URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2022, 19:00

Verdi Unlimited la Filarmonica Oradea: „Pentru mine, muzica e atunci când îmi pun inima pe note”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Pentru mine, muzica e atunci când îmi pun inima pe note”, spunea Giuseppe Verdi, ale cărui grandioase lucrări vor prinde viață sub bagheta dirijorului David Crescenzi, care va conduce, joi seara, de la ora 19, Orchestra Filarmonicii, și pe soliștii Valentina Boi – soprană, Liza Kadelnic - mezzo-soprană, Daniel Magdal - tenor, Florin Estefan - bariton.

Vor putea fi ascultate fragmente din toate cele trei perioade de creație ale lui Verdi: cea în care compozitorul conturează personaje prin „tehnica culorii”, Ernani, din perioada când compune într-un nou spirit: Luisa Miller și Trubadurul, dar și din ultima, în care complexitatea și influențele lui Wagner sunt sesizabile în titluri precum La forza del destino și Don Carlo.

În prima parte a programului se regăsesc: Uvertura – Luisa Miller, Merce di lette amici / Come Rugiada cespite (+ stretta) - Ernani, Tacea la notte placida – Il trovatore, Intrare conte – Tace la notte + terzet – Il Trovatore – Act 1, Duet Non son tuo figlio – Il trovatore, Pieta rispetto amore cu recitativ – Macbeth, iar în a doua parte: Uvertura La forza del destino, O don fatale – Don Carlo, Scena Duet E lui! Desso l’infante – Don Carlo.

Giuseppe Verdi este considerat cel mai mare compozitor de operă italian. A lăsat o moștenire de 26 de opere publicului meloman, acestea fiind cel mai frecvent cântate opere pe toate scenele din lume.

Soprana Valentina Boi a studiat viola și pianul în copilările, definitivându-și apoi studiile muzicale la  Conservatorio Boccherini din Lucca. O apariție importantă a avut loc în anul 2015, când soprana a interpretat Giorgetta din opera Il Tabarro (G. Puccini) la festivalul internațional Puccini din Torre del Lago.

Mezzosoprana Liza Kadelnik a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca este invitată frecvent pentru a susține concerte și a interpreta diferite roluri pe scene din țară și din străinătate. Unul dintre rolurile care o caracterizează este Carmen în opera omonimă.

Tenorul Daniel Magdal s-a născut la Iași, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă, urmate fiind de studiile superioare la Academia de Artă George Enescu, a urmat cariera în Germania, iar din 2018 a devenit solist al Operei Naționale București.

Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea, s-a perfecționat ulterior la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ai artei scenice, precum Dennis O’Neill, Mariana Nicolesco, Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez. În prezent, Florin Estefan este solist și manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Dirijorul David Crescenzi și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. A devenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, din 1998. Din anul 2002 David Crescenzi a devenit o prezență permanentă în lumea muzicală din România, iar din 2017 este director artistic al Operei Naționale Române din Cluj.

Biletele sunt disponibile la Agenția Filarmonicii de Stat Oradea și online, pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON