URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Aprilie 2024, 21:01

Verdict neaşteptat într-un dosar de contrabandă cu ţigări, dat de Curtea de Apel Oradea: Făptaşii au ajuns după gratii, dar rămân cu averile ilicite

Verdict neaşteptat într-un dosar de contrabandă cu ţigări, dat de Curtea de Apel Oradea: Făptaşii au ajuns după gratii, dar rămân cu averile ilicite foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bărbaţi din Bihor au fost condamnaţi definitiv la detenţie, iar o femeie a primit o pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere, într-un dosar care priveşte o grupare din Salonta, prinsă cu aproape 40.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Deşi anchetatorii susţin că au strâns 2,7 milioane de lei din afacerile ilegale, judecătorii au refuzat să-i confişte.

Reţeaua salontană

Procesul penal a fost pornit în urma unei anchete realizate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, având cinci inculpaţi: Tiberiu Moldovan, cumnatul acestuia, Laviniu Borz, sora respectivului, Crina Borz, Nicolae Uivaroşan, unul dintre şoferii grupării, respectiv Emeric Moldovan, tatăl lui Tiberiu Moldovan, acesta din urmă acuzat de mărturie mincinoasă pe motiv că a dat depoziţii contradictorii cu privire la afacerile fiului său. 

„Respectivii au activat în rețeaua de contrabandă în perioada aprilie 2019 – septembrie 2021, în calitate de autori, coautori, respectiv complici concomitenţi (antemergători)”, se arăta în informarea transmisă de poliţiştii BCCO Oradea, în 2022, înainte ca gruparea din Salonta să fie trimisă în judecată.

În comunicat se arăta că grupul a făcut cel puţin trei transporturi cu 36.500 pachete de ţigări ucrainiene de contrabandă, valoarea prejudiciului cauzat bugetului statului din afacerile respective fiind estimat la peste 610.000 de lei. 

Cazul este printre primele în care anchetatorii au investigat şi sursele de venit ale contrabandiştilor, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice - Serviciul Coordonare Investigaţii Financiar. Rezultatul a fost şocant: Tiberiu Moldovan, Laviniu Borz şi sora acestuia, Crina Borz, - cei care coordonau şi se ocupau efectiv de afacerea cu ţigări - au strâns bani şi proprietăţi de 2,7 milioane lei, pe care nu le puteau justifica şi pentru care, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă. 

Cu executare, cu suspendare sau liberi

Procesul intentat grupării a început la Judecătoria Salonta unde, pe 1 februarie 2024, Tiberiu Moldovan a fost condamnat la 2 ani şi 11 luni de detenţie, Laviniu Borz, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 1 lună de închisoare cu executare, în timp ce sora lui, Crina Borz, a fost condamnată la 2 ani şi o lună de închisoare, a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani. 

Uivaroşan, condamnat deja în alte cauze similare, a scăpat în acest proces, judecătorul decretând că anchetatorii nu au suficiente dovezi împotriva lui, la fel cum a scăpat şi Moldovan senior, pentru care instanţa a stabilit că a minţit în depoziţii din... greşeală. 

Judecătorul a redus şi contravaloarea veniturilor nejustificate care urmau să fie confiscate de la fraţii Borz şi Tiberiu Moldovan, de la 2,7 milioane lei la 1,7 milioane lei, dar şi despăgubirile pe care aceştia urmau să le achite statului, de la 610.000 lei la 51.000 lei. Motivul? Între timp, Curtea Constituţională a decis că transportul intern de ţigări de contrabandă nu poate fi asimilat unei capturi la graniță şi, ca atare, cei vizați nu pot fi obligaţi să plătească taxe şi accize. 

Merg după gratii, dar rămân cu banii

Verdictul final în caz a fost pronunţat, luni, de Curtea de Apel Oradea care a avut o altă părere şi în privinţa pedepselor, şi a sumelor datorate statului.

Concret, completul de judecată a redus pedeapsa în cazul lui Tiberiu Moldovan la 2 ani, 4 luni și 20 de zile de închisoare, pe cea a lui Laviniu Borz la 1 an și 7 luni de închisoare, iar pe a Crinei Borz la 1 an şi 6 luni de închisoare, în cazul ei pedepsa rămânând cu suspendare. 

Totodată, potrivit deciziei consultate de BIHOREANUL, judecătorii au respins cu totul solicitarea anchetatorilor de a confisca veniturile nejustificate. Motivul? Investigaţia financiară nu a fost făcută de un specialist financiar sau un expert contabil, ci doar de poliţişti. „Întrucât măsura de siguranță a confiscării extinse propusă își are temeiul doar în investigația financiară întocmită de către organul de cercetare penală, și nu are la bază o constatare tehnico-științifică sau o expertiză de specialitate financiar-contabilă, Curtea apreciază că prezumţia legalităţii dobândirii averii inculpaților condamnați în prezenta cauză nu a fost răsturnată", se arată în decizia pronunţată. 

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă şi, ca atare, luni după-amiaza, atât Tiberiu Moldovan, cât şi Laviniu Borz au fost ridicaţi şi depuşi la Penitenciarul Oradea, unde îşi vor ispăşi pedepsele. Chiar şi aşa, se pot considera norocoşi. Chiar dacă au ajuns după gratii, averile le rămân neatinse...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pai daca....
pai daca se recupereaza parandalatul ce se imparte peste 2-3 luni cand vor fi eliberati pentru buna purtare sau pentru buna scriere, ce? Fiti cuminti, totul e gandit, planificat, aranjat, rezolvat pe persoane fizice!
Postat 09 Aprilie 2024, 22:22 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON