URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2021, 18:17

Ziua pentru siguranţa pacientului. Spitalul Municipal şi Maternitatea din Oradea vor fi iluminate în galben şi portocaliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu şi Maternitatea din Oradea vor fi iluminate vineri seară, între orele 20 – 22, în culorile galben şi portocaliu.

"Siguranţa pacientului trebuie să fie prioritară"

Gestul de a ilumina cele două clădiri spitaliceşti în culori alese de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este menit să marcheze "Ziua internaţională pentru siguranţa pacientului", a cărei temă de anul acesta este "Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi".

"Această zi aduce în atenţia întregii comunităţi că siguranţa trebuie să fie prioritară în toate spitalele din România", a declarat directorul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Laurenţiu Chiană, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul a arătat că spitalele orădene iau în serios siguranţa pacienţilor. "În primele trei valuri de luptă anti-COVID, spitalele orădene nu au transferat niciun pacient în alt judeţ, în schimb am primit pacienţi din alte judeţe. Acelaşi lucru s-a întâmplat, deja, în valul 4", a spus Chiană.

Pe coduri de culoare...

Potrivit directorului Chiană, pentru siguranţa pacienţilor în spital au fost montate camere de supraveghere, s-a introdus un cod de culori pentru personalul medical, pe grade de competenţă, astfel încât să poată fi recunoscut mai uşor de pacienţi, iar aceştia din urmă au primit brăţări, pentru a fi identificaţi mai uşor.

La intrarea în saloane au fost afişate locurile pacienţilor marcate fiecare cu coduri în roşu, galben şi verde, diferite în funcţie de starea acestora: imobilizaţi la pat, transportabil cu ajutor şi independenţi. "În cazul unui incident, personalul medical ştie imediat unde trebuie să intervină cu targa şi unde este nevoie doar de ajutor...", a spus Chiană.

Şcoala mamei...

Prezent la conferinţa de presă, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Lucia Daina, şi-a argumentat grija faţă de pacient prin campania derulată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii inclusiv în România sub sloganul "Să cunoaştem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranţa îngrijirii mamei şi nou-născutului".

"Din păcate, România se numără printre primele ţări în care mortalitatea infantilă (n.r. în rândul copiilor de până la 1 an) este destul de mare. Dacă în Uniunea Europeană se înregistrează o medie de 3,5 cazuri la mie, la noi în ţară este de 6 cazuri la mie. Încercăm să facem tot posibilul pentru siguranţa pacienţilor", a declarat Daina.

Directoarea a amintit că maternitatea orădeană a investit într-un bloc operator şi în saloane noi, dar şi în pregătirea viitoarelor mame pentru responsabilităţile care le aşteaptă. "Luna viitoare, pe 4 octombrie, începe un nou curs – Şcoala Mamei. Acest curs îl organizăm din 2012 şi am ajuns deja la numărul 20", a spus directoarea.

... pentru siguranţa copilului

Cursul, la care participă nu doar mamele, dar şi soţii acestora sau bunicile micuţilor, prezintă informaţii importante cu privire atât la sarcină, cât şi la modul în care trebuie îngrijit nou-născutul în primele zile de la naştere şi ulterior.

"Din păcate, avem încă mame care au născut fără ca în perioada sarcinii să se fi adresat niciunui specialist. Anul trecut, din 2.467 de nou-născuţi, 38 au avut o greutate sub 1.500 grame. În majoritatea cazurilor a fost vorba de mame care nu au fost urmărite de medic", a avertizat Daina.

Potrivit directoarei, ca o recunoaştere a eforturilor depuse pentru buna îngrijire a mamei şi copilului, Maternitatea orădeană are gradul III de competenţă, cel mai înalt, şi este certificată încă din 2009 de către OMS şi UNICEF ca "Spital prieten al copilului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Galben de la PNL și portocaliu de la PDL.
Se sărbătorește, la porțile spitalelor, fuziunea dintre cele două grupări mafiote din urmă cu 100 de luni calendaristice. Surprinzător că UDMR nu a cerut și montarea de becuri verzi, care să echilibreze cromatica sezonului. Se pregătește pentru mandatul următor și iluminatul în roșu, pentru viitoarea coaliție de "neterminați".
Postat 18 Septembrie 2021, 09:46 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON