URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
15 Decembrie 2015, 16:28

Încă un avocat orădean riscă să ajungă după gratii: Horia Chivari a primit 3 ani şi 2 luni de închisoare pentru trafic de influenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condamnat deja definitiv la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, avocatul orădean Horia Chivari a primit acum primul verdict într-un alt dosar similar, în care e acuzat că ar fi cerut şi primit bani în numele unui complet de judecători de la Curtea de Apel Oradea, de la concubina unui interlop sătmărean, Dorel Tukacs, care îi era client.

Cazul a fost instrumentat de procurorii DNA Oradea şi ofiţerii DGA Bihor, iar potrivit rechizitoriului înaintat Curţii de Apel Cluj, în perioada iunie - august 2011, Horia Chivari ar fi cerut de la concubina lui Tukacs 20.000 euro şi ar fi primit 24.000 euro, susţinând că banii vor fi remişi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarului în care interlopul era arestat şi condamnat deja în primă instanţă de Judecătoria Satu Mare la 7 ani de închisoare cu executare pentru şantaj (trei fapte) şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În schimbul sumei, Chivari ar fi promis că-i va convinge pe judecători să-l pună în libertate pe Tukacs. După ce avocatul a primit banii, judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat pe Tukacs şi i-au dictat o simplă amendă administrativă.

În procesul de corupţie care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, Chivari a fost inculpat pentru trafic de influenţă în vreme ce clientul său, Dorel Tukacs, a fost acuzat de instigare la cumpărare de influenţă, iar în urma dezbaterilor ambii au fost condamnaţi la pedepse constând în închisoare cu executare: 3 ani şi 2 luni (Chivari) respectiv 3 ani şi 8 luni (Tukacs).

Totodată, instanţa a dispus confiscarea şpăgii de 24.000 euro, care ar fi fost achitată avocatului, însă pentru că soluţia poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, judecătorul a decis ca până la stabilirea unui verdict final, bunurile acestuia să rămână sub sechestru. 

Horia Chivari a mai fost trimis în judecată în primăvara lui 2013, tot pentru trafic de influenţă, de către DNA - Structura Centrală, în finalul unei anchete demarate în baza unui autodenunţ formulat de părinţii unui alt client al său.

În respectivul dosar, avocatului i se imputa că, în iulie 2011, a pretins şi primit 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora.

Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă. Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa Curţii de Apel Oradea şi a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON