URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
16 Noiembrie 2020, 17:15

Unitatea de Primire a Urgențelor din Oradea, cea mai modernă din ţară! Pacienţii vor fi trataţi în boxe individuale, cu aparatură modernă şi în condiţii europene (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean Oradea are casă nouă! De săptămâna viitoare, pacienţii care vor ajunge aici vor fi trataţi în condiţii moderne, similare celor văzute în filmele de profil. Pacienţii vor fi trataţi în boxe individuale, fără să mai fie nevoiţi să se plimbe prin spital pentru analize şi investigaţii. Unitatea este cea mai modernă din ţară şi are dotări inteligente, precum un dulap cu medicamente care ştie mereu ce conţine sau un roboţel care dezinfectează aerul, inactivând toţi viruşii.

Ca foile de ceapă

UPU Oradea a fost prezentată jurnaliştilor orădeni luni, la un eveniment la care trebuia să participe şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Acesta şi-a anulat vizita, însă, din cauza tragediei de la Piatra Neamţ.

"Aşa cum ştiţi, una din priorităţile importante ale administraţiei publice locale din Oradea este sănătatea, aşa cum se vede prin investiţiile pe care le avem în domeniul medical. Suntem aici pentru a vă prezenta ultima investiţie făcută: extinderea şi modernizarea corpului UPU, în urma unui parteneriat între Primăria Municipiului Oradea, Spitalul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii", a declarat primarul Florin Birta.

După o investiţie de circa 32 milioane de lei, Urgenţele au acum un corp lipit de clădirea Spitalului Judeţean. "Ne-am concentrat nu atât să fie un UPU mare, ci funcţional. Este structurat pe principiul foilor de ceapă, pacientul fiind în mijloc, cu toate resursele necesare, materiale umane pentru investigaţii, explorări, concentrate în jurul lui", a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU.

Cu sală de decontaminare chimică

Cu o capacitate de 56 de paturi, UPU Oradea va trata pacienţii cu afecţiuni grave în boxe individuale, închise, care asigură şi intimitatea necesară bolnavului.

"O noutate este faptul că fiecare pacient este separat de toţi ceilalţi. Cei mai gravi sunt în aceste boxe cu pereţi retractabili, care se pot deschide sau închide complet, pentru a putea permite o intimitate. În perioada post-covidiană, se va permite prezenţa unui membru al familiei", a declarat Borcea.

Fiecare boxă are aparatura necesară pentru tratarea pacientului, inclusiv ecograf, iar în vecinătatea lor UPU Oradea are o încăpere de radiologie şi una dedicată investigaţiilor CT. Astfel, bolnavii nu vor mai fi plimbaţi pe la investigaţii, înainte de a ajunge pe secţii.

O altă noutate este că UPU este prima din România care are acum o sală de decontaminare (foto jos). Dr. Borcea a explicat că această sală este utilă pentru pacienţii din fabrici în care se folosesc produse chimice toxice: "Oradea are foarte multe întreprinderi care folosesc substanţe chimice periculoase şi foarte des am avut pacienţi contaminaţi. Este primul UPU care acest sistem de decontaminare, este un sistem de spălare. Pacientul intră din parcare, este plasat pe targă, trecut prin acest sistem de duşuri. Spălarea durează între 5 şi 10 minute, în funcţie de substanţă".

De asemenea, UPU deține o sală de resuscitare, unde se va putea face inclusiv o oxigenare extra-corporală a sângelui pacienţilor. Aparatura necesară este, de asemenea, unică în România, fiind achiziţionată printr-un alt proiect, şi presupune ca sângele pacientului să fie scos într-o membrană, unde este oxigenat.

Iniţiativa aparţine dr. Beres Zsolt, care se ocupă şi de formarea medicilor şi asistenţilor, pentru a deprinde această tehnică. Bolnavii sunt duşi apoi într-o sală amenajată ca un salon de terapie intensivă, unde pot rămâne câteva zile, până se stabilizează.

Dotări "smart"

UPU Oradea are şi un izolator pentru pacienţi în stare critică, care va fi folosit în perioada următoare pentru bolnavii de Covid-19. "Este o sală dotată cu presiune negativă, asta înseamnă că atunci când se deschide uşa, niciodată aerul nu iese în afară. În plus, pacientul intră direct din ambulanţă, iar personalul intră dintr-o încăpere-filtru, unde se îmbracă", a precizat dr. Borcea.

O altă noutate unică în România este un dulap inteligent pentru medicamente. Concret, medicii urgentişti vor lua medicamentele dintr-un dulap dotat cu un sistem informatic. Doctorul va selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l va administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care respectivul produs se află. Fireşte, datele se stochează în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU.

"În momentul în care un medicament pleacă în zona de tratament, va scădea automat (n.r. din inventar) şi nu punem la lucru memoria colegilor", a precizat Borcea. În plus, sistemul avertizează şi dacă un medicament este pe cale să expire.

O altă tehnologie înaltă prezentă în UPU Oradea este un roboţel care foloseşte radiaţii UV de tip C (foto jos) pentru a inactiva viruşii din atmosferă, o invenţie numai bună pentru pandemia prin care trecem. Roboţelul, fabricat în Bucureşti, se plimbă singur în încăpere. "Ne va fi util pentru că în general zonele în care ne desfăşurăm activitatea sunt expuse în permanenţă, oricine poate fi infectat. După fiecare pacient, existând şi această structură pe boxe, vom reuşi să facem această decontaminare", a explicat coordonatorul Unităţii.

Pregătire pentru viitorii urgentişti

UPU Oradea mai este dotată cu un sistem de telemedicină, prin care se va ţine legătura cu toate spitalele din Bihor, cu un sistem modern de bronhoscopie (unitatea fiind singura din ţară care asigură permanenţa în acest domeniu) şi un sector de urgenţe pediatrice, acestea fiind relocate temporar la Spitalul Judeţean, cât timp Spitalul Municipal este unul dedicat bolnavilor de Covid-19.

Pe lângă spaţii administrative şi de odihnă, la parterul UPU Oradea mai există o sală de ghipsare, iar la etaj un amfiteatru cochet (foto jos), de aproape 200 de locuri, unde se vor ţine cursuri pentru personal şi studenţii FMF. De asemenea, etajul clădirii mai are simulatoare cu aparate moderne, tot pentru pregătirea studenţilor şi urgentiştilor.  

În prezent, UPU Oradea are 230 de angajaţi, dar în viitor echipa se va mări. "Se va suplimenta cu aproximativ 40-50 de persoane în următorul an, în funcţie şi de resursele de pe piaţa muncii", a precizat Borcea.

Cel mai probabil, de săptămâna viitoare, pacienţii vor fi primiţi în noua clădire, însă containerele din curtea Spitalului Judeţean ar putea să nu dispară, ci să fie folosite în continuare pentru izolarea suspecţilor de Covid-19. Totodată, din cauza riscului de infectare cu coronavirus, în continuare nu va fi folosită sala de aşteptare a UPU, ci aparţinătorii vor fi ţinuţi afară.

Va urma...

Pe de altă parte, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a adăugat că la etajul clădirii au fost create spaţii necesare pentru noile funcţiuni ale unităţii medicale. "Este vorba de un laborator de analize medicale, primul robotizat din România, care va fi predat probabil în cursul lunii ianuarie, de staţia centrală de sterilizare pentru spitalele municipalităţii, care tot prin ianuarie va fi predată, şi de farmacia digitalizată", a precizat dr. Carp.

Primarul Florin Birta a reamintit că Primăria va mai investi în reabilitarea termică a Spitalului Judeţean, dar şi a celui Municipal, dar şi că va construi un spital nou, de Infecțioase, ceea ce înseamnă că pe viitor orădenii vor avea parte de servicii medicale tot mai bune.

Totodată, un proiect în lucru al Primăriei Oradea este construcţia unei parcări supraetajate lângă Spitalul Judeţean.

Mai repede cu 2 luni

Potrivit unui comunicat cu date tehnice al Primăriei Oradea, prin acest proiect s-a realizat extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului Judeţean, cu un corp de clădire cu regim de înălţime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp şi extinderea demisolului, parterului şi etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) şi pe latura estică.

După cum se ştie, de la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din faţa Spitalului Judeţean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al UPU.

Contractul de lucrări pentru noua clădire a UPU a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA - lider de asociere şi SC Construcţii Erbaşu S.A. Durata iniţială de execuţie a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni.

Potrivit primarului Florin Birta, investiția se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, din care 58% a fost asigurată de Ministerul Sănătății prin Banca Mondială, iar 42% de Primăria Oradea. Spitalul Județean a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către ISC Bihor, expertiza tehnică, după cum arată comunicatul municipalității. 

Vezi mai jos câteva din declaraţiile făcute de oficiali, la inaugurarea UPU Oradea:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Pinonel , two
Voi nu aveti nimic de comentat, sau fugiti de asemenea subiecte::::))) GAINARILOR
Postat 17 Noiembrie 2020, 18:25 de Sandu2100
PLATONA adrian
Pe langa faptul ca esti specialist in peisajistica pe Doja si pisoarul Paris, esti si expert in medicina, virusologie, ATI ,pompier. Cate calificari mai detii???
Postat 17 Noiembrie 2020, 18:24 de Sandu2100
Dotari,dotari,super dotari,dar la ATI se pare ca protocolul criminal este inca in vigoare.
Protocolul criminal,sub atenta supraveghera a asa zisilor medici de la ATI : 1. Internare de urgenta :AVC 2. test Covid 3. tratamentul trombolitic salvator? Este respins de o comisie de medici !!?? in asteptarea rezultatului test Covid 4. stare critica agravanta,la reanimare. A doua zi,rezultatul testului Covid: evident pozitiv.Tratamentul trombolitic ? Refuzat de medici,...nu isi mai are rostul; 5. Internare la covidache,Spitalul Curteanu, unde nu pot fi vizitați pacientii; 6. Bolnavul este in stare critica,sub aparate; 7. Bolnavul incepe sa isi revina,incepe sa reactioneze; 8. Bolnavul este scos de sub aparate,fara acordul apartinatorilor; 9. Bolnavul a decedat; Cauza: Covid !!??;sac negru,groapa !! SPITALELE ==== LAGĂRE DE EXTERMINARE'Medici de la ATI: tortionari in halate medicale. Dotari, super dotari,tehnologii de ultima ora,de ultima generatie,dulapuri super inteligente,usi super inteligente,sali cu dotare negativa!? .....Ce bine ne va fi de acum inainte !Dar oare pentru cine va fi mai bine ? Desigur pentru cel decedat.Dar cu dictatura sanitara cum ramane ? Dar cu decesele fara noima cum ramane ? Dar cu protocoalele medicale de salvarea de urgenta a vietii,cum ramane? Dar cu juramantul lui Hipocrate cum ramane ?Dar cu omorul din culpa cum ramane ?
Postat 17 Noiembrie 2020, 02:04 de platona
Dr.Beres Zsolt
E singurul domn foarte bun profesionist de la UPU.
Postat 17 Noiembrie 2020, 00:20 de User anonimizat
Pitbul
PSD e vinovat, in 30 de ani a distrus Romania, aici intra si UDMR
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:30 de Sandu2100
oameni si locuri in schimbare - respect si onoare!
Cinste celor care gandesc si fac astfel de lucruri marete! spitalele se schimba la fata, conditiile de munca se schimba, sper ca si cadrele medicale sa dea dovada de profesionalism in toate spitalele din Oradea si sa isi schimbe atitudinea cersetoare de spaga pentru munca prestata, care acum e recompensata decent. Am incredere ca aceasta apucatura comunista va disparea in curand, atat din partea pacientilor, cat si a cadrelor medicale, fie ca vorbim de doctori, anestezisti, asistente medicale/moase sau brancardieri. Sanatate si virtute tuturor!
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:30 de roger
Trebuia sa vina TATARU :)))))
Dar din pacate, a fost oprit de o tragedie, pentru care ,, nimeni nu v-a fi gasit vinovat,,
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:07 de Pitbulul
Si inca odata felicitari Bolojan si celor implicati
Nu o fost Bodog , Mango si Sorina Pintea la inaugurare , sa se laude ca au mai construit un spital din cele 8 promise ::::))))))
Postat 16 Noiembrie 2020, 17:34 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON