URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2021, 08:00

Vine criza! Se anunță cea mai grea iarnă, cu facturi dublate la încălzire și scumpiri la aproape toate produsele

Vine criza! Se anunță cea mai grea iarnă, cu facturi dublate la încălzire și scumpiri la aproape toate produsele VA FI SCUMPETE! Declanșată de închiderea firmelor producătoare de îngrășăminte, din cauza scumpirii explozive a gazului, criza tratamentelor pentru agricultură riscă să se transforme anul viitor în criză alimentară. Prețurile produselor alimentare ar putea crește atât de mult încât românii să își permită doar să se uite la produsele din rafturi, nu să le și cumpere. „Cine are un petec de pământ ar face bine să-l cultive”, avertizează consultantul în afaceri Dan Octavian
Vine criza! Se anunță cea mai grea iarnă, cu facturi dublate la încălzire și scumpiri la aproape toate produsele EXPLODEAZĂ PIAŢA! Seceta prelungită şi scumpirea input-urilor din agricultură, de la îngrăşăminte la ierbicide, vor scumpi alimentele şi cu 50%. "Preţurile deja au crescut şi vor creşte şi anul viitor. Lumea va fi mai chibzuită, pentru că nu o să îşi mai permită să cumpere ca acum", avertizează fermierul Ioan Cuc 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bărbatul gândeşte cu voce tare: "La o casă pentru încălzirea căreia anul trecut în octombrie plăteam 400 lei pe gaz, acum mi-a venit o factură de 900 lei. Asta înseamnă că pentru o lună grea, în care anul trecut plăteam 1.000 lei, iarna asta încălzirea mă va costa peste 2.000 lei". 

Apoi calculează alert. "Deci, cu gazul cam 2.000 lei, curentul cam 350 lei, televiziunea, internetul şi telefoanele - 250 lei, apa - 150 lei, plus gunoiul cam 80 lei, voi ajunge la facturi de 3.000 lei pe lună. Fără mâncare, benzină şi cumpărături. Alţii n-au atâta salariu!", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi. 
Scumpirile din ultima perioadă anunţă cea mai grea iarnă din ultimele trei decenii, de după căderea comunismului.

Totul mai scump! 

Cine face cumpărături ştie după sacoşă ce înseamnă inflaţia. La aceiaşi bani, bihoreanul cumpără astăzi doar 80% din produsele de acum un an, sau chiar mai puţin. 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei pentru perioada octombrie 2020 - octombrie 2021 a fost de 7,9%. Gazele s-au scumpit cu 46%, curentul cu 24%, combustibilii cu 23%, iar mâncarea cu 5,25%. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la ulei - 26%, cartofi - 18%, legume - 8%, peşte - 6% şi zahăr - 5%. 

"Inevitabil va urma o reducere a consumului, pentru că oamenii nu îşi vor permite noile preţuri. Cei mai mulţi vor face sărbătorile acasă, ca să scape mai ieftin", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi (foto) despre primul efect previzibil. 

Arşi cu încălzirea 

Provocarea majoră o va constitui însă încălzirea. Bihorenii de la sate plătesc deja dublu pentru lemne. "La munte, anul trecut era undeva la 250-300 lei metrul cub, acum este în jur de 500 lei. La câmpie era 400 lei pe metrul cub, iar acum e şi 700 lei", a declarat presei preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului, Constantin Tobescu, potrivit căruia lemnul s-a scumpit ca efect al restricţionării tăierilor şi al scumpirii combustibilului. 

În ultimele luni preţul gazului s-a dublat, până la 300 lei megawattul, iar după 1 ianuarie e de aşteptat să mai crească. "Dacă în octombrie anul trecut am plătit pentru gaz cam 225 lei, pe luna trecută mi-a venit o factură de 484 lei şi încă nici n-a început iarna", spune unul dintre cei 14.000 de orădeni racordaţi la reţelele Distrigaz Vest.

Majorările de tarife se vor reflecta şi în facturile celor 73.400 de familii şi 330 de instituţii deservite de Termoficare Oradea, în sistem centralizat. "Astăzi, preţul gigacaloriei pentru populaţie este de 330 lei, din care 47 lei este subvenţia Primăriei. Tariful ar fi trebuit majorat deja de o lună cu circa 60%, până la 525 lei", spune directorul financiar al Termoficare, Nadia Haş (foto)

Ne-au pedepsit că am plătit... 

Dacă procentul de 60% se aplică, orădenii care au cheltuit iarna trecută 170 lei cu încălzirea unei garsoniere vor datora de luna viitoare cam 272 lei, costurile pentru două camere vor creşte de la 240 lei la 384 lei, iar pentru trei camere de la 315 lei la 504 lei.

Consiliul Local va stabili noile tarife vinerea aceasta. "Deocamdată nu ştim cât vor plăti orădenii, până nu aflăm cât vor fi alocările de la bugetul central", spune primarul Florin Birta (foto).

Din cele 60 milioane lei cerute pentru plata în avans a gazului, municipalitatea a primit doar 3,6 milioane lei, posibil ca urmare a poziţiei anti-Cîţu a liberalilor bihoreni. "În prima fază s-au achitat datoriile. Noi am fost «pedepsiţi» că n-am avut datorii faţă de furnizori şi bugetul de stat", şi-a scuzat Birta colegii de la Bucureşti.

Primăria n-are bani 

Săptămâna trecută, finanţiştii Primăriei simulau scumpirea gigacaloriei cu procente între 30% şi 60%. Preluarea integrală a majorării de tarife în subvenţia Primăriei este exclusă. Şi nici nu ar fi o opţiune corectă, faţă de orădenii care se încălzesc prin sisteme individuale. 

"60 milioane lei este bugetul de investiţii şi reparaţii al Direcţiei Tehnice pe un an întreg. Ar însemna să sacrificăm toate lucrările oraşului", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Primăria se confruntă oricum cu o presiune pe buget după intrarea în vigoare a Ordonanţei 15/2021, care le permite constructorilor să ceară actualizarea tarifelor ca urmare a scumpirii materialelor. "Ajustarea de tarife se va aplica nu doar lucrărilor de investiţii, ci şi celor de reparaţii, ceea ce ne va creşte costurile", zice Florea. 

Estimativ, lucrările municipalităţii se vor scumpi, numai din acest motiv, cu 80 milioane lei. Bani pe care Primăria nu-i are!

Casele de bani

În condiţiile în care inflaţia a luat-o înaintea dobânzilor bancare şi a cursului valutar, mulţi bihoreni au încercat să îşi protejeze economiile cumpărând imobile. "Oamenii îşi investesc banii ca să nu îşi piardă valoarea", spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida. Anul acesta, cererea mare a scumpit preţul apartamentelor noi cu 100 - 200 euro pe metrul pătrat, până la 1.400 euro/mp în zona centrală, la fel ca în Timişoara. "Se caută apartamentele noi pentru că, fiind contorizate separat, îţi poţi controla costul întreţinerii" explică Giuffrida. 

Apartamentele vechi s-au scumpit şi ele la 1.000 - 1.200 euro pe metrul pătrat dar oferă, totuşi, nişte avantaje. "Apartamentele vechi se vând, de obicei, mobilate, pe când cele noi se dau în gri. La acestea cumpărătorul mai cheltuie cel puţin încă 10.000 euro cu finisajele şi 5.000 euro cu mobilierul", spune managerul.

Scumpirea imobiliarelor este un semnal de alarmă. "Dacă se vinde tot ce s-a construit în Oradea, nu va fi criză economică, ci doar inflaţie. Dar dacă nu se vinde, ne vom bloca toţi", avertizează Ioan Lăzău, directorul producătorului de polistiren expandat Congips.

"Întrebarea nu este dacă, ci când"

De altfel, piaţa de acţiuni, care este barometrul economiei, anunţă o perioadă de declin. "În ultimul an şi jumătate, imediat după lockdown, bursa a crescut foarte mult. Dacă în ultimii 30 de ani media anuală de creştere era cam de 10%, anul trecut a urcat cu peste 20%. S-au tipărit bani ca să se salveze economiile, cei care aveau rezerve au investit ca să nu le piardă, iar acţiunile s-au scumpit artificial. Întrebarea este nu dacă, ci când va avea loc o reaşezare", spune unul dintre jucătorii de pe bursă, Alin Dobai. 

Potrivit acestuia, resetarea va avea loc după sărbători. "Din februarie încolo ne putem aştepta la o cădere a bursei. Nu mă aştept la o criză ca în 2008, dar o corecţie va urma. În funcţie de mai mulţi factori, inclusiv de reacţia guvernelor, s-ar putea să fie o corecţie generală de 15-20% sau chiar mai mult, cu un impact mai mare în domeniul tehnologic, puternic supraevaluat în prezent", avertizează Dobai.

EXPLODEAZĂ PIAȚA! Seceta prelungită și scumpirea input-urilor din agricultură, de la îngrășăminte la ierbicide, vor scumpi alimentele și cu 50%. „Prețurile deja au crescut și vor crește și anul viitor. Lumea va fi mai chibzuită, pentru că nu o să își mai permită să cumpere ca acum”, avertizează fermierul Ioan Cuc

Din criză în criză 

Pentru români pare să vină "furtuna perfectă". "Totul a început cu criza sanitară, urmată de criza materiilor prime, care a generat o criză inflaţionistă. Acum traversăm o criză a lanţurilor de aprovizionare, care va duce la una alimentară, cu scumpirea hranei şi cu 50%", spune consultantul în afaceri Octavian Dan.

Explicaţia e simplă. "Input-urile, de la îngrăşăminte la ierbicide, s-au scumpit cu 300% şi nu se găsesc. Mari consumatoare de gaz, fabricile din România nu mai produc, pentru că nu merită", spune unul dintre cei mai mari fermieri bihoreni, Ioan Cuc (foto)

Importul este blocat. Dacă anul trecut transportul unui container de marfă din Asia în România costa cam 2.500 euro, acum preţul a crescut şi la 18.000 euro. "Majoritatea ierbicidelor, fungicidelor şi insecticidelor vin din China. Cine înfiinţează culturi fără input-uri, pentru că sunt scumpe sau pentru că nu i-au venit la timp, va avea producţii foarte mici", avertizează Cuc. 

De altfel, fermierii bihoreni se confruntă deja cu pierderi. "Din 1.000 de hectare cu rapiţă plantate n-a răsărit nimic, din cauza secetei. Am reluat toate lucrările ca să pun grâu, ceea ce înseamnă o dublare a cheltuielilor". Fermierul se aşteaptă la un an greu, cu scumpiri în lanţ, în care bihorenii vor descoperi cu surpriză că nu pot trăi online şi că pot supravieţui cu mai puţin...


TRIPLU
1.400 
orădeni, adică de trei ori mai mulţi decât iarna trecută, au cerut până acum ajutor de încălzire de la Primărie, de teamă că nu îşi vor putea plăti întreţinerea


O CRIZĂ AŞTEPTATĂ 
"Putem creşte!"

Economistul Sebastian Văduva (foto) afirmă că reculul economic care urmează era previzibil. "Criza trebuia să aibă loc în timpul lockdown-ului de anul trecut, dar guvernele au pompat economia tipărind bani pentru consum, lucru care a dus la inflaţie". Potrivit acestuia, scumpirea combustibililor era şi ea de aşteptat. "Pe de o parte pentru reducerea poluării, convenită de majoritatea guvernelor, cea mai eficientă măsură este scumpirea energiei. Pe de altă parte, dacă eşti petrolist şi ţi se prognozează închiderea afacerii, e logic să vinzi cât mai scump, pentru un profit cât mai mare".

Văduva este de părere că viitoarea criză este şi o oportunitate, deoarece investitorii îşi vor muta atenţia dinspre Asia spre Europa de Est. "Noi putem creşte economic foarte mult. Avem cunoştinţele de producţie, o structură de costuri OK şi un domeniu tehnologic în creştere. Sunt toate şansele ca o parte din producţie să se mute în Bihor", crede economistul.


ACALMIE POLITICĂ
"Urmează o reechilibrare" 

În ciuda contextului economic dificil, sociologul orădean Dragoş Dărăbăneanu (foto) este optimist şi se aşteaptă la o perioada de acalmie. "Părerea mea este că urmează o reechilibrare. Această unire nefirească dintre PSD şi PNL, care acum îşi negociază guvernarea, cred că va duce la o rebalansare a lucrurilor. Dacă vor găsi căi de comunicare, ne putem aştepta la investiţii şi o relansare a consumului". Specialistul argumentează afirmând că "în ultima sută de ani s-a demonstrat că consumul de bunuri şi servicii şi nu măsurile de austeritate constituie motorul economiei". 

În plus, sociologul prevede o perioadă de pace socială şi spune că protestele de stradă care au însoţit ultimele guvernări social-democrate ar putea deveni istorie. "Mişcările de stradă nu sunt ceva ad-hoc, care să apară din nimic. Pornesc de la cineva care le dă scânteia, or dacă PSD este împreună cu PNL la guvernare nu mai are cine să le declanşeze".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Totul este regizat
Criza si pandemia sunt produse artificiale pentru schimbarea polilor de putere ai lumii. Agricultura a mers foarte bine, ba inca Romania a exportat zeci de mii de tone de grau catre Egipt si nu doar 1 dată. La fel in toate tarile europene, a fost un an agricol foarte bun. Petrolul este scumpit artificial, deoarece nu este nici o problema pe partea de productie, gazele etc la fel. Lemnele la fel, este suficient lemn in padure, ba ai nostri exporta lemn de foc in Italia, Austria etc. Criza semiconductorilor a fost o criza artificiala generata de o pandemie artificiala provocata de marile puteri. Nimic ce este in lume nu este la intamplare sau aleator, nu mai putem fi asa naivi. Inca din vara statele americane etc si-au subventionat agricultorii sa distruga efectiv culturile ca sa se creeze o criza artificiala. Vapoarele asteptau in porturi in America si nu le era dat voie sa intre tocmai pentru a creea o criza artificiala in lantul de aprovizionare cu bunuri la nivel mondial. Tot ce se intampla acum este de a pune presiune mare pe oameni cu locurile de munca, cu cresterea nivelului de trai etc cu un singur scop: vaccinarea. Astfel avand aceasta perspectiva la orizont, a unui viitor nesigur, oamenii sa fie impinsi spre vaccinare, noua moneda de schimb, care le da acces la viata de confort. Prin faptul ca se marșează exclusiv pentru vaccinare ar trebui să ne pună niște semne de întrebare. Restu-s stiri și dat cu părerea de diverși "specialiști" doar așa ca sa umple peisajul mediatic și timpii de emisie.
Postat 23 Noiembrie 2021, 12:11 de georgemarian
Fake News ... Oradea nu are astfel de probleme.
A avut grijă din timp Bolojan și camarila de partid, ca să se modernizeze și retehnologizeze eficient toate infrastructurile de utilități publice și, astfel, să nu crească exagerat tarifele la căldură, apă, energie, etc, etc. Bașca faptul că liberalii bihoreni s-au preocupat atât de tare de soarta orădenilor și ai tuturor locuitorilor județului, încât salariile și veniturile în general, pe fondul taxelor și impozitelor aferente, să permită o bunăstare de invidiat la nivel planetar. Nici nu mai miră pe nimeni cât de prosperi sintem la nivel local, din moment ce trăim în singurul oraș din lume care are propria sa linie aeriană.
Postat 23 Noiembrie 2021, 10:04 de KP
P.S.
Nu uitati sa luati casele la rind, in echipe mixte cu politia, ca sa numarati caloriferele evazionistilor din oras, sa-i bagati la impozitare corecta , e o promisiune: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html], [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/tu-cum-iti-incalzesti-casa-primaria-ii-chestioneaza-pe-oradeni-despre-instalatiile-din-imobilele-pe-care-le-detin-149570.html]
Postat 23 Noiembrie 2021, 09:46 de excalibur
Noi am fost «pedepsiţi» că n-am avut datorii faţă de furnizori şi bugetul de stat", şi-a scuzat Birta colegii de la Bucureşti.
Am fost foututi.Facem eforturi sa pricepem dedesubturile conducerii acestui oras."Din cele 60 milioane lei cerute pentru plata în avans a gazului, municipalitatea a primit doar 3,6 milioane lei, posibil ca urmare a poziţiei anti-Cîţu a liberalilor bihoreni.". Era regula ca primeam anual BANI NERAMBURSABILI de la guvern, toamna pentru plata in avans a gazului pentru iarna. Din fondurile de rezerva sau stie naiba din ce pusculita...Deci nu era ceva exceptional sa primim citeva zeci de milioane de lei, era o suma pe care eduard se baza.Faptul ca nu am mai primit-o este o performanta notabila a echipei birta&florea.Care echipa,#necistigatoare, se leapada cu gratie de problema si arunca in spatele oradenilor erorile politice si manageriale: "Preluarea integrală a majorării de tarife în subvenţia Primăriei este exclusă. Şi nici nu ar fi o opţiune corectă, faţă de orădenii care se încălzesc prin sisteme individuale." Serios? Adica, mai alaltaieri va laudati cu buget de 2 miliarde,cel mai tare oras din tara, si acuma nu aveti bani? ..."Estimativ, lucrările municipalităţii se vor scumpi, numai din acest motiv, cu 80 milioane lei. Bani pe care Primăria nu-i are!" Suntem bataia de joc a acestei grupari de interese, puse pe spolierea cetatenilor,in numele progresului si dezvoltarii. Ii meritam, precum meritam si guvernul care ne-a aruncat legati de miini in viltoare...
Postat 23 Noiembrie 2021, 09:34 de excalibur
Analistii nostri
Inteleg sa-l citezi pe dl Vaduva, pot sa accept pana la un punct si ce zice dl Palladi dar pe Dan Octavian din ce insectar l-ati mai scos? Consultant in afaceri? Pe bune?
Postat 23 Noiembrie 2021, 08:39 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON