URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Februarie 2024, 13:25

Un nou caz de malarie: O femeie din Oradea care a călătorit ca misionară în Tanzania a fost dusă cu elicopterul SMURD la București

Un nou caz de malarie: O femeie din Oradea care a călătorit ca misionară în Tanzania a fost dusă cu elicopterul SMURD la București Tanzania este renumită pentru parcurile sale naționale și rezervații de animale, inclusiv Parcul Național Serengeti sau Parcul Național Ngorongoro. Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă în vârstă de 55 de ani a fost transportată luni la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, după ce a fost diagnositcată cu malarie, în urma unei călătorii în Tanzania.

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI de către şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor Daniela Rahotă. 

„Este vorba despre o femeie de 55 de ani din Oradea, care este misionară la o fundaţie. În perioada 14-30 ianuarie a fost în Tanzaina. În data de 31 ianuarie au debutat simptomele de diaree, febră şi astenie. În data de 2 februarie a solicitat ambulanţa privată Pelican. În seara zilei de 4 februarie, fiica ei a văzut că nu este cooperantă şi s-a dus la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Oradea", a transmis dr. Daniela Rahotă.

Rezultatele analizelor de sânge au arătat că femeia este infectată cu malarie, drept care a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti. Motivul transferului este acela că în Oradea nu funcţionează o secţie de tratare a bolilor infecţioase tropicale. La momentul transferului, pacienta prezenta în continuare mai multe simptome ale infecției cu malarie, printre care frisoane și febră.

Orădeanca ar fi fost implicată în activități de ajutorare a copiilor orfani din țara africană, spun sursele BIHOREANULUI, și ar mai fi călătorit în Tanzania și în luna decembrie a anului trecut.

În cazul călătoriilor în Tanzania, nu există vaccinuri obligatorii pentru intrarea în țara africană, dar Ministerul Afacerilor Externe „recomandă insistent” vaccinarea împotriva febrei galbene, precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A și B, difteriei şi poliomielitei. „De asemenea, malaria, febra dengue și holera sunt destul de răspândite în Tanzania. Au existat și cazuri de boală a somnului care au apărut după mușcăturile muștelor tsetse în nord, inclusiv în Serengeti. Alte boli, cum ar fi febra Văii Riftului, apar mai ales în zonele rurale, unde accesul la canalizare este limitat. De asemenea, au fost cazuri de boala cu virus Marburg, pojar, ebola”, se arată pe site-ul MAE.

Amintim că, la începutul săptămânii trecute, în Bihor a fost diagnosticat un alt caz de malarie la un bărbat de 35 de ani din Beiuş, după o vacanţă petrecută în Zanzibar. De altfel, şi acesta a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON