URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2021, 10:16

Unde e dosarul? Volumul cu declaraţiile martorilor din dosarul lui Victor Micula nu este singurul care s-a „evaporat” din Tribunalul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi detalii ies la iveală în cazul volumului dispărut din dosarul în care milionarul Victor Micula e judecat din decembrie anul trecut, împreună cu patru agenţi ai Poliţiei Oradea, acuzat fiind că a accesat baza de date a MAI dar şi că, echipat ca un poliţist, a participat ilegal la o percheziţie.

BIHOREANUL a aflat că volumul din dosarul „Micula” nu e singurul care s-a „rătăcit” în arhiva Tribunalului Bihor, informaţie confirmată şi de avocatul milionarului, Răzvan Doseanu, care intenţionează să depună o plângere penală pentru identificarea vinovaţilor.

Dosarul „subţiat”

Informaţia privind dispariţia volumului III din dosarul penal al lui Victor Micula - care cuprinde în total șase volume - a fost dezvăluită în premieră de BIHOREANUL luna trecută. Volumul pierdut este unul important, în care au fost strânse declaraţiile de martor, iar pentru găsirea lui Tribunalul a declanşat o anchetă administrativă care, însă, nu s-a încheiat nici până azi.

Într-o informare transmisă la solicitarea ziarului, judecătoarea Veronica Ioniţă, care e purtătorul de cuvânt al instanţei, şefa Secţiei penale şi, în acelaşi timp, judecător al cauzei, a explicat pe 16 august că a adus la cunoştinţa părţilor „incidentul procesual” la termenul din 9 august. Și tot atunci „a dispus grefierului de şedinţă şi grefierului arhivar de la Arhiva secţiei penale să procedeze la căutarea dosarului” în toate arhivele instanţei, adică atât în cea penală, cât şi în cea civilă, care funcţionează într-un spaţiu comun.

Responsabili, grefierii

Cei doi grefieri care, potrivit Regulamentului de ordine interioară, sunt direct responsabili de păstrarea dosarelor aflate în curs de judecată, au verificat circuitul administrativ al întregului dosar, a mai explicat judecătoarea, care considera la acea dată că „nu există suspiciuni privitoare la săvârşirea vreunei infracţiuni în legătură cu lipsa acestui dosar”. Cert e că, pentru a finaliza toate verificările, procesul a fost amânat trei săptămâni, până pe 30 august, iar instanța s-a adresat Parchetului, solicitând o copie a acestuia, care va fi folosită până va fi găsit originalul.

Ce nu s-a spus în informare este că despre lipsa volumului se ştia, de fapt, încă din 23 iunie, informaţie care apare într-un alt comunicat, trimis săptămâna trecută publicaţiei presshub.ro. „La data de 23 iunie 2021, grefierul de ședință a adus la cunoștința președintelui completului faptul constatării lipsei volumului nr. 3 din dosarul de urmărire penală. Președintele completului a dispus căutarea dosarului lipsă, (...) a înștiințat verbal preşedintele instanței despre lipsa dosarului și demersurile întreprinse”. Documentul dezvăluie, astfel, un amănunt ciudat, încă neexplicat: procesul a avut termen de dezbateri pe 24 iunie, adică la o zi după descoperirea „incidentului”, dar părțile - procurori şi inculpaţi - nu au fost informate despre dispariție, decât abia în august...

Să vină Parchetul!

Culmea este că volumul din dosarul „Micula” nici măcar nu e singurul rătăcit în arhiva Tribunalului. Acest lucru ar reieşi din procesul verbal întocmit în luna iunie de unul dintre grefierii arhivari, Cătălin Dănilă, spun sursele BIHOREANULUI. Grefierul fusese angajat pe perioadă determinată şi i-a expirat contractul de muncă la sfârşitul lunii iunie când, înainte de plecare, a fost obligat să scrie un document în care să specifice că nu găseşte volume din mai multe dosare, între care şi cel din procesul „Micula”.

Răzvan DoseanuCert este că ultima persoană „din afară” care a consultat dosarul în arhiva instanţei a fost avocatul Răzvan Doseanu (foto), unul dintre apărătorii lui Victor Micula. „Am şi eu o copie a dosarului, dar atunci când am primit-o, încă nu au fost ataşate documentele privind măsurile de supraveghere tehnică”, explică avocatul motivul pentru care l-a solicitat spre studiu. Oricum, spune tot el, nu există nicio logică pentru ca acel volum să dispară, în condiţiile în care toate declaraţiile au fost filmate, iar documentele scanate. „Dosarul îl are toată lumea, Parchetul, avocaţii, inculpaţii...”.

Doseanu a confirmat, în schimb, informaţiile BIHOREANULUI referitoare la „dispariţii” similare ivite în alte cauze. „Am avut şi eu cauze în care s-au rătăcit dosare, nu una, chiar mai multe. Eu nu ştiu ce se întâmplă în arhiva aceea...”. Şi în condiţiile în care, până la această oră, conducerea instanţei a amânat să anunţe Poliţia despre incident, a hotărât să facă el o plângere penală, pentru lămurirea situaţiei. Cine ştie, poate aşa apare mai repede volumul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cu coasa, ca la iarbă deasă ar trebui intrat în magistrați.
Nemernicii și-au dublat veniturile în ultimii 5 ani. În paralel cu treaba asta au scăzut veniturile, a peste două treimi din populație, cu cel puțin 10%.
Postat 07 Septembrie 2021, 11:25 de KP
@decalog
Din codul penal al lui Cuza, 1864: ,,Orice judecator, administrator, functionar sau ofiter public, care va fi stricat, desfiintat, sustras sau deturnat actele şi titlurile al cărora depozitar era, sau care i se incredintaseră sau comunicaseră în virtutea funcţiunei sale, se va pedepsi cu maximul inchisorei şi cu interdictiunea pe timp marginit. Se va declara si incapabil de a ocupa functsune publică pe toată viaţa, pierzând dreptul la pensiune. Orice agenţi sau insărcinati, ai guvernului ori ai depozitarilor publici. care vor fi culpabili de aceleaşi sustractiuni, vor fi supuşi la aceeaşi pedeapsă.” P.S. Pt. maitre Doseanu: precis e vorba de plangere penala si nu de autodenunt?! Nu stiu, intreb!
Postat 06 Septembrie 2021, 18:38 de pinonel
Hoțul.....
.....Strigă: prinde hoțul!......
Postat 06 Septembrie 2021, 14:31 de Valcov
Rușine infractorilor!
Ești magistrat corupt sau polițist corupt? Pedeapsa suplimentară faptei tale penale este că pierzi pensia specială. Asta e în America! La noi nici măcar nu mai sper să vedem asta, acuma că ne-am lămurit că ministrul justiției a zburat pentru că voia chiar să pună procurori șefi cinstiți... Te mai miri că judecătorii dau verdicte hilare, că infractorii scapă nepedepsiți, că fac politică aproape numai ticăloșii? E de mirare că mai există o mână de oameni perseverenți în muncă și cinstiți din convingere. Cât mai durează până renunță și ultimul om cinstit?
Postat 06 Septembrie 2021, 11:29 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON