URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2024, 19:35

Un preot din Satu Mare a fost arestat fiindcă ar fi agresat sexual doi minori

Un preot din Satu Mare a fost arestat fiindcă ar fi agresat sexual doi minori sursa foto: informatia-zilei.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Augustin Dorel Silaghi, paroh al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost acuzat că ar fi agresat sexual doi minori. 

Potrivit informațiilor publicate de PresaSM, doi băieți minori s-ar fi plâns părinților că preotul le-ar fi făcut o serie de propuneri cu tentă sexuală și i-ar fi atins indecent. 

Anchetatorii spun că faptele ar fi avut loc în perioada 2023-2024. Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a deschis un dosar sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de agresiune sexuală și agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, „faptele fiind comise asupra a două persoane vătămate minore”, după cum arată procurorii. 

Marți, 13 februarie 2024, suspectul a fost ridicat de polițiști și a fost dus, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În baza probelor strânse, judecătorii l-au trimis după gratii pentru 30 de zile, deci până pe 13 martie. 

Avocatul preotului, orădeanul Răzvan Doseanu, i-a cerut judecătorului să ia în considerare schimbarea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, dar cererea a fost respinsă. 

„Acuzația nu este formulată în sensul unui raport sexual sau al dezbrăcării de haine. Acuzația constă într-o anumită atingere de câteva secunde într-o anumită zonă, peste haine, fără vreo violență, vreo amenințare”, a precizat Răzvan Doseanu pentru Știrile Pro TV.

Bărbatul, care are în jur de 60 de ani, este preot din 1991 și, de câțiva ani, conduce Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a transmis că preotul ortodox nu a avut nicio abatere disciplinară. 

„Referitor la cazul preotului Silaghi Augustin Dorel, preot paroh al Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Satu Mare, care în momentul de faţă se află în arestul poliţiei Satu Mare şi face subiectul unui dosar penal, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului face următoarele precizări: preotul Silaghi Augustin Dorel este preot în cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul 1991, până în prezent; din momentul intrării în cler nu a avut niciun fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioşii din parohiile unde a păstorit", precizează sursa citată.

Episcopia precizează că, dacă la finalizarea dosarului se va dovedi vinovăţia acestuia, se va face propunere de caterisire.

„Cu regret şi stupoare, am aflat în data de 13 februarie 2024, de faptul că se află în arestul poliţiei făcând subiectul unui dosar penal, aflat în momentul de faţă în faza de cercetare. În momentul în care s-a confirmat informaţia, în şedinţa Permanenţei Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârşirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel şi deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăţia lui", precizează Episcopia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
coalitia pt familie, un barbat+o femeie...
... unde sunt? Asta e familia traditionala, stramoseasca: tata cu fiica, nepotul cu bunica, fratii intre ei.... Despre popimea care a transformat bor in lupanar, nu se scoate o vorba!
Postat 15 Februarie 2024, 09:37 de pinonel
Dacă ar fi fost copii tăi
Domnule Doseanu tot așa ai fi făcut? Sau dacă există " doamne, doamne" ce îi vei spune? Rușine!!
Postat 14 Februarie 2024, 22:35 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON