URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 15 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Cică

Primăria, noi concedieri!
Cică
Primarul Ilie Bolojan pregăteşte noi reorganizări în Primărie. După ce în prima săptămână din an a pus pe liber trei angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională plătiţi prin intermediul unei firme de contabilitate, săptămâna trecută a venit rândul angajaţilor de la Urbanism, de unde urmează să fie disponibilizaţi trei inspectori, în condiţiile în care oricum a scăzut numărul documentelor eliberate de Instituţia Arhitectului Şef.
18 Ianuarie 2012, 09:07
Sorboneii în alegeri
Educatie
Sorbonica a intrat în febra alegerilor, studenţii urmând să-şi aleagă reprezentanţii în Senatul Universităţii. O mână de candidaţi, adunaţi în autointitulatul Grup pentru Drepturi Cetăţeneşti s-a promovat deja pe Facebook. Tinerii spun că a venit momentul unei noi generaţii de lideri studenţeşti care să se preocupe de problemele colegilor şi nu de interesele personale.
16 Ianuarie 2012, 10:38
Urbana Mall
Cică
După ce a fost cumpărată de patronul Trei G, Ioan Govoreanu, cel acuzat de o evaziune fiscală mamut, firma de salubritate Urbana devine istorie. Forţată în 2010 să abandoneze activitatea din Oradea, întrucât nu avea licenţă, Urbana abandonează acum şi activităţile din judeţ.
12 Ianuarie 2012, 10:49
Pocăinţă în oranj
Cică
După ce preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a părăsit barca PNL-ului, supărat că nu i se garantează un post de europarlamentar, un alt reprezentant de marcă al partidului, şi tot neoprotestant, deputatul Nicolae Jolţa, trece în secta "Martorii lui Băsescu".
11 Ianuarie 2012, 09:02
Face ce face şeful: Dorin Corcheş la un pas de divorţ
Cică
E clar, la PDL-iştii bihoreni se poartă divorţul. După modelul lui Ştefan Seremi, preşedintele organizaţiei judeţene care şi-a lăsat nevasta cu care a convieţuit mai bine de 40 de ani, acum şi liderul celei municipale din Oradea, consilierul local Dorin Corcheş se pregăteşte să încheie şi el un capitol important din viaţa sa: căsnicia.
10 Ianuarie 2012, 11:27
Micula versus Matea
Cică
Redactorul şef al Crişanei, Daniel Matea, a căzut în dizgraţia fraţilor Micula, care i-au pus în vedere să-şi ia catrafusele şi să plece, după ce au aflat că "Necruţătorul din Velenţa", misteriosul jurnalist care semna răposata "Horă Locală", a reapărut pe firmament.
03 Ianuarie 2012, 08:48
Îngroziţi de Groza
Cică
Externalizarea centrelor de copii şi bătrâni aflate în grija Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor astfel încât acestea să fie preluate de ONG-uri dă prilej de învârteli pe spatele amărâţilor şi angajaţilor din aceste aşezăminte. Un exemplu care se prefigurează e al celor din Centrul de îngrijire a copiilor din comuna Bratca, pe care a pus ochii nimeni altul decât fostul şef al DASPC, Ioan Groza, mutat astă-primăvară pe un post de şefuţ la Consiliul Judeţean.
02 Ianuarie 2012, 13:59
Afacerea Aeroportul
Cică
Primăria Oradea vrea să preia Aeroportul de la Consiliul Judeţean, urmând să facă primele demersuri oficiale la începutul lui 2012. Asta fiindcă, din cauza managementului prăpăstios de la Aeroport, oraşul pierde o grămadă de oportunităţi de dezvoltare.
30 Decembrie 2011, 14:01
Primărie fără funcţionari
Cică
Unul dintre primarii bihoreni căruia Moş Crăciun i-a adus un anti-cadou este cel din Sântandrei, PDL-istul Ioan Mărcuş. Nu pentru că nu ar sta bine în sondaje şi nici pentru că ar fi lipsit de fonduri din care să arate că are realizări, ci dintr-un motiv imputabil chiar propriului partid. Mai bine de jumătate din angajaţii Primăriei l-au anunţat că din ianuarie vor renunţa la posturi.
29 Decembrie 2011, 17:27
De la capăt, da' pe lege
Cică
După ce Agenţia pentru Protecţia Mediului a refuzat să-i dea aviz de mediu pentru construirea unui crematoriu în Oşorhei, pe motiv că lucrările erau deja începute pe când a depus cererea, afaceristul Dorin Gherghev, patron de bar şi fost contrabandist de ţigări, s-a decis să reia procedurile de la zero.
24 Decembrie 2011, 18:08
"Bine" pentru cine?
Cică
Mutarea lui Tiberiu Sighiartău din funcţia de şef al Biroului din Satu Mare al DNA Oradea ca simplu procuror la Parchetul Bihor are o cu totul altă explicaţie decât cea pe care magistratul a invocat-o în cererea de transfer, şi anume "motive personale". Procurorul a fost şuntat la evaluările din ultimul an, la care a primit doar calificativul "bine" de la şefii din Capitală, în ciuda cazurilor răsunătoare pe care le-a rezolvat.
21 Decembrie 2011, 13:02
Moştenitorul lui Bumbu
Cică
Surpriză mare la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde pentru funcţia de decan şi-a pregătit candidatura PSD-istul Florian Bodog, fin de cununie al fostului rector Doru Maghiar, fost şef al Spitalului Judeţean în 2009, când partidul lui guverna în tovărăşie cu PDL, iar în prezent consilier al ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau.
19 Decembrie 2011, 10:01
Frână la proiecte
Cică
Legea educaţiei a schimbat, între altele, şi condiţiile de promovare pentru cadrele didactice universitare, dar nu pe placul "sorboneilor" orădeni. Fiindcă dacă până acum un asistent universitar putea avansa în cazul în care, printre altele, făcea parte din echipe de proiecte pe fonduri europene, iar pe viitor asemenea contribuţii nu vor mai conta în promovare, universitarii orădeni spun că o vor lăsa mai moale cu osteneala.
16 Decembrie 2011, 11:17
Pe buza falimentului
Cică
La numai câteva luni de la înfiinţare, filiala judeţeană a Partidului Popular Dan Diaconescu e în colaps, preşedinta PPDD Bihor, Irina Mărieş, neachitând chiria pentru sediul improvizat în strada Sucevei, dar având grijă în schimb să-i alunge pe "sufletiştii" dornici să se bage trup şi suflet în activitatea organizaţiei.
15 Decembrie 2011, 09:26
Barza "Pelicanilor"
Cică
Schimbările operate la Maternitate după ce unitatea a intrat în subordinea municipalităţii i-au exasperat atât de mult pe cei cărora le-au sărit pernele de sub fund încât se gândesc să înfiinţeze o maternitate privată inclusă în spitalul Pelican care, cum-necum, şi-a tras statut de spital clinic universitar.
13 Decembrie 2011, 11:56
Pasztor la stână
Educatie
Unul din cele mai neştiute şi sus-puse personaje din Bihor este Pasztor Gabriella, fostă directoare a şcolii George Coşbuc (Szacsvay Imre, după retrocedare) şi fostă inspectoare şcolară responsabilă cu învăţământul pentru minorităţi. Între colegi, femeia s-a remarcat prin zelul cu care a aranjat ca un coetnic care pusese ochii pe o parte din curtea şcolii din strada Stânişoarei să primească 700 de metri pătraţi în detrimentul copiilor. Şi a ajuns la Ministerul Educaţiei.
02 Decembrie 2011, 09:05
Amendă colegială la Parcări
Cică
Vă amintiţi de funcţionarul care acum două săptămâni făcea scandal să i se anuleze amenda de parcare? Călin Hirţea, fost angajat la Urbanism, parcase pe spaţiul verde, fapt pentru care agenţii Poliţiei Locale i-au imobilizat maşina. Ce nu ştia atunci primarul e că Hirţea plecase într-adevăr din Primărie, dar nu în şomaj, ci taman la... Serviciul Parcări, unde se ocupa de maşinile parcate neregulamentar!
29 Noiembrie 2011, 12:50
Şi capra, şi varza...
Cică
Povestea noului sediu al Ambulanţei, despre care BIHOREANUL a dovedit că fusese licitat cu dedicaţie pentru firma omului de afaceri Remus Căpăţână, apropiat al şefului DSP Marius Pîrcioagă şi al fostului manager interimar la Ambulanţă, George Gălbineanu, pare să aibă un deznodământ fericit. Vezi aici de ce!
28 Noiembrie 2011, 09:45
Adio, investiţii!
Cică
Se anunţă o scădere drastică a veniturilor la bugetul local, anul viitor. Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că va reduce de la 44% la doar 40,5% cota ce revine oraşului din impozitul pe salariile plătite în municipiu, lucru care va diminua cu 8,6 milioane lei veniturile oraşului.
23 Noiembrie 2011, 15:35
Partidul Democrat-Liberal Penticostal
Cică
Toată lumea a aflat deja că Fratele Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean, va trece de la liberali la PDL, motivul oficial fiind că premierul Emil Boc însuşi i-a promis 25 de milioane de euro pentru modernizarea Aeroportului din Oradea. Unul dintre motivele nespuse pentru care Ţîrle se întoarce în PDL este faptul că în Banat, mai precis în Arad, acest partid este dominat autoritar de confraţii lui din aceeaşi confesiune.
23 Noiembrie 2011, 12:45
Bara inocentul
Cică
După ce rectorul Cornel Antal l-a prins pe decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, că a închiriat un teren din patrimoniul Universităţii fără să aibă acest drept, iar banii încasaţi sunt de negăsit, Senatul Universităţii a început cercetarea decanului. Nu bine s-a format comisia de cercetare că Bara a şi trimis Senatului o cerere de anulare a procedurii, pe motiv că nu i s-ar fi respectat prezumţia de nevinovăţie!
21 Noiembrie 2011, 11:07
Mucles la Administraţia Imobiliară!
Cică
Administraţia Imobiliară se pregăteşte pentru o înfrângere în procesul intentat de Florin Giulai. Orădeanul a cerut anularea exproprierii hotărâte de Consiliul Local, la propunerea AIO, pentru o suprafaţă de teren de 200 metri pătraţi care urmează să fie folosită ca bretea de acces între străzile Aleea Călinului şi Henrik Ibsen, şi aşa supraaglomerate.
16 Noiembrie 2011, 16:02
Verzii la război
Cică
Ecologiştii pregătesc un nou război cu Primăria Oradea. Au aflat şi ei că municipalitatea ar fi inclus în cadastrul verde, studiul ce a inventariat toate spaţiile verzi, şi pădurile din jurul municipiului, care aparţin doar administrativ oraşului, dar care nu îi ajută efectiv pe locuitori.
15 Noiembrie 2011, 15:26
Permutări la DNA
Cică
La DNA Oradea se caută un procuror, după ce Tiberiu Sighiartău, şef peste Biroul Teritorial Satu Mare, a decis să se reîntoarcă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, de unde plecase cu mulţi ani în urmă. Locul lui e dorit de un alt coleg bihorean, Ciprian Man, dispus să plece la Satu Mare, iar pentru postul acestuia din urmă vacantat la Oradea şefii l-au "ofertat" pe procurorul criminalist Alin Leucea de la Parchetul Bihor.
14 Noiembrie 2011, 12:41
Cununii la mall
Cică
De anul viitor, însurăţeii din Oradea nu vor mai putea să spună definitivul "Da" la Casa Tineretului din Ioşia. Municipalitatea va renunţa la oficierea căsătoriilor în curtea şi în interiorul clădirii din strada Cazaban, care are nevoie de serioase renovări, dar le oferă mirilor, în schimb, posibilitatea de a alege între sala mare a Primăriei, Hotelul Continental şi, de anul viitor, Lotus Center, cel mai cunoscut mall al oraşului.
10 Noiembrie 2011, 09:49
Paprika mai stă după gratii
Cică
Judecătoria Oradea a respins pentru a opta oară eliberarea interlopului Iuliu Kiss, zis Paprika, autorul teribilului accident din strada Meşteşugarilor, soldat astă-vară cu moartea unei fete şi rănirea surorii sale gemene şi a verişoarei. Surse din anturajul arestatului susţin însă că decizia menţinerii în arest n-are nimic de-a face cu accidentul, ci este legată de dorinţa procurorilor de a afla amănunte neplăcute despre poliţiştii anchetaţi, la cererea procurorilor, pe motiv că ar fi vrut să-l facă scăpat pe Kiss.
09 Noiembrie 2011, 09:39
ANI are Ritli
Cică
Deşi la sfârşitul săptămânii trecute a explodat doar bomba că Agenţia Naţională de Integritate o cercetează pe viceprimăriţa Rozalia Biro pentru un "mizilic" imobiliar din vremea fostului primar Petru Filip, aceeaşi ANI, dar mult mai discret, l-a luat în vizor şi pe fiul ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau Csongor, pregătit să preia şefia Spitalului Judeţean.
07 Noiembrie 2011, 16:02
Datoriile pe pământ, plata în ceruri
Cică
O vorbă veche de la ţară zice că popa-i popă doar în biserică, iar când iese de acolo e şi el om ca oricare altul. Zicala e adeverită din plin şi de preotul din Ţeţchea, Vasile Ficuţ, care astă-vară a tocmit o echipă de meşteri să-i renoveze casa din Oradea. Numai că, deşi muncitorii s-au ţinut de lucru, preotul ba, uitând să achite 100 de lei pentru termopanele care i-au fost montate.
05 Noiembrie 2011, 13:18
Oradea vs. Maghiar
Cică
Fiul cel mic al lui Teodor Maghiar, Doru, fost şi el rector al "Sorbonicii", a devenit bun de plată, trebuind să plătească bugetului local o amendă de 1.000 de lei. Poliţia Locală l-a sancţionat pe fiul "Unchiului" în vara anului trecut, pentru că nu şi-a tuns iarba de pe o parcelă de teren deţinută în Calea Sântandreiului, din lotul cu care clanul Maghiar s-a ales de pe urma învârtelilor făcute pe vremea fostului primar Petru Filip.
02 Noiembrie 2011, 14:45
Chef de şef
Cică
Zilele trecute, restaurantul Palazzo din strada Ciheiului a fost călcat de poliţişti. N-a fost vorba, însă, de vreo acţiune a ofiţerilor antifraudă, ci de una comandată de însuşi şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, care pe 12 octombrie a împlinit 44 de ani şi şi-a sărbătorit cu mare fast ziua de naştere.
31 Octombrie 2011, 10:53
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0836 RON
  • 1 EUR = 4.8344 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON