URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
18 Noiembrie 2018, 08:40

Un nou titlu de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Oradea unui filolog din Italia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, mediul academic orădean s-a îmbogăţit cu un nou membru de onoare. Aula Magna a Universităţii Oradea s-a umplut pentru a asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova. Manifestarea a făcut parte din programul conferinţei internaţionale "Teme şi metode de cercetare în istorie şi filologie", ediţia a XV-a.

Născut în Bucureşti în anul 1967, Dan Cepraga s-a stabilit cu familia în Italia zece ani mai târziu. A luat licenţa în literatură modernă la universitatea din Padova, pentru ca mai apoi să se specializeze în antropologie. Titlul de doctor a fost obţinut la Universitatea "La Sapienza" din Roma, făcând mai multe analize asupra folclorului şi poeziei orale româneşti. Actualmente, este profesor de Limba şi Literatura Română în Padova. S-a mai preocupat de studierea poeziei provensale şi de cea în franceza veche, a tradus în italiană numeroase texte medievale. Rezultatele cercetărilor au fost valorificate în mai multe studii şi volume, atât în limba italiană, cât şi în limbile română sau engleză.

Colaborarea sa cu Universitatea din Oradea a început în anul 2009, participând, în timp, la mai multe conferinţe pe istorie şi filologie, respectiv contribuind la apariţia mai multor volume de lucrări.

În cadrul ceremoniei de acordare a celui mai important titlu academic, au fost transmise cuvinte de salut din partea preşedintelui Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, respectiv a prorectorului Eugen Macocian. Textul "argumentativ" (numit Laudatio) a fost citit de Sorin Şipoş, din partea Departamentului de Istorie. Lectio magistralis (cursul festiv) rostit de Cepraga s-a referit la importanţa traducerilor în procesul modernizării limbii române literare.

Evenimentul, împreună cu sesiunea ştiinţifică, au fost organizate de către Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţele Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu Universitatea de Stat din Moldova (prin Facultatea de Istorie şi Filosofie) şi Università degli Studi di Padova (prin Dipartiamento di Studi Linguistici e Letterari), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Acesta a mai cuprins lansarea cărţii "Politica – instrument de formare a unei noi naţiuni: naţiunea civică moldovenească", a istoricului Ion Eremia, din Chişinău, respectiv prezentarea a câtorva zeci de comunicări în plen. Între subiectele abordate s-au numărat: relaţiile medievale româno-italiene, aspecte privind Registrul medieval de la Oradea, politica sovietică în învăţământul superior moldovean sau modul de cerceteare a instituţiilor de credit în România post-comunistă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON