URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2019, 12:53

Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)

Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO) Cel mai atractiv spațiu a fost colțul întunecat unde doar lămpile create de studenți ofereau lumină. Aici, au fost expuse lămpi în forme curbate, de șarpe, lămpi de perete sau dreptunghiulare, care îți stimulau imaginația.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenții de la specializarea Design din cadrul Facultății de Arte din Oradea au expus, joi seară, mai multe lucrări realizate pe parcursul semestrului. Holul Bibliotecii Universității a devenit astfel un colț al imaginației.

Evenimentul "Design Expo" a fost organizat de studenţii anului III de la specializarea Design, dar la expoziţie au contribuit studenţi din toţi anii, inclusiv masteranzii.

Creaţiile sunt foarte diverse, de la elaborarea unor etichete de parfumuri, produse cosmetice sau vinuri, până la crearea unor obiecte de mobilier sau chiar cutii de ceai unice. O studentă a expus cutii de ceai în formă de faguri de miere, atrăgând privirile curioşilor. O alta, pasionată de machiaj, a ales să conceapă o etichetă pentru un spray.

Au mai fost expuse şi cărţi cu poveşti ilustrate, mai toate având un final fericit. Majoritatea exponatelor au fost realizate pe calculator, cadrele didactice învăţându-şi studenţii să folosească tehnici digitale.

Creativitatea a fost primul criteriu ce a stat la baza realizării exponatelor. "Sunt mândră de ce am reuşit să fac şi mă bucur că aici învăţăm să îmbinăm frumosul cu utilul", a spus Adela Lucaci, anul II la Design. Studenții din anul I, fiind mai mici, au avut ca temă studierea formelor, pentru a se obişnui cu ele; de exemplu, un gândac uriaş, realizat din carton, a fost expus lângă colţul lămpilor. 

"Îmi place foarte mult să citesc, aşa că atunci când profesorii ne-au cerut să ilustrăm un obiect, eu am ales cartea", a povestit şi Bianca Negruţ, boboacă la Design. 

Alţi studenţi au conceput schiţe de obiecte mai mari, realizate în diverse programe, pe calculator. "Când lucram într-un hipermarket, am văzut că oamenii cumpărau multe biciclete din plastic pentru copii lor, aşa că m-am gândit să fac schiţa unei biciclete din lemn", a spus Doiniţa Bolboceanu

La eveniment au fost chemaţi şi reprezentanţi ai unor firme care au nevoie de designeri. "Firmele vin la acest eveniment, reţin numele unor studenţi pentru că le plac ceea ce au făcut, apoi le urmăresc progresul. Avem mulţi studenţi care s-au angajat deja ca designeri la mai multe companii şi le place ceea ce au ales să facă", a precizat lect. univ. Ana-Maria Abrudan.

Expoziţia va rămâne în holul bibliotecii timp de o lună. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON