URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2024, 15:02

USR Bihor și-a prezentat candidatul la șefia Consiliului Județean: un jurist la o multinațională din Ștei, vicepreședinte al Camerei de Comerț Româno-Chineze (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Juristul Alex Șerban Orjan, 35 ani, este oficial candidatul USR Bihor la funcția de președinte al Consiliului Județean, ocupată în prezent de liberalul Ilie Bolojan.

Angajat la o companie multinațională din Ștei, unde și locuiește, Orjan afirmă că vrea încurajarea producătorilor agricoli locali, continuarea și extinderea proiectelor de infrastructură în județ și creșterea veniturilor bihorenilor la un nivel „atractiv”, dând exemplul unei firme din China pe care a „adus”-o în Bihor.

Candidat unic

Potrivit președintelui USR Bihor, Silviu Dehelean (foto stânga jos), care, împreună cu președintele USR Oradea și viitor candidat la Primăria municipiului, Daniel Palaghianu, a susținut joi o conferință de presă pentru a-l prezenta pe Alex Orjan, viitorul candidat al partidului la președinția CJ Bihor. Acesta a fost desemnat săptămâna trecută de către delegații la Conferința Județeană a formațiunii, unde a fost singurul pretendent la candidatură.

Angajat la o firmă multinațională din zona Ștei, vicepreședinte pe țară al Camerei de Comerț Româno-Chineze (președinte în Bihor) și membru USR de anul trecut, Orjan este absolvent al Facultății de Drept a Universității din Oradea, unde a absolvit și un masterat în politici publice europene.

„Obiectivul nostru în Bihor este să intrăm în Consiliul Județean, să atingem pragul de 5%”, a spus Dehelean despre sarcina viitorului candidat.

Trei priorități

Alex Orjan a prezentat primele trei puncte din programul său, spunând că își dorește, în primul rând, „încurajarea producătorilor locali”, care „pot fi un motor al economiilor locale”, iar „faptul că nu știm să le deschidem ușa este o greșeală”, rezultatul fiind că „marketurile sunt pline de tot felul de improvizații făcute de alții”.

De asemenea, Orjan a afirmat că va urmări „creșterea venitului pe cap de locuitor”, în condițiile în care venitul mediu în Bihor este de 3.957 lei, ceea ce situează județul pe locul 27 în țară, după județe precum Arad (4.218 lei), Timiș (5.543 lei) și Sălaj (3.985 lei). „În 2019 am adus prima companie chineză din Bihor, în Sântion, unde salariile sunt destul de atractive”, a spus USR-istul, în prima fază evitând să spună ce înseamnă „salarii atractive” la respectiva firmă din China pentru ca apoi să afirme că este vorba de „4.000 – 5.000 lei”.

În fine, Alexa Orjan a spus că „vom susține în continuare proiectele de infrastructură începute de actuala administrație, nu putem pune la îndoială că Oradea nu arată ca un oraș european”, dar „ne-am bucura să se dezvolte și în orașele mai mici și în toate comunele” infrastructura de apă, canalizare, gaz și drumuri.

„Un oraș foarte frumos”

La rândul său, Daniel Palaghianu (foto dreapta sus), desemnat deja de anul trecut drept candidat la Primăria Oradea, a afirmat că obiectivul de a atinge pragul electoral este valabil și în Oradea, „un scor care să ne permită intrarea în Consiliul Local”.

Palaghianu a spus că „Oradea este un oraș foarte frumos, care s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă”, dar actuala administrație neglijează unele domenii pe care, în schimb, se concentrează USR. „Pe lângă infrastructură, Oradea are nevoie de foarte multe alte proiecte în diverse domenii, educație, cultură, partea de democrație participativă, mediul de afaceri”, iar prezența USR în Consiliul Local „ar putea echilibra această situație”.

Critici pentru „tovărășia” PNL cu PSD

Președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, a vorbit despre relația dintre PSD și PNL, condamnând ceea ce a numit apariția, de fapt, a unui „partid unic”.

„Suntem într-un moment critic pentru democrație, avem creionarea unui partid unic PSD-PNL, care pe lângă lista comună pentru alegerile europarlamentare pregătește liste comune și pentru Parlamentul României și colaborarea pentru majorități în consiliile locale. (...) Întreb dacă deja este stabilit ca dl Madar sau Sabău (n.r. – Adrian Madar și Liviu Sabău Popa, consilieri locali ai PSD Oradea) să fie viceprimar și dl Mohan (n.r. – președinte PSD Bihor) vicepreședinte al Consiliului Județean, sau mai contează ce se va vota la alegerile locale din 9 iunie”, a spus Dehelean, sugerând că PNL și PSD vor face majorități și în Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
USR = vandalism
e Muianu membru in partidul USR? la cum lipesc afise ilegale pe cladirile din oras, nu e diferenta intre progresul alui Muia si alor USR.
Postat 22 Martie 2024, 18:57 de unu
Doamne ferește!
Nu ași vota cu neocomuniștii(neofasciștii) ăștia nici dacă ar fi singurul partid de pe listă!
Postat 21 Martie 2024, 23:09 de Adrian1965
ptr dehelean
porumb,vaci,muls,lapte,branza,gunoi de grajd.poate aceste indicii te ajuta sa te regasesti!
Postat 21 Martie 2024, 20:46 de florea
Hai să lucrăm cu materialul clientului
Uitați-vă la poza nr. 2 din galerie.. Ce fețe de oameni triști...!!!! Penibili.... Cred că în gândul lor se întreabă ce caută acolo...:(
Postat 21 Martie 2024, 19:24 de Taxi-driver
palagianu asta nu e Oradean!
el e de prin zonele obscure ale fostilor nomenclaturisti din bunic ,in tata si fiu
Postat 21 Martie 2024, 19:05 de florea
cat de jos au coborat cei din servicii
"Palaghianu a spus că „Oradea este un oraș foarte frumos, care s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă”, dar actuala administrație neglijează unele domenii pe care, în schimb, se concentrează USR."asta e drogat?de unde l-ati scos sii pe schilodu asta?chiar alceva USR nu ati gasit? "Oradea are nevoie de foarte multe alte proiecte în diverse domenii, educație, cultură, partea de democrație participativă, mediul de afaceri”, iar prezența USR în Consiliul Local „ar putea echilibra această situație”. echilibra in ce fel,? ce va face pe voi USR-isti sa credeti ca nu exista echilibru in oradea?
Postat 21 Martie 2024, 19:03 de florea
doar ca se pretind pro-europa
dar din interior, distrug identitatea vestica cu neomarx cultural.
Postat 21 Martie 2024, 16:01 de unu
deci si USR e la fel de occidental ca si AUR
reprezentatii Chinezilor in Romania, alti colonialisti care vor sa cucereasta Taiwanul cu forta si sa se extinda in apele internationale, si care dau armament Rusiei sa se lupte cu Euro-Atlanticii. Se pare ca USR si AUR, toti sunt anti-occidentali, si vor sa distruga valorile clasice ale lumii occidentale, democratiilor libere.
Postat 21 Martie 2024, 16:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON