URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2015, 16:28

Încă un avocat orădean riscă să ajungă după gratii: Horia Chivari a primit 3 ani şi 2 luni de închisoare pentru trafic de influenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condamnat deja definitiv la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, avocatul orădean Horia Chivari a primit acum primul verdict într-un alt dosar similar, în care e acuzat că ar fi cerut şi primit bani în numele unui complet de judecători de la Curtea de Apel Oradea, de la concubina unui interlop sătmărean, Dorel Tukacs, care îi era client.

Cazul a fost instrumentat de procurorii DNA Oradea şi ofiţerii DGA Bihor, iar potrivit rechizitoriului înaintat Curţii de Apel Cluj, în perioada iunie - august 2011, Horia Chivari ar fi cerut de la concubina lui Tukacs 20.000 euro şi ar fi primit 24.000 euro, susţinând că banii vor fi remişi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarului în care interlopul era arestat şi condamnat deja în primă instanţă de Judecătoria Satu Mare la 7 ani de închisoare cu executare pentru şantaj (trei fapte) şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În schimbul sumei, Chivari ar fi promis că-i va convinge pe judecători să-l pună în libertate pe Tukacs. După ce avocatul a primit banii, judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat pe Tukacs şi i-au dictat o simplă amendă administrativă.

În procesul de corupţie care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, Chivari a fost inculpat pentru trafic de influenţă în vreme ce clientul său, Dorel Tukacs, a fost acuzat de instigare la cumpărare de influenţă, iar în urma dezbaterilor ambii au fost condamnaţi la pedepse constând în închisoare cu executare: 3 ani şi 2 luni (Chivari) respectiv 3 ani şi 8 luni (Tukacs).

Totodată, instanţa a dispus confiscarea şpăgii de 24.000 euro, care ar fi fost achitată avocatului, însă pentru că soluţia poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, judecătorul a decis ca până la stabilirea unui verdict final, bunurile acestuia să rămână sub sechestru. 

Horia Chivari a mai fost trimis în judecată în primăvara lui 2013, tot pentru trafic de influenţă, de către DNA - Structura Centrală, în finalul unei anchete demarate în baza unui autodenunţ formulat de părinţii unui alt client al său.

În respectivul dosar, avocatului i se imputa că, în iulie 2011, a pretins şi primit 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora.

Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă. Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa Curţii de Apel Oradea şi a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON