URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Februarie 2024, 13:41

Viitorul drum de legătură dintre Oradea şi Săldăbagiu de Munte ar putea fi construit pe bani europeni

Viitorul drum de legătură dintre Oradea şi Săldăbagiu de Munte ar putea fi construit pe bani europeni foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul drum de legătură dintre Oradea şi Săldăbagiu de Munte ar putea fi construit pe bani europeni. Noua șosea, lungă de circa 2,4 kilometri, va porni din zona străzii Beldiceanu, pe lângă Spitalul TBC, pentru a ajunge în comuna limitrofă printre livezi.

Un drum de milioane

Consiliul Local Oradea, reunit vineri în şedinţă extraordinară, a actualizat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea legăturii dintre Oradea şi localitatea învecinată, Săldăbagiu de Munte din comuna Paleu, printr-un parteneriat între cele două administraţii locale.

Din valoarea totală a proiectului, de 17,7 milioane lei inclusiv TVA, partea aferentă lucrărilor care se vor face pe administrativul Oradiei este estimată la 3,7 milioane lei, întrucât 80% din viitorul drum se află pe teritoriul comunei Paleu.

Conform HCL-ului, municipalitatea orădeană şi-a asumat, cu titlu de cofinanţare, acoperirea tuturor cheltuielilor neeligibile din proiect, precum şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a acestuia, în valoare totală de circa 74.000 lei.

Se depune spre finanţare 

Partenerii speră ca investiţia va obţine finanţare prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.

„Proiectul va fi depus spre finanţare săptămâna viitoare. Concurenţa este mare pentru că tot mai multe administraţii locale vor să îşi finanţeze lucrările din fonduri europene”, a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţări din Fonduri Internaţionale din Primărie, Marius Moş.

Reprezentanţii municipalităţii orădene speră că proiectul va obţine finanţare. „Dacă totul merge bine lucrările ar putea fi scoase la licitaţie anul acesta, iar execuţia efectivă să înceapă în cursul anului viitor", a spus primarul Florin Birta.

Proiect mai vechi, anunţat de fostul primar Ilie Bolojan încă de la sfârşitul anului 2018, viitoarea cale de legătură ar urma să pornească din strada Izvorului, pe lângă Spitalul TBC, cu continuare pe strada Beldiceanu şi trecere prin fostele livezi până în localitatea Săldăbagiu de Munte. Actualmente, o porțiune a traseului este drum de pământ. 

În pregătirea investiţiei, cele două administraţii locale partenere au făcut încă de anul trecut toate exproprierile necesare din calea viitorului drum.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Îți dai " zeama " ca Bolojan face drumul pt KI$$ , și KI$$ toata ziua o sa de-a ture pe drumul ăla :::::)))))
Postat 11 Februarie 2024, 22:14 de Sandu2100
@KP
Iar ne dovedesti competenta ta multilaterala. Te pricepi la orice, le stii pe toate. Instructiuni de la partid?
Postat 11 Februarie 2024, 15:11 de Biggie
O tâmpenie de legătură pe asfalt.
În afară de Sany Kiss și încă niște amici de-ai acestuia, cu case pe Beldiceanu dar și lângă lacurile Paleu, Cetariu și Săldăbagiu, legătura propusă este o eroare liberală clasică. Odată că există deja 3 rânduri de drumuri care parcurg comuna Paleu dinspre Oradea și vecinătăți, apoi că 80% din acesta s-ar afla pe teritoriul comunei și, cel mai important, că 50% din traseu este prevăzut peste terenuri private, în general livezi de pomi fructiferi. Ca să înlocuiești spații pomicole cu un culoar de drum cu niște asfalt și niște exproprieri fără rost, trebuie să fi ori prost ori foarte prost. Banii alocați ar trebui îndreptați pentru a creea o legătură cu Săldăbagiu prin realizarea unui pod peste Crișul Repede, din zona de intrare/ieșire a orașului, de la DN1 către nord-nord-est, deschizând astfel premisele de continuare a centurii orașului către și pe direcția spre A3, pe relația Săldăbagiu - Cetariu. Dar, pentru a aborda astfel problemele de trafic, ar tebui ca municipalitatea și județul să aibă edili care să priceapă câteva elemente de bază din domeniul mobiliății. Dar nu e cazul la actualii "neterminați".
Postat 11 Februarie 2024, 09:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON