URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Ianuarie 2024, 17:41

Bihorean infectat cu malarie, după o vacanță în Zanzibar!

Bihorean infectat cu malarie, după o vacanță în Zanzibar! Foto generic, sursa Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean în vârstă de 35 de ani se află internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" din Bucureşti, infectat cu malarie, după o vacanţă petrecută în Zanzibar. 

Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, bărbatul a călătorit în ţara africană cu soţia, iar după ce s-au întors în ţară s-a simţit rău, însă a stat acasă o săptămână până să se fi prezentat la spital. 

"Este vorba despre un bărbat în vârstă de 35 de ani din Beiuş care a fost în vacanţă în Zanzibar cu soţia. După ce s-a întors din concediu, a stat acasă şapte zile, iar duminică s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în stare gravă. Luni a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş", a declarat marţi, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Soţia acestuia nu este infectată cu malarie, a mai precizat șefa DSP Bihor.

Conform dr. Rahotă, motivul pentru care bărbatul a fost transferat la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti este că "în Oradea nu funcţionează o secţie de tratare a bolilor infecţioase tropicale".

Sursele BIHOREANULUI spun că înainte de a fi transferat la Bucureşti, beiușeanul fusese internat în stare gravă în Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă din clădirea de pe strada Coposu.

La momentul publicării acestei ştiri, nu se cunosc mai multe detalii despre starea actuală a pacientului, însă sursele ziarului spun că ar fi în continuare în stare gravă.

Pe de altă parte, site-ul Digi24.ro precizează marţi că 4 cazuri de malarie severă au fost înregistrate în România, la români care au călătorit recent în Zanzibar. Dintre aceştia, doi pacienţi au fost externaţi, însă ceilalţi se află în continuare în spital. Starea unuia este gravă şi se află internat la terapie intensivă.

Cei patru au călătorit recent în Zanzibar, iar Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş a aflat de la aceştia, conform aceleiaşi surse, că cei de la agenţia de turism de unde şi-au achiziţionat sejururile în Zanzibar ar fi susţinut că nu este nevoie să ia medicamente anti-malarie.

Florescu recomandă consultarea unui medic infecţionist sau epidemiolog înainte de o astfel de călătorie şi prezentarea imediată la medic la revenirea în ţară în caz de simptome de malarie.

Malaria este o boală infecţioasă cauzată de parazitul Plasmodium, transmis prin înţepăturile de ţânţar. Neglijată, malaria poate provoca complicaţii grave, inclusiv convulsii, leziuni cerebrale, dificultăţi respiratorii, insuficienţă de organ şi deces. Originară în Africa, boala este întâlnită în ţările cu climă tropicală şi subtropicală, afectând peste 100 de ţări, cu o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor în ultimii ani, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Uite așa se întâmplă
Așa apar boli care nu existau în o țară să existe. Și dacă singurul loc unde se tratează bolile tropicale e București... Deci nu doar că o să murim pe drum, o să murim diagnosticați greșit!
Postat 31 Ianuarie 2024, 08:00 de Vio_427
Tratament
Dacă se dorește pot să ofer cu titlu gratuit un blister cu tratamentul pentru malarie pentru o persoană.
Postat 30 Ianuarie 2024, 18:42 de AdiPop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON