URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Mai 2023, 13:00

Urs în libertate, lângă Oradea! Vânătorii au observat, pentru prima oară, un exemplar în pădurea din Paleu (FOTO)

Urs în libertate, lângă Oradea! Vânătorii au observat, pentru prima oară, un exemplar în pădurea din Paleu (FOTO) Ursul a fost prima oară observat pe camerele de supraveghere din fondul cinegetic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre pădurile preferate de orădenii amatori de alergări sau de ciclism, cea de pe teritoriul comunei Paleu, ascunde o sălbăticiune periculoasă.

Pentru prima oară, pe teritoriul Fondului cinegetic 21, care se întinde de la Paleu până la Husasău de Criș, dar și în intravilanul Oradiei, a fost observat un exemplar de urs brun, în vârstă de circa 3-4 ani.

Specialiștii nu știu cum a ajuns ursul aici, la o altitudine atât de joasă, dar speră că doar s-a rătăcit și că va pleca spre zone montane.

„L-am observat în urmă cu aproximativ două săptămâni. Întâi l-am văzut pe camerele de monitorizare din fondul de vânătoare, iar în ziua următoare și în timpul unei acțiuni de patrulare”, a declarat Cristian Tuduce, directorul Asociației Forest Hunt Paleu, care administrează fondul de vânătoare, vineri, pentru BIHOREANUL.

Ursul a fost filmat de camerele de supraveghere aflate în mijlocul pădurii, dar când a fost văzut de vânători era chiar la marginea satului Uileacu de Munte. „Întreaga pădure este frecventată de bicicliști, persoane care aleargă, se țin concursuri”, a spus Tuduce, subliniind astfel că nu doar localnicii, ci toți cei care ajung în apropierea pădurii ar trebui să fie precauți.


Fondul cinegetic Paleu se întinde pe 8.200 de hectare și acoperă inclusiv o parte din intravilanul Oradiei

Este greu de explicat cum a ajuns sălbăticiunea în această pădure, aflată la o altitudine mică. „Nu este arealul lui, este ciudat cum a ajuns în zona asta. O fi fost împins de alte exemplare mai mature din arealul lui, din zona de munte, și a ajuns aici. Totuși, este un animal sălbatic, nu se știe în ce condiții își găsește sau nu hrană și evident că poate ataca și gospodării, stupine”, a declarat Tuduce. „Sperăm să fie o prezență de moment, o rătăcire”, a mai spus specialistul.

Așa cum prevede legea, gestionarul fondului de vânătoare a anunțat autoritățile, adică Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Ministerul Mediului.

„S-a semnalat doar prezența, nu am avut până acum niciun fel de incidente sau prezență în cadrul localității, doar pe fondul cinegetic”, a declarat Dorina Radoveț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.

Deocamdată, autoritățile nu au ce măsuri să ia. „Momentan, nu se impun alte măsuri. N-au fost provocate daune, n-au fost probleme, doar s-a semnalat prezența. Sperăm ca situația să rămână așa. A fost o surpriză pentru toată lumea”, a mai spus Radoveț.

Ursul brun este un animal puternic, care poate parcurge și 150 de kilometri într-o zi. Este prima dată când prezența lui a fost semnalată lângă Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ursus
Asa ne trebuie dacă ne tot comparam cu Clujul la nesfârșit. Ni s-a dus vestea pina in creierii munților.
Postat 05 Mai 2023, 14:44 de Simonette
acuma au obs ei....
acuma au observat ei, dar urmele din podgoria de pe deal, is de cel putin 1-2 luni, am si poza cu ele :)))
Postat 05 Mai 2023, 14:09 de CFlorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON