URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2018, 18:03

Vatra Românească îi cheamă pe bihoreni pe "Drumul Recunoştinţei", spre Alba Iulia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filiala judeţeană a Uniunii Vatra Românească organizează, pe 24-25 noiembrie, un periplu spre Alba Iulia, în cinstea Centenarului Marii Unirii.

Potrivit prim-vicepreşedintelui Ioan Chivari, acest "Drum al Recunoştinţei" este organizat anume pentru omagierea momentului solemn de la 1 Decembrie 1918, dorinţa organizatorilor fiind ca la această călătorie să participe cât mai mulţi bihoreni, reprezentanţi ai localităţilor din judeţ sau ai instituţiilor. Aceştia ar trebuie să aibă asupra lor mandate de reprezentare, semnate de cel puţin zece persoane, aidoma credenţialelor pe care le-au avut participanţii la Marea Unire.

De asemenea, fiecare participant este îndemnat să ducă mesaje scrise ale celor pe care îi reprezintă, mesaje care vor fi adunate în dosare anume şi lăsate la Alba Iulia, dar şi la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

"În drum, ne vom opri în patru localităţi, Ceica, Sâmbăta, Beiuş şi Vaşcău. În fiecare localitate vom fi întâmpinaţi de fii ai satului, preţi, elevi, localnici, se va înălţa pe catarg tricolorul şi se va cânta imnul României", a declarat Chivari, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Cu sprijinul colonelului în rezervă Constantin Moşincat, se vor evoca momente din istoria fiecărei localităţi, fiind omagiaţi şi participanţii la Marea Unire proveniţi din aceste sate şi oraşe.

Bihorenii care vor să participe sunt îndemnaţi să îl contacteze pe Ioan Chivari (telefon 0722.231.440), ţinând cont că transportul este gratuit, dar vor trebui să îşi achite cazarea. Uniunea Vatra Românească a adunat deja 100 de participanţi, din care 50 sunt elevi de la şcoli şi licee orădene.

Pe de altă parte, colonelul Moşincat a precizat că nu este singura acţiune dedicată de Uniune Centenarului Marii Uniri. "Am debutat cu o acţiune de plantare a 150 de stejari, fiecare cu denumire istorică", a precizat Moşincat. Practic, fiecare elev al şcolii din Livada va sădi, în acelaşi sat, un stejar, pe care îl va şi boteza cu numele unui erou naţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Adevărul istoric
După ce o viață întreagă au fost îndoctrinați că Transilvania este pământul lor strămoșesc și că “bandiții” de români, veniți de la sudul Dunării, le-au luat țara, chiar și ungurii de bună credință sunt șocați de confruntarea cu o altă variantă a istoriei; una în care ungurii sunt cei veniți aici, peste români, una în care strămoșii lor se fac vinovați de crime abominabile. Și nimic nu este mai dezarmant decât să descoperi că până și istoricii unguri din trecut spun acest lucru, fără nicio rezervă. Mai sunt, însă, indivizi care neagă adevărul istoric și în prezent.
Postat 08 Noiembrie 2018, 01:11 de Alcor
shareware
De acord cu ce zici
Postat 07 Noiembrie 2018, 22:26 de Sandu1206
TRAIASCA PARTIDUL COMUNIST ROMAN
Pacat ca acesti cripto-comunisti se ocupa de astfel de evenimente! Au mintit cu Partidul in frunte si au falsificat istoria ........atatia ani !!! Transilvania nu e C.A.P.-ul lor!!!
Postat 07 Noiembrie 2018, 20:21 de shareware
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON