URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2018, 08:40

Un nou titlu de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Oradea unui filolog din Italia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, mediul academic orădean s-a îmbogăţit cu un nou membru de onoare. Aula Magna a Universităţii Oradea s-a umplut pentru a asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova. Manifestarea a făcut parte din programul conferinţei internaţionale "Teme şi metode de cercetare în istorie şi filologie", ediţia a XV-a.

Născut în Bucureşti în anul 1967, Dan Cepraga s-a stabilit cu familia în Italia zece ani mai târziu. A luat licenţa în literatură modernă la universitatea din Padova, pentru ca mai apoi să se specializeze în antropologie. Titlul de doctor a fost obţinut la Universitatea "La Sapienza" din Roma, făcând mai multe analize asupra folclorului şi poeziei orale româneşti. Actualmente, este profesor de Limba şi Literatura Română în Padova. S-a mai preocupat de studierea poeziei provensale şi de cea în franceza veche, a tradus în italiană numeroase texte medievale. Rezultatele cercetărilor au fost valorificate în mai multe studii şi volume, atât în limba italiană, cât şi în limbile română sau engleză.

Colaborarea sa cu Universitatea din Oradea a început în anul 2009, participând, în timp, la mai multe conferinţe pe istorie şi filologie, respectiv contribuind la apariţia mai multor volume de lucrări.

În cadrul ceremoniei de acordare a celui mai important titlu academic, au fost transmise cuvinte de salut din partea preşedintelui Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, respectiv a prorectorului Eugen Macocian. Textul "argumentativ" (numit Laudatio) a fost citit de Sorin Şipoş, din partea Departamentului de Istorie. Lectio magistralis (cursul festiv) rostit de Cepraga s-a referit la importanţa traducerilor în procesul modernizării limbii române literare.

Evenimentul, împreună cu sesiunea ştiinţifică, au fost organizate de către Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţele Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu Universitatea de Stat din Moldova (prin Facultatea de Istorie şi Filosofie) şi Università degli Studi di Padova (prin Dipartiamento di Studi Linguistici e Letterari), cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Acesta a mai cuprins lansarea cărţii "Politica – instrument de formare a unei noi naţiuni: naţiunea civică moldovenească", a istoricului Ion Eremia, din Chişinău, respectiv prezentarea a câtorva zeci de comunicări în plen. Între subiectele abordate s-au numărat: relaţiile medievale româno-italiene, aspecte privind Registrul medieval de la Oradea, politica sovietică în învăţământul superior moldovean sau modul de cerceteare a instituţiilor de credit în România post-comunistă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON