URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2021, 10:31

Consiliul Județean Bihor, parteneriat cu Primăria Sânmartin pentru centura de 5,7 kilometri a comunei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 34 de aleși ai bihorenilor prezenți vineri la reuniunea online a deliberativului județean au aprobat în unanimitate încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Primăria Sânmartin, pentru construirea unei șosele de centură a comunei.

Potrivit acestuia, cele două instituții vor împărți cheltuielile necesare documentației tehnice, în timp ce de construirea propriu-zisă se va ocupa Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu care CJ a încheiat deja un parteneriat în acest scop, luna trecută.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris după ce proiectul a fost prezentat de președintele CJ, Ilie Bolojan, la finele lunii trecute, noua centură va avea 5,7 km și va fi utilă nu doar şoferilor care străbat DN 76 Oradea - Deva, scutindu-i de a mai traversa staţiunea Băile Felix şi satul Sânmartin, ci şi celor care vin de pe DN 1 dinspre Cluj pentru a se îndrepta fie către cele două staţiuni din această comună, fie pentru a-şi continua drumul spre Beiuş, Ştei ori Deva.

Traseul noului drum coincide doar parţial cu cel al vechiului proiect întocmit cu câţiva ani în urmă de Asociaţia Zona Metropolitană Oradea, dar nu va necesita exproprierea niciunei construcţii, ci doar a unor terenuri.

Noul drum va porni din zona centurii Oradiei, peste care va trece cu un pasaj suprateran, din intersecţia cu strada Iancu de Hunedoara (în spatele Gării Velenţa), va continua aproximativ paralel cu Peţa şi va ajunge la intrarea în staţiunea Băile 1 Mai traversând-o tot pe un pasaj suprateran în zona unde este linia ferată, va ocoli păduricea din spatele pensiunii Noblesse şi va ieşi în DN 76 în zona satului Cordău printr-o giraţie.

Potrivit înțelegerii făcute deja cu Primăria Sânmartin, comuna ar urma să suporte costurilor unor studii topo și geo, iar CJ Bihor pe cel al studiului de fezabilitate premergător proiectului tehnic propriu-zis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON