URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
14 Decembrie 2015, 08:11

Unind comunitatea de afaceri cu persoanele care își doresc schimbare și dezvoltare în muncă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fondurile europene disponibile în România pot fi utilizate de companiile nevoite să angajeze oameni necalificaţi ori oameni cu competenţe diferite faţă de cele căutate de angajatori.

Experienţa fondurilor europene gestionate în România în perioada 2007 – 2013, alături de fondurile europene disponibile deja din bugetul Uniunii Europene 2014 -2020, demonstrează că sunt prioritare interesele de competitivitate ale companiilor, integrând interesele de dezvoltare a capitalului uman şi dând valoare oamenilor.

Care sunt beneficiile angajatorilor în utilizarea fondurilor europene?

- au acces la resurse şi la cadrul legal pentru formarea de noi competenţe la angajaţii proprii;

- pot compensa decalajele de competenţe la debutul în muncă al noilor angajaţi;

- implementează şi transpun standardele de calitate referitoare la calificarea resursei umane;

- asigură criteriile stabilite în acreditări şi în caietele de sarcini ale licitaţiilor naţionale/internaţionale referitoare la calificarea resursei umane;

- asigură acces la procesul formal de formare profesională continuă a angajaţilor, proces reglementat / impus de Codul Muncii;

- asigură calificarea angajaţilor proprii cu resurse financiare din cofinanţarea europeană;

- implică formatori/instructori din interiorul companiei şi participă la design-ul formării;

- utilizează materiale de practică, echipamente şi alte resurse din fondurile europene;

Iniţiativa Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama în parteneriat cu Asociaţia Firmelor Bihorene, iniţiativă constând în atragerea şi utilizarea fondurilor europene disponibile, a facilitat meserii noi pentru aproape 750 de angajaţi din 100 de companii active în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Timiş şi Olt. Acesta este un mod concret care a permis atât dezvoltarea unor programe de calificare în comun cu companiile, precum şi dezvoltarea competeneţelor profesionale şi calificarea oamenilor. Extinderea abordării spre alte companii, precum şi accesarea de noi fonduri europene împreună cu companiile, este o prioritate de sustenabilitate a iniţiativei.

Şcoala de meserii pentru tineri şi adulţi a Centrului Cariere a dezvoltat programe de calificare cu fonduri europene, împreună cu companii interesate, în meserii precum:

1. Dulgher-tâmplar-parchetar 
2. Fierar-betonist, montator prefabricate 
3. Asfaltator                                   
4. Pavator           
5. Lucrător în structuri pentru construcţii
6. Tapiţer
7. Lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri
8. Vopsitor industrial 
9. Operator maşini unelte cu comandă numerică                   
10. Organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii
11. Bucătar
12. Patiser
13. Brutar
14. Cofetar
15. Măcelar
16. Lucrător în alimentație
17.Lucrător în comerț
18. Cameristă
19. Îngritoare bătrâni la domiciliu
20. Tehnician ortoprotezist

- Detalii pot fi obţinute la 0040 – 259 456 180; cariere@carierebihor.ro; www.facebook.com/centrulcariere - Centrul Cariere al Fundaţiei Ruhama;
- Şi www.fonduri-ue.ro

                      

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON