Filip nu are cum să prindă o candidatură în Capitală, pentru că acolo înghesuiala e mai mare ca oriunde în ţară, iar bucureştenii oricum nu se dau deloc în vânt după pedelişti. În plus, pe actualul colegiu bihorean ar fi interesat să candideze însuşi Vasile Blaga, fostul secretar general al partidului.
29 Martie 2012, 11:38
Nuntă în familia Maghiar
Cică
Familia foştilor rectori ai Universităţii Oradea, Teodor şi Doru Maghiar, se pregăteşte de nuntă. Nepoata Unchiului, adică fiica lui Doru, Bianca, a decis să se căsătorească în vară, după ce va termina studiile de farmacie urmate la Universitatea din Oradea.
28 Martie 2012, 11:02
Presiunea apei termale
Cică
În fierbintele război privind noul CET al Oradiei încep să apară şi victime colaterale. Directorul de la Transgex a fost abordat de reprezentanţii PDL, care au vrut ca omul să arunce pe piaţă, doar pentru a semăna confuzie şi a manipula orădenii, date cum că rezervele de apă termală de sub oraş ar putea asigura 70%. Spre cinstea lui, directorul a refuzat să se preteze la asemenea manevre.
22 Martie 2012, 13:21
Şase pe un loc
Cică
Lunea aceasta e programată o bătaie (e drept, politică) pe cinste la PNL Oradea, filială a cărei conducere se va întruni pentru a desemna candidaţii la Consiliul Local. În înţelegerea cu aliaţii din PSD s-a stabilit deja algoritmul pe liste, adică alternanţa între candidaţii liberali şi cei social-democraţi pe lista USL, iar în ce priveşte PNL, acesta are 6 candidaţi care vor intra la sigur în Consiliu.
19 Martie 2012, 08:23
Credinicioasă cu ţepe
Cică
Vă amintiţi de Iulia Platona, orădeanca pe al cărei sereleu, Pivex Energy, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, Maica Mina, a trecut folosinţa celor 24 de hectare ale fostului tancodrom printr-un contract de comodat până în anul 2091, asta deşi Înalta Curte a stabilit că proprietarul pământului este Primăria? Câţiva primari cărora femeia le-a promis consultanţă pentru proiecte energetice cu fonduri europene în schimbul unor cotizaţii către ONG-ul ei, Pivex Energy Municipality, s-au hotărât s-o toarne procurorilor, pentru înşelăciune.
14 Martie 2012, 10:23
Groza, candidatul PDL la Primăria Oradea?
Cică
După lupte seculare, PDL-istul Mihai Groza, fostul viceprimar al Oradiei şi pentru scurt timp primar interimar, a fost convins, se pare, de colegii de partid, pe ultima sută de metri, să se lanseze din nou în luptă împotriva lui Ilie Bolojan, în ciuda eşecului răsunător de acum patru ani.
12 Martie 2012, 09:03
Rectorul Hanţiu
Cică
Senatul Universităţii din Oradea trebuie să numească, în perioada următoare, un ordonator de credit al instituţiei, care să ţină loc rectorului, dat fiind că la finele lunii martie mandatul lui Cornel Antal expiră, iar alegerile trebuie refăcute, întrucât acesta nu a fost validat. Prin Universitate se zvoneşte că cel care va fi ordonator de credite, adică un soi de rector interimar, având cam aceleaşi atribuţii ca un rector pe funcţie, va fi actualul prorector al lui Antal, Iacob Hanţiu.
12 Martie 2012, 07:34
Grecu, iar la Primărie
Cică
Celebrul consilier local de Sântandrei, Mihai Gabor, zis Grecu, cel care şi-a câştigat faima de interlop în urma scandalurilor în care a fost implicat în ultimii ani, se pregăteşte să candideze din nou la Primăria comunei. Dar, de data aceasta nu ca PNG-ist de-al lui Gigi Becali, ca acum patru ani, ci ca... liberal.
29 Februarie 2012, 12:01
Târguială cu îndrăzneală, în USL Bihor
Cică
În USL Bihor pare să se fi întâlnit hoţul cu prostul. Umblă vorba că, după ce s-a bătut în cuie candidatura la Primăria Oradea a liberalului Ilie Bolojan, iar la preşedinţia Consiliului Judeţean a unui alt liberal, Cornel Popa, şeful PSD-ului, Ioan Mang, ar fi pretins ca, în schimb, pe listele candidaţilor de consilieri locali şi judeţeni, pesediştii şi liberalii să fie aproape egali pe poziţiile considerate eligibile.
28 Februarie 2012, 10:08
Noua Roşie Montană, în Bihor
Cică
Firma maghiară Mol vrea să facă în Bihor exploatări de gaze de şist, un tip de gaz "prins" în straturile de cărbuni. Aceste exploatări sunt controversate pentru că extracţia se face printr-o tehnologie denumită fracţionare hidraulică, ce presupune pomparea în pământ a unor cantităţi de apă amestecată cu substanţe chimice care, pentru a elibera gazul, dizolvă rocile. -De altfel, nici nu sunt reglementate încă de legislaţia românească.
23 Februarie 2012, 09:00
Rozi sau Atti?
Cică
De când eterna Rozalia Biro are probleme cu ANI de la Integritate, udemeriştii se gândesc tot mai serios la un alt reprezentant la (vice)Primăria Oradea. Un posibil candidat, care are o imagine foarte bună atât printre maghiari, cât şi printre români, este fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila.
22 Februarie 2012, 09:35
Frate contra frate
Cică
Se anunţă vremuri tulburi în PDL Bihor, căci Vasile Blaga l-a pus pe lista restructuraţilor pe şeful filialei, deputatul Ştefan Seremi, cel degrabă reîntinerit prin noua însurătoare. Motivul? Şefia a fost arvunită de proaspăt recrutatul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle.
20 Februarie 2012, 09:02
Fekete cu datorii
Cică
Obiceiurile proaste mor greu, iar o dovadă vie este patronul publicaţiei "regionale" JDD, Narcis Fekete. După numeroase ţepe date unor parteneri de afaceri, dar şi propriilor angajaţi, pe care nu îi plăteşte cu lunile sau chiar deloc, aşteptând să plece singuri, Fekete rămâne iar fără jurnalişti. Asta pentru că nu le-a achitat lefurile de astă-toamnă, iar oamenii s-au săturat de promisiuni.
19 Februarie 2012, 16:32
"Ars" cu o condamnare
Cică
Afaceristul Dorin Gherghev, cel care voia să construiască un crematoriu uman în Oşorhei, dar n-a reuşit decât să-şi ridice în cap tot satul, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a fost implicat într-o reţea de contrabandă de ţigări, din care mai fac parte şi jurnalistul Nicolae Pop, şi fraţii Romeo şi Călin Păcurar.
16 Februarie 2012, 18:22
Vânător vânat
Cică
Abia repus la conducerea Poliţiei Salonta după ce justiţia l-a declarat nevinovat într-un caz de abuz contra unor indivizi pe care îi anchetase, comisarul-şef Alexandru Roxin e din nou în atenţia procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel. Totul a pornit de la faptul că poliţistul ar fi fost văzut în tovărăşia unor suspecţi de braconaj pe un fond de vânătoare din zona Salontei, astfel că i s-a deschis un nou dosar, chiar dacă Roxin luase parte la o acţiune autorizată.
15 Februarie 2012, 09:48
Sărmăluţe pentru şefu'
Cică
De săptămâna trecută miercuri, Sabin Mocioran, inspector în cadrul Poliţiei Beiuş, a devenit şeful Secţiei Rurale de Poliţie Ştei. Cu greu, spun cârcotaşii, căci ofiţerul, mutat disciplinar din Oradea în zona Binşului din pricină de prea multe şpriţuri, a luat concursul doar la a doua strigare şi, ca un făcut, doar după ce a poposit întâi la Stâna de Vale, unde îşi petreceau sfârşitul de săptămână boşii Poliţiei Bihor, cu o oală mare de sarmale aburinde în braţe.
10 Februarie 2012, 17:04
Pământul făgăduinţei: Primăria nu se poate folosi încă de terenul de la tancodrom
Cică
Parcul industrial din Şoseaua Ogorului mai trebuie să aştepte. Deşi a câştigat încă din primăvara anului trecut cu sentinţă definitivă şi executorie procesele cu Mănăstirea Sfintei Cruci pentru cele 24 hectare din fostul tancodrom, Primăria nu are nicio şansă să se apuce de lucru fiindcă s-a trezit chemată săptămâna trecută în instanţă de firma orădeană Pivex Platform.
09 Februarie 2012, 10:31
Şeful Vămilor, scăpat de dosar
Cică
Bucurie mare pentru fostul şef al Vămilor, orădeanul Radu Traian Mărginean, demis din funcţie anul trecut şi pus sub învinuire de procurorii DNA Oradea în celebrul caz al şpăgii de 300.000 de euro plătite de o vămeşiţă din Satu Mare pentru funcţia de şef la Vama Halmeu. Procurorii l-au declarat nevinovat, din lipsă de probe.
07 Februarie 2012, 12:02
Cocoş de la Justiţie
Cică
După doi ani de amânări, Guvernul a aprobat în decembrie 2010 indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reabilitare a Palatului de Justiţie din Oradea, la o valoare de peste 26 milioane de euro, dar a trebuit să mai treacă încă un an până să se şi decidă cui să-i atribuie mănosul contract. Problema a fost rezolvată săptămâna trecută, prin câştigarea licitaţiei de către o firmă care-l are în "spate" pe soţul Elenei Udrea.
02 Februarie 2012, 12:36
Război pe colegii
Cică
După ce au pierdut războiul pentru comasarea alegerilor locale cu parlamentare, PDL-iştii au schimbat strategia, aşa că mai nou umblă să-şi asigure mandate de deputaţi şi senatori redesenând graniţele colegiilor uninominale. În Bihor, de pildă, liderii PDL vor să "teleporteze" peste dealuri, până hăt în Colegiul Aleşd, ditamai comuna Roşia, care musteşte de duşmani liberali.
01 Februarie 2012, 11:11
Recompensă pentru aliaţi
Cică
După aproape jumătate de an în care funcţia a fost ţinută vacantă, Administraţia Social Comunitară Oradea va avea din nou director adjunct. Ca recompensă că au susţinut candidatura Floricăi Cherecheş la postul de viceprimar, liberalii au decis să cedeze funcţia aliaţilor din PSD, pentru Felix Cozma, un apropiat al senatorului Ioan Mang.
30 Ianuarie 2012, 11:49
Bot, la stânga
Cică
Reprimit vara trecută în PNL, dar nu la Bihor, unde liberalii s-au opus reînscrierii sale, ci la Bucureşti, după negocieri directe cu preşedintele Crin Antonescu mediate de secretarul general Eduard Hellvig, fostul deputat PDL Octavian Bot dă semne că se va "orienta" din nou. Culmea, după ce două decenii în care a bifat 9 partide s-a scuzat că a migrat mereu numai spre dreapta, de data asta Bot pare să se îndrepte către PSD.
27 Ianuarie 2012, 09:11
Jandarmul pocăit
Cică
Umblă vorba că în toamna anului trecut, şeful Jandarmeriei bihorene, colonelul Ioan Huluban, a fost prins de consoartă "în ofsaid", motiv pentru care a fost obligat să părăsească de urgenţă dormitorul conjugal. Povestea a ajuns de pomină prin unitate, spre disperarea lui Huluban care, pentru a-şi spăla imaginea, a trecut la măsuri urgente.
25 Ianuarie 2012, 10:57
Sclavie la Judeţ
Cică
Angajaţii Consiliului Judeţean au primit săptămâna trecută al treilea rând de înştiinţări prin care sunt informaţi că au de returnat instituţiei zeci de mii de lei. După ce în 2009 salariile le-au fost reduse prin lege cu 25%, după ce în 2010 au fost informaţi că vor trebui să returneze aşa-numitele drepturi salariale speciale, iar anul trecut şi sporul de dispozitiv primit între 2010-2011, angajaţii au aflat, brusc, că trebuie să dea înapoi şi banii primiţi, tot ca spor de dispozitiv, între 2008-2010.
24 Ianuarie 2012, 09:55
Poliţistul, edilul şi finanţista
Cică
Vă mai amintiţi de Aurelia Hasan, finanţista din Ştei care, împreună cu un mic afacerist din zonă, Vasile Gheban, au furat bani din contul Primăriei Pietroasa pentru a-i transfera în conturile lor? Umblă vorba că, de fapt, povestea e mult mai încurcată, iar pe lângă Gheban şi Hasan ar mai fi fost implicaţi un poliţist şi un edil din aceeaşi zonă folclorică binşană.
20 Ianuarie 2012, 08:16
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1478 RON
  • 1 EUR = 4.9228 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON