URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2023, 12:16

Ziua folclorului: Ediția din acest an a evenimentului „România ne unește” se anunță un mega-spectacol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lângă obişnuita ceremonie militară din centrul urbei, orădenii sunt chemaţi în acest an să participe şi la o sărbătoare muzicală dedicată României şi tradiţiilor păstrate peste generaţii...

Spectacolul "România ne uneşte" va fi mai amplu ca oricând şi va aduce în faţa publicului celebri promotori ai folclorului, nu doar cel specific zonei Bihorului, ci şi din alte regiuni ale ţării, ba şi din Republica Moldova. În premieră, evenimentul se va ţine în Oradea Arena, unde sunt aşteptaţi mii de spectatori.

Folclor în arenă 

"Tradiţia celebrării Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României continuă şi în acest an cu cea de-a 5-a ediţie a evenimentului «România ne Uneşte!»", au anunţat organizatorii, adică Visit Oradea, în colaborare cu Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor.

Evenimentul va avea loc ceva mai devreme, mai precis pe 29 noiembrie, de la ora 18, şi se va ţine pentru prima oară în Oradea Arena, sala polivalentă cu 5.000 de locuri a oraşului. Prin programul ales, organizatorii şi-au propus să le ofere spectatorilor "o experienţă cât mai autentică, ilustrând bogăţia tradiţiilor româneşti".

"Atât ca amploare, cât şi din punct de vedere al listei de artişti, cred că este cel mai mare spectacol folcloric pe care l-am organizat de Ziua Naţională a României", spune Alexandru Chira, directorul Visit Oradea, adăugând că "am dorit să acoperim mai multe regiuni, reprezentate de artişti cunoscuţi". 

Bihoreni pe scenă 

Folclorul bihorean, cu poveştile sale ritmate despre viaţa şi dorurile ţăranilor de odinioară, va acapara o bună parte a serii. Astfel, pe scena "România ne uneşte!" sunt invitaţi să urce artişti care au încântat generaţii la rând, precum Florica Zaha, Cornel Borza, Voichiţa Mihoc, Familia Zbiciu, Familia Stângaciu, Viorica Flintaşu şi Violeta Gherman. De asemenea, tradiţiile din zona noastră vor fi prezentate şi de Ansamblul Folcloric Bihorul. 

"Când era ca să-mi petrec / Mi-o venit ordin să plec...". Originar din Sebeş, judeţul Alba, Ionuţ Fulea, cu al său "Cântec de cătănie", se numără şi el printre invitaţii spectacolului de Ziua Naţională a României, lista fiind continuată de preotul şi cântăreţul Marius Ciprian Pop din Cluj-Napoca. 

Cu Surorile Osoianu

În spectacolul de la Oradea, cântecele patriotice vor fi aduse de Nicolae Furdui Iancu, interpret care reuşeşte să-şi emoţioneze de fiecare dată publicul cu piese precum "Noi suntem români", "Treceţi, batalioane române, Carpaţii!" şi "Nu uita că eşti român". Despre tradiţii şi despre Ardeal le va cânta bihorenilor şi Veta Biriş. 

Invitate pe scena locală sunt, în acest an, şi Surorile Osoianu, care vin tocmai din Republica Moldova. Surorile cântăreţe au reuşit nu doar să promoveze folclorul basarabean, ci, mai ales în ultimii ani, să şi ajungă la un altfel de public, prin colaborări cu Subcarpaţi ("Colind", "Limba Română") şi Irina Rimes ("Ielele"). 

Artiştii invitaţi la "România ne uneşte!" vor fi acompaniaţi de orchestra "Rapsodia bihoreană", condusă de maestrul Liviu Buţiu, apreciată la nivel naţional. 

Un bilet, 10 lei

Biletele pentru acest spectacol s-au pus în vânzare pe eventbook.ro, precum şi la agenţia Teatrului Regina Maria, iar preţul lor este modic: 10 lei. 

"Spectatorii vor avea posibilitatea să vizioneze momentele artistice atât din tribune, cât şi de pe scaunele special amplasate pe ringul de joc. Astfel, sunt 3 zone pentru care se pot achiziţiona bilete: pe ringul de joc (menţionat pe platforma de bilete ca Teren), la primul nivel de tribune (Inel 1) şi al doilea nivel de tribune (Inel 2)", precizează organizatorii ediţiei inedite a spectacolului "România ne uneşte!". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON