URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Octombrie 2018, 18:40

Viol în curtea şcolii! Şocant: un elev al Liceului Bariţiu din Oradea şi-a forţat un coleg să îl abuzeze sexual pe un altul

Viol în curtea şcolii! Şocant: un elev al Liceului Bariţiu din Oradea şi-a forţat un coleg să îl abuzeze sexual pe un altul SUPRAVEGHEAŢI ŞI NU PREA. Gratii, paznici, camere video... Curtea, internatul şi clădirea Liceului tehnologic special nr. 1 din strada Gheorghe Bariţiu seamănă mai degrabă cu o închisoare de maximă siguranţă decât cu o instituţie şcolară. Cu tot sistemul de supraveghere, însă, un licean şi-a batjocorit doi colegi cu probleme psihice, fără să-l fi văzut cineva. „Facem ce putem”, spune directorul Tiberiu Sincelean (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O şcoală cu un proces didactic de calitate, dotări bune şi o paletă de meserii căutate pe piaţa muncii! Aşa descria conducerea Consiliului Judeţean Bihor Liceul tehnologic special nr. 1 George Bariţiu, într-o şedinţă în care aleşii de la Judeţ au decis anul trecut să comaseze această unitate cu Şcoala de arte şi meserii Ioan Bococi.

Îndărătul descrierii elogioase, însă, realitatea e mult diferită. În şcoala care este deopotrivă specială şi de meserii, adică se preocupă de integrarea socio-profesională a tinerilor cu deficienţe psihice şi motorii, supravegherea acestora este pusă serios sub semnul îndoielii, iar atitudinea managerilor nu pare să fie adecvată specificului instituţiei.

De curând, unul dintre elevii fără handicap şi-a umilit în cel mai oribil mod doi colegi cu grave probleme psihice. Totul s-a întâmplat în plină zi, în curtea şcolii, în condiţiile în care cei doi adolescenţi bolnavi, cazaţi în internat, ar fi trebuit să fie supravegheaţi de pedagogi!

„Distracţie”

Incidentul, după cum a aflat BIHOREANUL, s-a produs în data de 5 octombrie, în jurul orei 15.00, în curtea liceului George Bariţiu, situată pe strada cu acelaşi nume, în plin centrul oraşului, peste drum de baza sportivă Voinţa.

Făptaşul, Iosif Ioan F., în vârstă de 17 ani, avea în acea după-amiază cursuri, dar se afla în curtea liceului, chiar în faţa internatului, unde a întâlnit doi tineri instituţionalizaţi. E vorba depre doi băieţi în vârstă tot de 17 ani, cu probleme psihice, şi de care individul a decis să se „distreze”, în mod dezgustător, cerându-i unuia să-i facă celuilalt sex oral. Întâi cu vorba „bună”, iar apoi, fiind refuzat, cu forţa, lovindu-şi una dintre victime cu picioarele şi cu pumnii, până când aceasta a cedat.

Cazul a ajuns în atenţia publică abia după o săptămână, pe 11 octombrie, când adolescentul a fost prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea, care a dispus arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzaţia de viol.

În anchetă

Autorităţile judiciare au refuzat să dezvăluie împrejurările în care s-a produs grozăvia, motivând că autorul şi victimele nu au împlinit 18 ani. Informaţiile obţinute de BIHOREANUL au fost confirmate, însă, de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor.

„O echipă de inspectori verifică aspectele sesizate şi modul în care unitatea de învăţământ a gestionat cazul. După ce vom avea un raport final, vom putea lua şi măsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ, Claudiu Damian.

În acest timp, cei doi tineri cu întârziere mintală care fuseseră obligaţi la partida de sex oral au fost evaluaţi de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, intrând în consilierea unui psihopedagog al instituţiei.

„Tot ce nu-i bun”

Abordat de reporter pentru a explica unde erau pedagogii care ar fi trebuit să-i supravegheze în internat pe copiii bolnavi, dar şi paznicul a cărui gheretă se află chiar în curtea şcolii, precum şi motivul pentru care cazul a fost anunţat autorităţilor judiciare abia după o săptămână, directorul liceului, Tiberiu Sincelean, nu a avut prea multe răspunsuri.

Instalat în funcţie anul trecut, după comasarea Liceului tehnologic special nr. 1 George Bariţiu cu Şcoala de arte şi meserii Ioan Bococi, directorul a pasat problema ba în sarcina Inspectoratului Şcolar, care „face anchetă”, ba a Consiliului Judeţean, „care se ocupă de comunicare”, deşi acestuia şcoala i se subordonează doar din punct de vedere administrativ şi financiar.

În schimb, managerul a declarat că face eforturi să pună „şcoala asta pe roate, cu copiii, cu profesorii”. Doar că „la noi vin ultimii”. „Sub noi nu mai este nimica, cred că aţi înţeles... Adică tot ce nu-i bun, nicăieri, ajunge aici”, zice directorul vorbind despre elevi ca despre nişte „ciurucuri”. Nicidecum ca despre tineri cu problemele de sănătate, unii abandonaţi în grija statului, pe care profesorii, pedagogii, şi medicii plătiţi din bugetul publici au obligaţia să-i aducă pe linia de plutire, să-i educe şi să le găsească un rost în viaţă. Semn că, cel mai probabil, nu şi-a găsit menirea în funcţia pe care o ocupă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru roger
Nu mai generaliza aiurea. Copiii nu sunt doar in grija profesorilor. Despre parintii lor, nimic? Ce fel de educatie a primit un astfel de elev care face asa ceva? Stiti doar sa dati vina pe profesori... Vaaai ce era sa spun, s-au marit salariile? S-au marit cu un RAHAT la profesori, cateva sute de ron iar preturile au crescut si ele astfel ca este praf in ochi. Problema nu este pregatirea profesorilor, ei sunt formati sa predea o disciplina , nu sa dreseze INFRACTORI periculosi!!! Problema e in primul rand lipsa de educatie de acasa si apoi faptul ca profesorii au "mainile legate", regulamentele fiind mult prea permisive cu elevii. Tu stii ca dupa ultimele legi profesorul nu mai are voie nici sa ii reproseze ceva elevului in fata clasei,ca se considera ca ii lezeaza demnitatea? Ce dracu vrei sa le faca? La asa dezaxati nu ai ce sa mai educi, puscaria e viitorul astora, in genul acestui elev din acest caz. PROFESORUL NU ESTE PSIHOLOG!! PEntru elevi cu probleme psihice trebuie psiholog specializat.
Postat 11 Noiembrie 2018, 11:31 de epetroiu
trezirea! profesorii sunt depasiti pedagogic si psihologic!
din pacate aceasta scoala este ineficienta in recuperarea tinerilor cu handicap care studiaza/sunt cazati aici. si asta din cauza personalului didactic incompetent si prost organizat , la fel ca in majoritatea celorlalte forme de invatamant. pedagogic si psihologic, 80% dintre profesori sunt depasiti de ce se intampla acum in sistemul romanesc de invatamant. acum cateva luni am facut un training in aceasta scoala, si ceea ce am observat este ca tinerii cazati in camin isi petrec dupa-amiezile in curte, fumând, consumând alcool, manifestând gesturi lascive frecvent. Singurul care era de garda era doar bietul portar, in fiecare seara altul prin rotatie, nepregatit si mult-depasit de situatie, oricata bunavointa ar avea. nu ar strica o investitie in educatia suplimentara a dascalilor si pedagogilor - nu ajunge ca li s-au marit salariile, sunt complet depasiti ce se intampla cu tinerii. chestia asta este valabila si pentru nulitatile din cadrul universitatii, fara rusine! este teribil ce se intampla cu copiii nostri, parintii ii scapa de sub control, scoala ii pierde de tot.
Postat 22 Octombrie 2018, 22:09 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON