URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Noiembrie 2018, 09:00

Viață mai scumpă în Oradea! Taxele pentru parcări, aquapark, ştrand, zoo şi cimitir se majorează de la 1 ianuarie

Anul 2019 se anunţă de pe acum unul mai scump! Orădenii vor plăti, începând cu 1 ianuarie, taxe mai mari pentru serviciile oferite de societăţile municipalităţii.

Război pentru familie

Majorarea taxelor a fost hotărâtă cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în vreme ce consilierii PSD şi cei ai UDMR au votat "împotrivă".

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, a dat de înţeles de la bun început că reprezentanţii Uniunii nu vor vota majorările.

Kirei Melinda, liderul UDMR-iștilor din Consiliul Local Oradea"Nici acum Administraţia Domeniului Public nu a introdus la aquapark-ul Nymphaea biletul pentru familişti, pentru cei cu doi sau mai mulţi copii. Pentru doi adulţi şi doi copiii, intrarea la aquapark costă 180 lei, iar pentru 5 membri costă 210 lei. Noi propunem introducerea acestuia, ca să facilităm accesul familiilor cu mai mulţi copii", a spus Kirei.

UDMR-ista s-a arătat, de asemenea, nemulţumită de majorările aplicate la Cimitirul Municipal. "Unele taxe au crescut cu 181,2% sau chiar 441%", a protestat acesta.

Scumpiri după majorări...

Primarul Ilie Bolojan a acceptat ca fiind "corecte" observaţiile cu privire la creşterea tarifelor, dar i-a îndemnat pe consilieri să vadă ce anume le-a generat.

"În ce priveşte aquapark-ul Nymphaea, sunt două chestiuni. În primul rând, aquapark-ul are o adresabilitate mare şi există multe sfârşituri de săptămână în care oamenii nu pot intra, chestiune care poate fi rezolvată prin tarifare. În al doilea rând, s-a scumpit curentul, gazul şi a crescut salariul minim", a spus edilul.

Bolojan a mai spus că aquapark-ul trebuie să îşi acopere costurile cu energia electrică, al cărei preţ va creşte cu 30% de anul viitor, dar şi cu gazul necesar încălzirii incintei, în condiţiile în care acesta se va scumpi cu 25%.

"Trebuie să recunoaştem că, atâta timp cât avem aceste cheltuieli majorate, nu avem unde fugi de ele şi se vor reflecta în tarife", a spus Bolojan.

...pentru amortizarea investiţiei

Edilul a insistat inclusiv pentru scumpirea parcărilor. "Să discutăm deschis: aceste parcări în care oraşul a investit 4 - 5 milioane euro sunt folosite de cei din zonă sau cei care lucrează în zonă. Dacă nu venim cu tarife care să asigure o amortizare cât de cât rezonabilă a investiţiei făcute, îi favorizăm pe cei care stau sau lucrează în zonă şi îi defavorizăm pe cei care stau în altă parte şi nu ajung niciodată să parcheze acolo", a spus edilul.

Bolojan a precizat că sumele încasate suplimentar vor fi folosite tot pentru amenajarea de noi locuri de parcare în afara carosabilului pentru a lăsa străzile la dispoziţia pietonilor şi bicicliştilor.

La cererea primarului...

Astfel, la cererea primarului, cele mai mari modificări au intervenit în cazul abonamentelor pentru parcările supraetajate. Aici, abonamentul pentru o lună a fost majorat de la 85 lei la 110 lei (29,41%), pentru 3 luni a crescut de la 240 lei la 310 lei (29,16%), pentru 6 luni s-a ridicat de la 460 lei la 600 lei (30,43%), iar pentru un an a crescut de la 870 lei la 1.120 lei (28,74%).

Tot în parcările supraetajate, abonamentele pentru riverani s-au majorat cu procente între 25% şi 28,57%, adică la 50 de lei (pentru o lună), la 140 de lei (3 luni), 270 lei (6 luni) şi 400 de lei pentru un an.

În plus, taxa pentru ridicarea, transportul şi depozitarea maşinilor parcare neregulamentar a fost majorată cu 33,3% de la 300 la 400 lei.

În cazul în care proprietarul ajunge la maşină înainte ca operaţiunea de ridicare să fie finalizată, acesta datorează însă doar jumătate din sumă.

Parcări mai scumpe

În ce priveşte taxele de parcare, plata anticipată cu cardul pe telefonul mobil prin aplicaţiile "Amparcat" şi "Tpark", la numărul de telefon 0359710140 sau cu tichet de parcare răzuibil s-a majorat cu 15,38%, de la 1,30 lei la 1,50 lei pentru 30 de minute, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră şi de la 5,20 lei la 6 lei pentru două ore.

Abonamentul de parcare la sol pe locurile cu marcaj alb pentru o lună s-a scumpit cu 5,88%, de la 85 lei la 90 lei, cel pentru un an de la 870 lei la 900 lei, iar abonamentul de parcare la domiciliu a crescut cu 20% de la 100 lei la 120 lei.

La fel, taxa pentru parcarea timp de o oră în parcările supraetajate ale oraşului s-a majorat cu 25% de la 2 lei la 2,50 lei, iar ca pentru o zi a crescut de la 15 lei la 20 lei.

Cimitir de "lux"

Majorări similare a operat şi Administraţia Domeniului Public, care gestionează cimitirul, aquapark-ul şi pieţele orădene.

Taxa pentru săpatul şi umplutul unei gropi de mormânt cu o adâncime de 1,5 metri şi introducerea sicriului a fost majorată de la 275 lei la 350 lei, cea pentru concesionarea mormântului timp de 10 ani a crescut de la 310 la 350 lei, iar serviciile de salubrizarea a unui mormânt care se referă la adunatul coroanelor şi măturat s-au scumpit de la 45 lei la 200 lei.

La fel, taxa pentru accesul cu autoturismul în cimitir a crescut de la 5 lei la 6 lei. Aparţinătorii care doresc să organizeze înmormântări în weekend vor datora, pe lângă taxele uzuale, o taxă de 2.000 lei pentru zilele de sâmbătă și de 3.000 lei pentru zilele de duminică sau de sărbători legale.

Gata cu distracţia!

ADP a scumpit şi distracţia. Preţul unui bilet de intrare la ştrandul Ioşia a urcat pentru adulţi de la 15 lei la 18 lei, iar cel al unui abonament cu 25 de intrări în timp de 60 de zile a fost majorat de la 180 la 210 lei.

La fel, preţul unui bilet pentru copiii sub 18 ani a crescut de la 7 lei la 9 lei, iar cel al unui abonament cu 25 de intrări pentru un minor s-a majorat de la 90 lei la 100 lei.

Tarife similare se vor practica şi în cazul Grădinii Zoologice, unde biletul pentru un adult s-a majorat de la 15 lei la 18 lei, iar pentru un copil de la 7 lei la 9 lei.

Fără familişti!

La fel, preţul unui bilet de trei ore pentru adulţi la aquapark-ul Nymphaea a crescut de la 25 lei 30 lei, iar pentru pensionari şi copii între 14 şi 18 ai s-a majorat de la 20 la 25 lei.

În plus, costul unui bilet de adult pentru o zi întreagă între orele 10 - 22 a fost majorat de la 50 lei la 60 lei, iar cel pentru un pensionar sau un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani a ajuns de la 40 la 50 lei.

În ciuda propunerilor formulate de consilierii UDMR, reprezentanţii municipalităţii au refuzat şi în acest an să introducă un tarif redus pentru familii.

Potrivit explicaţiei oferite de primarul Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL, reprezentanţii ADP au afirmat că nu au cum verifica dacă solicitanţii chiar sunt o familie ori doar s-au înţeles să intre la aquapark împreună mai ieftin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
oradeanbihor
Tu ești nemultumitul, nu eu
Postat 30 Noiembrie 2018, 16:31 de Sandu1206
@ sandu
La Oradea sandule, la psihiatrie. Acolo ti-e locul!
Postat 30 Noiembrie 2018, 10:08 de oradeanbihor
oradeanbihor
Spitalul 6 in București
Postat 29 Noiembrie 2018, 21:52 de Sandu1206
# sandu
Locul tau e la 6 :)
Postat 29 Noiembrie 2018, 19:53 de oradeanbihor
oradeanbihor
Locul tau e in lanul de porumb.
Postat 29 Noiembrie 2018, 19:04 de Sandu1206
Excelsior
Revoltator este ca inca se subventioneaza gigacaloria cu 50 lei.Bani pierduti de la dezvoltare.4-5 mil.€ pe an.Cel mai modern si eficient CET din tara,dupa ce si-a schimbat retelele si si-a concediat angajatii, reuseste performanta de 325 lei/gcal.Speram sa creasca si impozitele ,in decembrie...ca se termina black-friday
Postat 29 Noiembrie 2018, 18:27 de excalibur
Taxe si impozite
Pesedistii si udemeristii sapa incontinuu sub Bolojan. Marirea constanta a taxelor si impozitelor este "mana cereasca" pt ei. Daca Bolojan se duce la vale, cine ii ia locul ? Desigur, udemeristii. Mang, o sa le faca cadou si primaria asa cum le-a facut cadou si CJ, iar pt Oradea totul s-a terminat. Pt udemeristi soarele rasare de la buda. Totul prin si pt buda. Astia rad, "retrocedeaza" tot orasul si imprejurimile, deocamdata.
Postat 29 Noiembrie 2018, 17:09 de Alcor
@ cetatean
Logica ta e buna dar nu se aplica intr-o economie bolnava si anemica unde salariul minim pe economie e baza, asa cum se intampla in Oradea/Bihor
Postat 29 Noiembrie 2018, 16:35 de oradeanbihor
@ mick
Never!
Postat 29 Noiembrie 2018, 16:33 de oradeanbihor
masura
Masura asta face ca multe comunitati mici, sate, comune, de abia sa aiba bani pentru plata salariilor daramite sa mai faca ceva investitii. Asa devin robi fondurilor acordate politic de la Guvern. Asteapta cu mana-ntinsa niste banuti de la Psd, daca promit ca ii vor vota la alegeri. Eu am crezut ca iobagia a fost eradicata din Romania Nimeni nu poate construi ceva, investi fara bani, fara taxe. Daca iei imprumuturi, tot din taxe se platesc. Degeaba ne invartim cavtot acolo ajungem: vrem sa stam pe loc sau sa mergem inainte?
Postat 29 Noiembrie 2018, 16:21 de cetateanbihorean
2 variante
Exista doua variante, parerea mea. Se va ajunge la un moment dat cand alegi: 1. stam cu acelasi nivel de taxare, nu le marim si datorita scaderii cotei de impozitare de la 16% la 10% a veniturior, rezulta o scadere consistenta a veniturilor comunitatilor locale. Ca exemplu la ce ne paste- Primaria Timisoara are criza de lichiditati si probleme de cash flow pentru plata datoriei catre obligatiunile emise pe piata datorita scaderii cotei amintite mai sus. Prim TM nu a marit taxele pentru a acoperi nivelul veniturilor din aceste scaderi. 2. marim taxele locale pentru a acoperi gaura, pentru a continua nivelul investitiilor locale. Concluzii: vom avea taxe nemajorate si implicit, o diminuare a investitiilor locale, implicit o scadere a dezvoltarii cu consecunte pe viitor, mai pe scurt- traim ieftin si bine acu, vedem noi ce facem maine. Presupun ca stiti ca masura asta nu va dura, si peste catva timp toti vor fi nevoiti sa majoreze taxele, nu va lasati pacaliti de populisti! Sau o masura dureroasa dar care va continua linia dezvoltarii in acelasi ritm sustinut, cu o majorare de taxe locale.
Postat 29 Noiembrie 2018, 16:03 de cetateanbihorean
Bravo
Vreau taxe cat mai mari, cei care nu si permit sa se mute la tara, sa lase orasul! Iar cu bani sa i investeasca in dezv si mai mult a orasului! va creste dracnea salariile si penziile!
Postat 29 Noiembrie 2018, 15:24 de User anonimizat
Ca de obicei
apar si mancatorii de..
Postat 29 Noiembrie 2018, 13:10 de oradeanbihor
E mult
Nu s-ar putea micșora taxele?
Postat 29 Noiembrie 2018, 13:01 de Sandu1206
votul exclusiv al reprezentanţilor PNL
Scumpirile e binevenite.Calitate mai buna a serviciilor,clientela se selecteaza natural,bugetar.Articolul e greu de citit,dar se prevad scumpiri de 25-30% la energie si gaze,deci mai este loc pentru viitoare majorari,acestea fiind doar preludiul.Cel mai elocvent este cazul aquaparkului, care a avut incasari de 3mil.euro din care 1 milion profit, deci cam 30%. www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-45-48/aquapark-ul-din-oradea-a-incheiat-primul-an-cu-un-milion-de-euro-profit-139787.html
Postat 29 Noiembrie 2018, 12:30 de excalibur
Ca la prosti!
Observ cateva aberatii: "a crescut salarul minim" pai cati angajati lucreza in aceste institutii pe salrul minim??? "Se va scumpi curentul", pai noi producem curent cu supermegaturbo centrala, cum se valorifica acel curent? "Se va scumpi gazul", tu cu apa geotermala in strand, incalzesti cladirea aquaparkului cu gaz??? "Sunt favorizati localnicii sau angajatii din zona" pai daca tot mariti pretul parcarilor nici draqu nu o sa mai treaca pe acolo!!! Cineva sa-l opreasca pe nebun pana nu calca pe urmele lui Nero!!!
Postat 29 Noiembrie 2018, 12:19 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON