URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
14 Iunie 2017, 17:48

Zilele Sfântului Ladislau, o nouă ediţie: O săptămână cu peste 100 de evenimente, pentru unguri şi români deopotrivă

Între 18 şi 25 iunie, orădenii sunt invitaţi la o serie de evenimente ce vor avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, ediţia 2017. Deşi, în mod evident, programul îi are în prim-plan pe orădenii de etnie maghiară, organizatorii spun că îi aşteaptă la spectacole şi pe români.

"Dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte, aş spune că este evenimentul care ne leagă. Ne leagă maghiari cu maghiari, indiferent de opţiunile politice şi religioase, ne leagă maghiarii de românii din oraş şi ne leagă pe noi orădenii de locuitorii din jurul oraşului. Încercăm să fim o punte culturală", a declarat Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţia Sfântul Ladislau, organizatoarea evenimentului, miercuri, într-o conferinţă de presă.

La întâlnirea cu jurnaliştii au participat şi viceprimarul Oradiei Florin Birta şi omologul său din Debreţin, Komolay Szabolcs, care au spus şi ei că îşi doresc să vadă toţi orădenii la aceste eveniment, ce va fi găzduit, aproape în totalitate, de Cetatea Oradea. "Noi, ca administraţie publică, îi considerăm orădeni pe toţi locuitorii acestui oraş, indiferent de etnia pe care o au. Pentru că suntem un oraş multietnic şi pentru că mai mult de 20% din populaţia oraşului o reprezintă etnia maghiară, noi susţinem orice eveniment cultural important pentru etnicii maghiari. De activitatea Sfântului Ladislau se leagă multe lucruri din istoria oraşului nostru, prin urmare este de datoria noastră de a susţine organizarea acestui eveniment, aceasta fiind o formă de respect faţă de cetăţenii oraşului nostru, indiferent de etnie", a spus Birta.

La rândul său, viceprimarul din Debreţin, Komolay Szabolcs, a vorbit despre lucrurile pe care le au în comun cele două oraşe. "Trecutul celor două oraşe le leagă strâns unul de altul. Existăm unul lângă celălalt de secole şi faptul că am devenit oraşe înfrăţite în 1991 ne uneşte şi mai mult. Una din personalităţile care ne leagă este regele Sfântul Ladislau", a spus Komolay.

Zilele Sfântului Ladislau vor deuta duminică, la ora 9.30, cu o tură de biciclete ce va porni din Cetatea orădeană şi se va încheia la Statuia Sfântului Ladislau din Biharkeresztes. Deschiderea oficială a evenimentului este programată însă pentru luni seară, la ora 19, la teatrul orădean.

Programul festivalului este încărcat, cu peste o sută de acţiuni diferite. Cel mai probabil, însă, un număr mare de participanţi vor atrage concertele de la finalul săptămânii viitoare, când pe scena din Cetate vor urca formaţiile Metropol şi Omega

Citeşte şi articolul: "Legendara formaţie Omega va concerta în iunie la Oradea. Solistul Kóbor János a venit mai repede să promoveze show-ul (VIDEO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dam o tura
Mari biciclisti ungurii astia, bravo lor!
Postat 14 Iunie 2017, 21:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON