URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2021, 09:32

Variantele centurii rutiere a comunei Sânmartin, puse în dezbatere publică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni după ce președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, și primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, au încheiat un acord de parteneriat pentru realizarea șoselei de centură care va lega Oradea de comuna limitrofă, cele două variante de traseu posibile au fost publicate de CJ Bihor în procedură de transparență decizională.

Noul drum se adaugă celor care vor ocoli comunele Oșorhei, Sântandrei și Nojorid, precum și celui care va lega Biharia de Paleu, toate propuse la inițiativa lui Bolojan.

Consiliul Județean Bihor a anunțat publicarea celor două variante de traseu în cursul zilei de joi, printr-un comunicat, prezentând câteva dintre specificitățile fiecăreia.

Astfel, o primă variantă, mai scurtă, ar urma să aibă o lungime de 4,05 kilometri, fiind analizată în anul 2015 în cadrul unui studiu de fezabilitate realizat la acea vreme de Zona Metropolitană Oradea. Conform acesteia, viitoarea șosea ar avea un traseu pornind din șoseaua de centură a Oradiei din girația de pe strada Iancu de Hunedoara, continuând spre sud pe stânga DN 78 Oradea - Deva, ocolind localitatea Sânmartin prin est și Băile 1 Mai prin vest. Capătul sudic al drumului ar urma să iasă în DN 76 la intrarea în Felix dinspre Oradea într-o intersecție cu sens giratoriu.

A doua variantă, mai lungă, ar urma să aibă o lungime de 5,76 kilometri. Traseul acesteia ar porni tot din strada Iancu de Hunedoara printr-un pasaj suprateran peste șoseaua de centură a Oradiei, continuând de-a lungul Pârâului Peța spre Băile 1 Mai, unde ar urma să fie construit un alt pasaj suprateran peste drumul dintre această stațiune și localitatea Sânmartin, precum și peste calea ferată dintre oraș și comună. Revenirea în DN76 s-ar face și în această variantă tot printr-un sens giratoriu, dar cu aproximativ 50 de metri înainte de a vira spre Cordău, la ieșirea din Băile Felix spre Beiuș.

Drumul de ocolire al comunei Sânmartin va decongestiona traficul din Zona Metropolitană Oradea și ar preveni ambuteiajele în localitatea Sânmartin și în Băile Felix. În prezent, numărul mașinilor care circulă din Oradea înspre Cluj-Napoca prin Oșorhei și înspre Deva prin Sânmartin și Băile Felix depășește 24.000 în 24 de ore.

Documentul privind cele două variante poate fi consultat la avizierul Consiliului Județean, la Direcția Tehnică a instituției din Parcul Traian, precum și pe site-ul acesteia, www.cjbihor.ro, la secțiunea Informații publice/ Transparență/ Transparență decizională.

Ca de obicei, persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandare la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul CJ Bihor, în termen de 10 zile de la data publicării, așadar până în 15 august.

Potrivit parteneriatului încheiat în luna aprilie între CJ Bihor și Primăria Sânmartin, comuna ar urma să suporte costurile unor studii topo și geo, iar CJ Bihor pe cel al studiului de fezabilitate premergător proiectului tehnic propriu-zis.

În ultimele luni, CJ Bihor a pregătit, de asemenea, și proiectele pentru realizarea unor drumuri de centură pentru comunele Oșorhei, Sântandrei și Nojorid, precum și pentru un drum de legătură între comunele Biharia și Paleu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
dezbatere publica
dupa doar 2 poze postate, intre o Dacie care mere-ase cum mere, si un Mercedes, fara sa discuti de pret, ci doar de dorinte, clar ca alegerea e Mercedesul, drumul mai lung, cu legaturi, pasaje si care ocoleste si Felixul! Pentru o adevarata dezbvatere publica, e nevoie de costuri si modalitati de finantare. O combinatie intre cele 2 variante ar fi buna: drumul pe langa calea ferata (varianta 1), poate fara un pasaj suplimentar langa pensiune, poate cu, ramane de vazut la costuri, Neaparat cu ocolirea Felixului (varianta2), cu cele 2 drumuri de legatura cu Haieu asumate de primaria comunei, sau fonduri europene sau guvern, dar NU de Consiliul Judetean, insa cu neaparat inca o conexiune a drumului de ocolire Felix cu Felixul. Poate e bun pasajul peste drumul din 1 mai ca sa nu ai masini stationate la intersectie pana sa blocheze E79, dar ar trebui noul drum conextat cu soseaua principala din 1 mai, varianta de coborare de pe pasaj.
Postat 06 August 2021, 17:58 de unu
Măi, Pinochio3, ești conștient și tu că doar idioții susțin niște "liberali" care dărâmă și mai apoi comandă strategii care să confirme ce au comis?
Pinochio1 (Bolojan) nu a făcut niciun drum și niciun pod. Bihorenii, cu banii lor, sunt cei care au făcut câteveva, mai bine sau mai rău după caz. Bolojan a reușit unica performanță, din istoria acestui județ, de a îndatora bihorenii chiar pe banii lor. "AirFly" Bolojan nu-i idiot. El se bazează în schimb, de trei decenii încoace, pe idioții care cred că bolovanu' e normal la cap.
Postat 06 August 2021, 14:37 de KP
Varianta 2
Pentru oricine cunoaște cât de cât situația din com. Sanmartin va alege varianta 2 prin care se face și ocolirea stațiunii B. FELIX. În prima varianta sensul giratoriu va fi,, sufocat" în sezon de turiști, localnici și cei care tranzitează spre Beiuș, Deva samd
Postat 06 August 2021, 13:37 de bde
ArdeleanOradean
Amu sincer, aleg varianta 1
Postat 06 August 2021, 12:16 de Sandu2100
sandu
Sandele, acum sincer, KP nu are dreptate? Categoric Varianta 2 ii cea mai buna pt toata lumea
Postat 06 August 2021, 11:59 de ArdeleanOradean
KP
Toate drumurile si podurile care au fost facute in mandatul lui Bolojan sunt eficiente, si vii tu pielea de pe P , sa ne spuni ca nimic nu e bun. Ori suntem noi idioti ori esti tu prea bun pt orasul asta.
Postat 06 August 2021, 11:00 de Sandu2100
Un drum paralel cu actualul este o tâmpenie marca Bolojan.
Dacă vrei cu adevărat o degrevare a circulației pe raza comunei Sânmartin, atunci te uiți pe hărțile de mobilitate și vezi că destinația e Felix, iar cei ce cresc nivelul de trafic nu sunt orădenii. Cu alte cuvinte, o relație de trafic optimizat înseamnă să ajungi din E60 (giratoriul de ieșire din Oșorhei către Cluj) la ieșirea din Băile Felix după Prezident, pe sub pădure. Asta ar da mai apoi posibilitatea continuării acestui nou drum către Nojorid, pe linia de legătură pe lângă Apateu și intersectarea cu drumul actual Oradea-Arad, respectiv eventuala continuare în viitorul drum expres ce ar conecta întreaga zonă la A3 și punctele de trecere a frontierei. Așa însă, o să iasă un mare nimic care nu va face, cel puțin în prima variantă propusă acum, decât să se cheltuie inutil niște bani.
Postat 06 August 2021, 10:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON