URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2016, 12:24

Variantele PSD pentru Primăria Oradea: prefectul Claudiu Pop, doi directori de deconcentrate, fosta PDL-istă Adelina Coste şi un om de afaceri

Variantele PSD pentru Primăria Oradea: prefectul Claudiu Pop, doi directori de deconcentrate, fosta PDL-istă Adelina Coste şi un om de afaceri Provenit din rândurile PSD, prefectul Claudiu Pop este, în opinia liderului social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, o bună variantă pentru că are cea mai mare vizibilitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PSD Bihor Ioan Mang a dezvăluit, luni, într-o conferinţă de presă, variantele pe care organizaţia le are în discuţie pentru candidatura la Primăria Oradea.

Potrivit lui Mang, lista de cinci posibili candidaţi îi cuprinde pe prefectul Claudiu Pop, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale Bihor, Felix Cozma, consilierul local Adelina Coste, fost membru PDL, şi omul de afaceri Debelka Eduard, soţul consilierului local Debelka Lilla Boglarka. "Cei cinci sunt oameni cu experienţă, cred în toţi cinci", a declarat Ioan Mang.

Prefectul nu vrea

Întrebat de jurnalişti dacă cei cinci îşi doresc să candideze, preşedintele PSD Bihor a spus că, exceptându-l pe Pop, ceilalţi patru "au spus că sunt dispuşi să candideze, dacă asta este soluţia pe care o găsim".

Prefectul Claudiu Pop, în schimb, a spus că nu îşi doreşte această candidatură, deşi are funcţia cu cea mai mare vizibilitate. "Am discutat de foarte multe ori cu dumnealui, nu ştiu ce-l reţine. Dânsul spune că nu candidează, eu cred că este o greşeală", a spus Mang.

Cu maghiari sau nu?

Totodată, liderul social-democraţilor bihoreni a spus că Békési şi Debelka au dezavantajul că sunt maghiari. "La primele semnale, în urma unor discuţii pe care eu le-am purtat pe Facebook, cu social-democraţi, concluzia foarte rapidă şi neconcludentă este că electoratul român nu i-ar vota pentru că sunt maghiari, iar maghiarii nu i-ar vota pentru că nu sunt de la UDMR", a declarat Mang. Preşedintele PSD Bihor nu s-a ferit să spună că, din punctul său de vedere, aceste opinii sunt "jenante", dar că organizaţia trebuie să găsească acel candidat care va aduna cele mai multe voturi.

Mang a mai spus că nu este de acord ca românii să nu voteze un candidat maghiar. "Din păcate, nu toţi oamenii gândesc ca şi noi. Domnul Békési a confirmat din plin, este un om care s-a afirmat printre directorii de AJOFM din ţară. (...) Mulţi nu realizează că avem de-a face cu un cetăţean român, care întâmplător are o soţie româncă, trăieşte ca noi toţi, între români şi maghiari", a spus liderul social-democraţilor bihoreni.

Despre Debelka Eduard, patron al unei firme de consultanţă şi soţul unei alte reprezentante PSD în CL Oradea, Lilla Debelka, Mang a spus că şi-a exprimat clar dorinţa de a candida, că este membru PSD de mulţi ani şi merită să fie pe lista posibililor candidaţi, din moment ce îşi doreşte acest lucru.

Să oprim tandemul PNL!

Pe de altă parte, Mang a reamintit că vineri, Biroul Permanent Judeţean al PSD Bihor, l-a votat pe el candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. În acest context, liderul social-democraţilor a spus că tandemul PNL la Primăria Oradea şi CJ Bihor trebuie oprit, pentru că istoria recentă a arătat că nu este folositor.

"De fiecare dată în ultimii opt ani s-au certat, Radu Ţîrle şi-a dat demisia în ultimul an de mandat, Cornel Popa este aproape. E cazul să înceteze acest tandem. (...) Domnul Popa a fost împins pe scări, în jos, nu în sus", a declarat Ioan Mang.

Liderul PSD Bihor a mai spus că dacă propunerea PNL, Mircea Mălan, va ajunge în fruntea CJ Bihor, va fi "foarte grav". "Este foarte grav să-i dăm puterea lui Ilie Bolojan. Va conduce CJ prin mâna întinsă, mâna lui mai lungă, Mircea Mălan", a mai spus Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
!!!
@OradeaCivitas : Fiecare cum vede lucrurile ! Sunt destule altele de facut ! Din afara se poate vedea in fel si chip orice !
Postat 08 Februarie 2016, 16:45 de TDS
trei Doamne si toti trei !
Deci din toata pleiada asta de catindati, cre' ca numa' vreo doi ar face o figura buna: alte Claudiu Pop (dar care nu candideaza deoarece tatal lui - care conduce cu adevarat, nu Claudiu, care este un produs marca tatal lui - s-a inteles pe la spate cu Balbajan sa faca figuratie fiu-sau la locale, in schimb gasca liberala sa-i lase in pace cu afacerile lor (si familia Pop are multe business-uri !), si Bekesi Csaba (care este meserias el asa, ar fi bun de primar, da' tre' sa mai deschida si oradenii mintea si sa inteleaga ca nu conteaza cum il cheama, important este sa fie diferit de Balbajan ca ne-am saturat de aerele lui de dictator). Restul, o adunatura: cine dreaq stie cine e Debelka Eduard ? Nici pe nevasta-sa n-o cunoaste lumea, daramite pe el ! Felix Cozma ? Pe bune ?? Are un metru jumate, nici nu-l vede lumea pe strada, ce naiba ? Ca sa nu mai vorbim ca nu s-a remarcat cu absolut nimic !!! Adelina Coste nu-i asa rea, da' lumea nu va vota o femeie (e de vazut si ce scor a luat la alegerile din colegiul 6, acum 4 ani !).
Postat 08 Februarie 2016, 16:20 de AgentulTermic
@TDS
@TDS: Acolo la Jecu numai lucru nu e sa fim seriosi..mai ales pe domeniul Dvs... ca nu aveti 5000 de anhajati sa fiti mereu in priza.
Postat 08 Februarie 2016, 16:10 de OradeaCivitas
deci,
postarile mele nu-s involuntare! si imi sacrific timp postand pe-aici, asa ca ma mai gandesc, de-acum incolo...p.d.a.p. de ce zici c-as fi bugetar-a? poate bugetar? poate nu! poate fac mult mai multe desi totul e cam in van prin zona Oradiei...nu e regiune deci...vine tot mai NASPA!!! Poate cu oameni ca Bolojan sau Bekesi se salta Oradea..altfel...pa, băieți!!!
Postat 08 Februarie 2016, 15:50 de ADINA
@adina
Felicitari! Involuntar sau nu, ai delimitat ,,a lucra" de ,,a munci". La stat lucrezi, la privat muncesti. Nu stiu daca @tsd e chibit, dar stiu ca munceste si ca e economist, a studiat cand scoala era scoala si nu facea orice neghiob facultate/doctorat! Tu, tot bugetara?!
Postat 08 Februarie 2016, 15:08 de pinonel
????????????
@pinonel Evident că multă lume mă știe ( mai puțin A din A ), evident că mă știe FILIP , evident că mă știe BOLOȘ ,evident că mă știe BOLOJAN ! Dar în ce constă SFIOȘENIA mea ? Că nu-mi dau seama ! Într-adevăr sunt prudent în formulări, de multe ori citez din diferite articole pentru a scoate în evidență ceea ce doresc să scot ! Dar ce să vezi , nu sunt DNA !
Postat 08 Februarie 2016, 14:41 de TDS
A din A
@ADINA Dacă scriu pro persoana X de la PSD, cică sunt postac ! dacă scriu contra, iar nu e bine! Da, lucrez ! Computerul îmi este permanent deschis și când am un moment liber mai scriu !Nu-ți fie teamă ,cele 8 ore îmi ies cu vârf și îndesat ! Pentru că stau uneori mai mult decât ar fi cazul !
Postat 08 Februarie 2016, 14:35 de TDS
CINE DRA=CU E TDS ASTA?
E ENERVANT!!!ASTA MUNCESTE CEVA, LUCREAZA SAU E UN CHIBIT?
Postat 08 Februarie 2016, 14:30 de ADINA
@tsd ?!
Te stie multa lume, inclusiv primarul actual, asa ca nu inteleg de ce esti sfios! Spune, frate, ce gandesti, de ce ti-e frica?! Stii foarte bine ca actualul primar poate fi ejaculat din cursa pt. primarie foarte usor, dar nu se vrea! Nu-i vorba de psd, de udmr, de..., de astia nu se sinchiseste el, e vorba de Dna - Serviciul Teritorial Oradea. Ai vazut ce a patit plagiatorul, avea o tara la picioare, justitie, interne, parchetul general, parlamentul si intr-o suta de zile unde l-a adus Uşurelu... Cati il pupau in cur*te si azi pe toti apropiatii lui ii bagi intr-un lastun! Repet, daca se vrea, se poate! E suficient sa salte procurorii pe unu, doi, colaboratori si sa te tii! Cum l-au dat ,,prietenii" in gat pe Oprescu, pe Nechita, pe Mazare! Si astia erau primari, functii in cel mai puternic partid, isi numisera ministri, sefi de agentii, nea ilie e la ani lumina de ei...
Postat 08 Februarie 2016, 14:27 de pinonel
BEKESI CASTIGA!
SUCCES! MAI BINE-ZIS: FELICITARI!!!
Postat 08 Februarie 2016, 14:15 de ADINA
ADELIN, ADELIN...A
Claudiu POP , DA ! Chiar și BEKESI ! Coste, un NU HOTĂRÂT ! Cum vine asta să votez o pedelistă ? Iar eu mai am și o treabă personală cu ea ! Din cauza ei și a Ionelei Brukenthal era să fiu săltat de jandarmi la manifestările dedicate Monarhiei în octombrie 2012 când mi-am permis să le strig o întrebare ! Adică ce căutau ele acolo ca pedeliste când tocmai ce șeful lor îl făcuse pe M.S. Regele Mihai I trădător ! Bașca prietenia dintrea ea și Petru Filip , tot ca pedeliști! Ce am mai descoperit azi ? Tehnocratul Bostan ( fost acționar al unui dezvoltator , prieten la cataramă cu Dan Ioan Popp, fost Președinte al acelui dezvoltator ) a avut afaceri cu mai multe Primării din țară.( între care contracte de emisiune de obligaţiuni, structurate de VMB Partners SA / deținută în proporție de 45% tot de...Bostan ) . Între ele și Primăria Oradea ( epoca Filip ). Și atunci mă mai mir eu de atitudinea lui Filip față de acel dezvoltator ? DECI ADELINA COSTE , OUT ! Mai bine votez UDMR-ul !
Postat 08 Februarie 2016, 12:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON