URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2023, 13:00

Urs în libertate, lângă Oradea! Vânătorii au observat, pentru prima oară, un exemplar în pădurea din Paleu (FOTO)

Urs în libertate, lângă Oradea! Vânătorii au observat, pentru prima oară, un exemplar în pădurea din Paleu (FOTO) Ursul a fost prima oară observat pe camerele de supraveghere din fondul cinegetic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre pădurile preferate de orădenii amatori de alergări sau de ciclism, cea de pe teritoriul comunei Paleu, ascunde o sălbăticiune periculoasă.

Pentru prima oară, pe teritoriul Fondului cinegetic 21, care se întinde de la Paleu până la Husasău de Criș, dar și în intravilanul Oradiei, a fost observat un exemplar de urs brun, în vârstă de circa 3-4 ani.

Specialiștii nu știu cum a ajuns ursul aici, la o altitudine atât de joasă, dar speră că doar s-a rătăcit și că va pleca spre zone montane.

„L-am observat în urmă cu aproximativ două săptămâni. Întâi l-am văzut pe camerele de monitorizare din fondul de vânătoare, iar în ziua următoare și în timpul unei acțiuni de patrulare”, a declarat Cristian Tuduce, directorul Asociației Forest Hunt Paleu, care administrează fondul de vânătoare, vineri, pentru BIHOREANUL.

Ursul a fost filmat de camerele de supraveghere aflate în mijlocul pădurii, dar când a fost văzut de vânători era chiar la marginea satului Uileacu de Munte. „Întreaga pădure este frecventată de bicicliști, persoane care aleargă, se țin concursuri”, a spus Tuduce, subliniind astfel că nu doar localnicii, ci toți cei care ajung în apropierea pădurii ar trebui să fie precauți.


Fondul cinegetic Paleu se întinde pe 8.200 de hectare și acoperă inclusiv o parte din intravilanul Oradiei

Este greu de explicat cum a ajuns sălbăticiunea în această pădure, aflată la o altitudine mică. „Nu este arealul lui, este ciudat cum a ajuns în zona asta. O fi fost împins de alte exemplare mai mature din arealul lui, din zona de munte, și a ajuns aici. Totuși, este un animal sălbatic, nu se știe în ce condiții își găsește sau nu hrană și evident că poate ataca și gospodării, stupine”, a declarat Tuduce. „Sperăm să fie o prezență de moment, o rătăcire”, a mai spus specialistul.

Așa cum prevede legea, gestionarul fondului de vânătoare a anunțat autoritățile, adică Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Ministerul Mediului.

„S-a semnalat doar prezența, nu am avut până acum niciun fel de incidente sau prezență în cadrul localității, doar pe fondul cinegetic”, a declarat Dorina Radoveț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.

Deocamdată, autoritățile nu au ce măsuri să ia. „Momentan, nu se impun alte măsuri. N-au fost provocate daune, n-au fost probleme, doar s-a semnalat prezența. Sperăm ca situația să rămână așa. A fost o surpriză pentru toată lumea”, a mai spus Radoveț.

Ursul brun este un animal puternic, care poate parcurge și 150 de kilometri într-o zi. Este prima dată când prezența lui a fost semnalată lângă Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ursus
Asa ne trebuie dacă ne tot comparam cu Clujul la nesfârșit. Ni s-a dus vestea pina in creierii munților.
Postat 05 Mai 2023, 14:44 de Simonette
acuma au obs ei....
acuma au observat ei, dar urmele din podgoria de pe deal, is de cel putin 1-2 luni, am si poza cu ele :)))
Postat 05 Mai 2023, 14:09 de CFlorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON